Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy program odchudzania w trzech krokach. Jest skuteczny i bezpieczny. Stosując go, unikniesz wilczego głodu. Co więcej, po zakończeniu kuracji będziesz wiedziała, co jadać, by kilogramy nie wróciły. Dobry jadłospis to podstawa sukcesu. Dlatego podajemy ci wzorzec, na którym warto bazować, zaczynając odchudzającą kurację. Weź też pod uwagę poniższe wskazówki. Bo to, w jaki sposób tracisz na wadze, zależy także od twojego wieku.
Jeśli masz 20 lat , twój organizm pracuje pełną parą, masz szybki metabolizm. Dlatego nawet jeśli zdarzy ci się zjeść za dużo, z pewnością spalisz to podczas gimnastyki. Zatem – ćwicz!
Po trzydziestce twój metabolizm powoli zwalnia tempo. By go przyspieszyć, możesz pić ziółka, np. napar z bratka polnego, kłączy perzu lub liści pokrzywy.
Gdy zbliżasz się do menopauzy albo już ją przeszłaś, twój organizm potrzebuje więcej wapnia. Ale nie chodzi tylko o wzmocnienie kości i ochronę przed osteoporozą, ale także spalanie tłuszczu. Okazuje się, że wapń ułatwia uwalnianie tłuszczu z komórek oraz zapobiega jego gromadzeniu w organizmie, a tym samym wspomaga odchudzanie. By odnieść sukces, powinnaś też pamiętać o chromie. U dojrzałych kobiet jego poziom jest obniżony. Dlatego warto sięgnąć po suplementy, które uzupełnią jego ilość w organizmie. Efekt? Będziesz miała o wiele mniejszy apetyt na słodycze.
Faza I - oczyszczanie
Ten etap trwa trzy dni. Oczyszcza organizm i przygotowuje cię do odchudzania. Sprawia też, że kurczy się żołądek. Nie czujesz się więc głodna. Przez trzy kolejne dni jedz po trzy posiłki dziennie. Przykładowe znajdziesz w jadłospisie poniżej. Oprócz tego codziennie skuś się jeszcze na dwie przekąski. Do wyboru masz: mały jogurt naturalny, kefir lub maślankę, szklankę soku pomidorowego, miseczkę kiełków z brokułów, słonecznika, soi lub lucerny, duże jabłko ze skórką, sałatę lodową z papryką i pomidorem.
Faza II - szybkie spalanie
Ten etap trwa pięć dni. Pozwoli ci schudnąć około 2 kilogramów. Jeśli jednak chcesz zrzucić więcej, możesz go kontynuować nawet przez kolejne dwadzieścia dni. Jadłospis na każdy dzień dostarczy ci ok. 1000 kcal. Taka dawka jest najlepsza, by szybko tracić na wadze, a jednocześnie nie opaść z sił. Nie powinnaś pomijać żadnego z posiłków. Staraj się jeść je regularnie, najlepiej o tych samych porach. Na przykład śniadanie ok. 8 rano, II śniadanie w południe. Obiad przygotuj ok. 16, a kolację zjedz nie później niż dwie–trzy godziny przed snem. Tak rozłożone posiłki sprawią, że nie dopadnie cię wilczy głód, a co za tym idzie, łatwiej ci będzie wytrwać na diecie. Powodzenia!
Faza III - dieta podtrzymująca
Możesz teraz sama układać jadłospis, korzystając z naszych podpowiedzi. Menu jest uzupełnieniem kroku 2. Przy czym przekąski jedzone w poprzednim etapie potraktuj jako deser do obiadu. Do diety należy włączyć II śniadanie, podwieczorek oraz przekąskę przed snem. To sprawi, że podniesiesz kaloryczność całego jadłospisu. Możesz go stosować nawet kilka miesięcy. To pomoże ci utrwalić efekty diety.