Dieta dla dwojga - zasady, o których trzeba pamiętać
1.Decyzja o podjęciu diety powinna być wspólna. Tylko wtedy oboje będziecie przestrzegać zasad i wzajemnie się wspierać.2. Starajcie się tak układać jadłospis, by najbardziej kaloryczne danie serwowane było na obiad, następnie – w kolejności malejącej pod względem liczby kalorii – śniadanie, kolacja, podwieczorek i drugie śniadanie.
3. Zarówno partner, jak i partnerka muszą wyeliminować podjadanie między posiłkami. Pod żadnym pozorem nie można jeść słodyczy i słonych przekąsek.
4. W czasie diety powinniście wybierać najczęściej dania mięsne przygotowane z jak najmniejszą ilością tłuszczu. Do jadłospisu tygodniowego należy włączyć ryby – są najlepszym źródłem witaminy D i kwasów omega 3.
5. Układając harmonogramy żywieniowe, pamiętajcie również o tym, żeby je urozmaicać. Wykorzystujcie nie tylko ziemniaki, lecz także kasze i makarony. Nie zapominajcie o sałatkach i surówkach.
Dieta dla dwojga - różnice w diecie, które trzeba uwzględnić
KOBIETY: mają mniejsze zapotrzebowanie kaloryczne (około 1500 kcal dziennie), mają większe zapotrzebowanie na żelazo niż mężczyźni (uzupełnią niedobory, jedząc brązowy ryż).MEŻCZYŹNI: mają większe zapotrzebowanie kaloryczne (około 2000 kcal dziennie), także docenią brązowy ryż, który wpływa na obniżenie cholesterolu.
Śniadanie: 250 ml kefiru naturalnego, banan, po łyżce stołowej otrębów pszennych, płatków pszennych i płatków owsianych, 3 orzechy włoskie (panowie: po łyżce stołowej płatków żytnich i rodzynek, 6 orzechów)
II śniadanie: kanapka z wędliną, 3 plastry pomidora (panowie: 2 kanapki)
Obiad: Cielęcina (10 dag) z makaronem razowym (2 łyżki stołowe), surówka z kapusty czerwonej i jabłka (panowie dodatkowo: 3 łyżki makaronu, 15 dag cielęciny)
Podwieczorek: Ciasto drożdżowe z owocami
Kolacja: Sałatka z serem feta, kromka żytniego chleba pełnoziarnistego (panowie: 2 kromki)
Dzień 2.
Śniadanie: 15 dag jogurtu naturalnego, 2 łyżki stołowe płatków owsianych, małe jabłko
Drugie śniadanie: kanapka z tuńczykiem i ogórkiem (panowie: 2 kromki)
Obiad: klopsiki z piersi kurczaka, 3 łyżki stołowe kaszy gryczanej, surówka z marchewki i jabłka (panowie: 4 łyżki kaszy)
Podwieczorek: 250 ml soku z warzyw (panowie dodatkowo: 2 kromki chrupkiego chleba)
Kolacja: leczo warzywne, kromka chleba pełnoziarnistego (panowie: 2 kromki chleba)
Dzień 3.
Śniadanie: kanapka z szynką i chrzanem (panowie: 2 kanapki)
Drugie śniadanie: koktajl owocowy
Obiad: cielęcina (10 dag) z kaszą gryczaną (3 łyżki), surówka z kalarepy (panowie: 15 dag cielęciny i 4 łyżki kaszy)
Podwieczorek: maślanka z dowolnym owocem
Kolacja: kanapka z pieczonym schabem i żurawiną (panowie: 2 kanapki)