Dieta garstkowa - najlepsze przepisy

dieta garstkowa jadłospis fot. Fotolia
To oczywiste, że aby schudnąć, trzeba mniej jeść. Oto 5 najlepszych przepisów odmierzanych garstkami!
/ 09.07.2013 14:29
dieta garstkowa jadłospis fot. Fotolia

Jeśli każdy nasz posiłek będzie się składał z garstki produktów białkowych (mięso, ser, jajko, ryba), węglowodanów (kasza, ryż, razowy makaron) i garstki warzyw lub owoców, otyłość nie stanie się naszym problemem. Jeśli jesteś zaś w grupie, która już ma nadwagę, na czas jej gubienia musisz zmniejszyć porcje produktów węglowodanowych do 1/2 garstki. Zobacz, jak to zrobić!

Dieta garstkowa - menu na śniadanie

Bułeczki razowe
Składniki na 6 porcji
  • 6 jajek
  • 100 g piersi kurczaka
  • szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki razowej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki otrąb
  • dymka ze szczypiorem
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • papryka
Sposób wykonania
3 jajka i mięso ugotuj, jajka pokrój w plastry, a mięso w kostkę. Dymkę posiekaj. Zmiksuj obie mąki, płatki, otręby, 3 żółtka, szklankę wody i proszek do pieczenia. Gdy składniki się połączą, dodaj przyprawy, dymkę, mięso i pianę z 3 białek. Wymieszaj, piecz ok. 40 min w 180 st. C. Podawaj bułeczki z jajkami i zieleniną.

Dieta garstkowa - menu na II śniadanie

Sałatka z serem
Składniki na 1 porcję
  • Duży pomidor
  • miks różnych sałat
  • 3 lekko obsuszone plastry sera twarogowego
  • ząbek czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • po łyżce oliwy i octu winnego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • po 5 czarnych i zielonych oliwek
  • sól, pieprz
Sposób wykonania
Pomidor pokrój w ósemki. Czosnek obierz i drobno posiekaj z odrobiną soli. Liście sałaty porwij i przełóż do miski. Ser twarogowy pokrój w dość grubą kostkę. Olej wymieszaj z octem, miodem, czosnkiem, posiekanym tymiankiem, solą i pieprzem. Sałatę wymieszaj z sosem, ułóż na wierzchu cząstki pomidora, ser i pokrojone oliwki.

Dieta garstkowa - menu na obiad

Roladki z kurczaka
Składniki na 2 porcje
  • 200 g piersi kurczaka
  • 8 suszonych śliwek
  • łyżka otrąb owsianych
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 2 marchewki
  • 1/2 pora
  • łyżka oliwy
  • kilka listków bazylii
  • ostra papryka
  • sól i pieprz
Sposób wykonania
Mięso delikatnie rozbij tłuczkiem, formując wydłużony płat. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Śliwki wymocz przez kwadrans, osusz, pokrój w kostkę, wymieszaj z posiekaną bazylią i otrębami. Rozłóż farsz na mięsie, uformuj roladę, zawiń w folię aluminiową i piecz około 30 minut w temp. 180 st. C. Podawaj z ugotowaną kaszą oraz surówką z marchewki i pora z oliwą.

Dieta garstkowa - menu na podwieczorek

Kalarepki nadziewane
Składniki na 4 porcje
  • 4 kalarepki
  • 300 g piersi kurczaka
  • 2 dymki
  • 8 pieczarek
  • 3 marchewki
  • 3/4 szklanki jogurtu
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki soku z cytryny nsól, pieprz
Sposób wykonania
Kalarepki obgotuj (4 minuty) w osolonej wodzie, ostudź i wydrąż. Miąższ posiekaj razem z kurczakiem, przypraw i obsmaż. Pieczarki i marchewki pokrój, uduś, w bulionie, wymieszaj z posiekaną dymką. Dodaj mięso, jogurt, duś jeszcze 10 minut. Napełnij kalarepki, zapiekaj ok. 20 minut. Podawaj z chlebem pełnoziarnistym lub z grubą kaszą.

Dieta garstkowa - menu na kolację

Placuszki rybne
Składniki na 3 porcje
  • 300 g filetów np. z dorsza
  • 3 garście fasolki szparagowej
  • żółta papryka
  • 3 łyżki otrąb owsianych
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • świeża lub suszona kolendra
  • łyżka soku z limonki
  • sól, pieprz
Sposób wykonania
Fasolkę obgotuj w osolonej wodzie, odcedź i drobno pokrój. Paprykę pokrój w kostkę, zmiksuj razem z rybą, jajkiem, otrębami, czosnkiem i sokiem z limonki. Przypraw kolendrą, solą i pieprzem. Masę wymieszaj z fasolką szparagową, formuj małe placuszki i smaż do zrumienienia, najlepiej bez tłuszczu. Podawaj z małą porcją ryżu i np. rukolą.

Redakcja poleca

REKLAMA