Jeśli każdy nasz posiłek będzie się składał z garstki produktów białkowych (mięso, ser, jajko, ryba), węglowodanów (kasza, ryż, razowy makaron) i garstki warzyw lub owoców, otyłość nie stanie się naszym problemem. Jeśli jesteś zaś w grupie, która już ma nadwagę, na czas jej gubienia musisz zmniejszyć porcje produktów węglowodanowych do 1/2 garstki. Zobacz, jak to zrobić!
Dieta garstkowa - menu na śniadanie
Bułeczki razoweSkładniki na 6 porcji
- 6 jajek
- 100 g piersi kurczaka
- szklanka mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki razowej
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1/2 szklanki otrąb
- dymka ze szczypiorem
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- papryka
3 jajka i mięso ugotuj, jajka pokrój w plastry, a mięso w kostkę. Dymkę posiekaj. Zmiksuj obie mąki, płatki, otręby, 3 żółtka, szklankę wody i proszek do pieczenia. Gdy składniki się połączą, dodaj przyprawy, dymkę, mięso i pianę z 3 białek. Wymieszaj, piecz ok. 40 min w 180 st. C. Podawaj bułeczki z jajkami i zieleniną.
Dieta garstkowa - menu na II śniadanie
Sałatka z seremSkładniki na 1 porcję
- Duży pomidor
- miks różnych sałat
- 3 lekko obsuszone plastry sera twarogowego
- ząbek czosnku
- kilka gałązek tymianku
- po łyżce oliwy i octu winnego
- 1/2 łyżeczki miodu
- po 5 czarnych i zielonych oliwek
- sól, pieprz
Pomidor pokrój w ósemki. Czosnek obierz i drobno posiekaj z odrobiną soli. Liście sałaty porwij i przełóż do miski. Ser twarogowy pokrój w dość grubą kostkę. Olej wymieszaj z octem, miodem, czosnkiem, posiekanym tymiankiem, solą i pieprzem. Sałatę wymieszaj z sosem, ułóż na wierzchu cząstki pomidora, ser i pokrojone oliwki.
Dieta garstkowa - menu na obiad
Roladki z kurczakaSkładniki na 2 porcje
- 200 g piersi kurczaka
- 8 suszonych śliwek
- łyżka otrąb owsianych
- 6 łyżek kaszy jęczmiennej
- 2 marchewki
- 1/2 pora
- łyżka oliwy
- kilka listków bazylii
- ostra papryka
- sól i pieprz
Mięso delikatnie rozbij tłuczkiem, formując wydłużony płat. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Śliwki wymocz przez kwadrans, osusz, pokrój w kostkę, wymieszaj z posiekaną bazylią i otrębami. Rozłóż farsz na mięsie, uformuj roladę, zawiń w folię aluminiową i piecz około 30 minut w temp. 180 st. C. Podawaj z ugotowaną kaszą oraz surówką z marchewki i pora z oliwą.
Dieta garstkowa - menu na podwieczorek
Kalarepki nadziewaneSkładniki na 4 porcje
- 4 kalarepki
- 300 g piersi kurczaka
- 2 dymki
- 8 pieczarek
- 3 marchewki
- 3/4 szklanki jogurtu
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki soku z cytryny nsól, pieprz
Kalarepki obgotuj (4 minuty) w osolonej wodzie, ostudź i wydrąż. Miąższ posiekaj razem z kurczakiem, przypraw i obsmaż. Pieczarki i marchewki pokrój, uduś, w bulionie, wymieszaj z posiekaną dymką. Dodaj mięso, jogurt, duś jeszcze 10 minut. Napełnij kalarepki, zapiekaj ok. 20 minut. Podawaj z chlebem pełnoziarnistym lub z grubą kaszą.
Dieta garstkowa - menu na kolację
Placuszki rybneSkładniki na 3 porcje
- 300 g filetów np. z dorsza
- 3 garście fasolki szparagowej
- żółta papryka
- 3 łyżki otrąb owsianych
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- świeża lub suszona kolendra
- łyżka soku z limonki
- sól, pieprz
Fasolkę obgotuj w osolonej wodzie, odcedź i drobno pokrój. Paprykę pokrój w kostkę, zmiksuj razem z rybą, jajkiem, otrębami, czosnkiem i sokiem z limonki. Przypraw kolendrą, solą i pieprzem. Masę wymieszaj z fasolką szparagową, formuj małe placuszki i smaż do zrumienienia, najlepiej bez tłuszczu. Podawaj z małą porcją ryżu i np. rukolą.