Dzień 1
Śniadanie: surówka owocowa - wszystkie owoce dozwolone oprócz bardzo kwaśnych (np. cytryny), osłodzona miodem
Obiad: 200 g polędwicy wołowej, upieczonej na różnie bez tłuszczu z uduszoną marchewką i 1 dużym ziemniakiem ugotowanym w łupinie
Dzień 2
Śniadanie: szklanka soku pomarańczowego, jajko na miękko, kromka chleba razowego, posmarowanego margaryną
Obiad: Surówka z ogórka, sałaty, papryki czerwonej i cebuli przyprawiona do smaku szczyptą soli, octem winnym i oliwą
Kolacja: 200 g ugotowanych szparagów, kalafiora lub brokuł polanych łyżeczką roztopionego masła. Do tego kromka razowego chleba
Dzień 3
Śniadanie: 100 g płatków owsianych z mlekiem, łyżeczka miodu
Obiad: 150 g makaronu z mąki razowej, duży pomidor, ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, 50 g twardego żółtego sera, pietruszka. Makaron ugotuj, pomidora podsmaż na oliwie i przypraw rozgniecionym czosnkiem, solą i drobno posiekaną zieloną pietruszką. Tym sosem polej odcedzony makaron i posyp odrobiną startego żółtego sera
Kolacja: 200 g ugotowanych szparagów (kalafiora, brokuł, ewentualnie kalarepy) przyprawionych oliwą i octem winnym, do tego kromka razowego chleba
Dzień 4
Śniadanie: 2 kromki razowego chleba, 2 łyżeczki margaryny, pół zielonego ogórka,
Obiad: duży zielony ogórek, 150 g chudego twarogu, sól. Ogórek obrać, przepołowić, wydrążyć. Masę ogórkową wymieszać z twarogiem, posolić. Obie połówki ogórka wypełnić masą i na 2O minut wstawić do piekarnika. Piec w temp. 200 stopni. Na deser - banan
Kolacja: 2 kromki razowego chleba, 2 łyżeczki margaryny, 200 g duszonej lub pieczonej chudej wołowiny lub cielęciny
Dzień 5
Śniadanie: chudy jogurt ze 100 g truskawek, ewentualnie pół łyżeczki miodu
Obiad: 100 g ryżu, ćwierć litra mleka, jabłko, 30 g rodzynek, cynamon, cukier waniliowy, miód. Ryż z obranym jabłkiem i rodzynkami ugotować na mleku z odrobiną wody. Przyprawić do smaku cynamonem, miodem i cukrem waniliowym
Kolacja: ćwiartka kurczaka upieczonego na rożnie bez tłuszczu i skóry. Do tego sałata, przyprawiona sokiem z cytryny lub octem winnym
Uwaga!
Szparagi to idealny składnik diet odchudzających. Gotuje się je ok. 10 minut związane w pęczek z odrobiną soli i cukru
źródło: www.fit.pl