Dieta Cameron Diaz - zasady i jadłospis

Dowiedz się co i jak jeść, by móc pochwalić się figurą Cameron Diaz! Zdradzamy największe sekrety jej sposobu odżywiania.
Agata Bernaciak / 10.07.2014 05:05

Zasady diety Cameron Diaz

Aktorka była przez lata znana z tego, że w ogóle nie dba o dietę. I choć była szczupła, to fatalnie skomponowane menu odbijało się na jej samopoczuciu i cerze. Cameron przez lata walczyła z trądzikiem. Gdy zaczęła zgłębiać wiedzę na temat odżywiania, fizjologii diety i ćwiczeń, okazało się, że nie tylko poprawiła jej się cera, ale też schudła kilka kilogramów!

Jak wyznaje aktorka:

Jesteś tym, co jesz. Jeśli to jest prawda, to ja byłam burrito z podwójnym serem i podwójnym sosem.

Jakie produkty jada Cameron Diaz?

Produkty wskazane: płatki owsiane, mleko sojowe, wszystkie rodzaje warzyw (zwłaszcza zielone), białka jaj, sos sojowy, sushi, sok z cytryny, ryby (zwłaszcza tuńczyk), wszystkie owoce, orzechy, migdały, warzywa strączkowe.
Produkty zakazane: wszystkie gotowe dania i desery, białe pieczywo i wyroby z białej mąki, cukier, sól, mleko, słodzone napoje.

Co sądzi dietetyk o diecie Cameron Diaz?

Jadłospis Cameron nie zawiera fast foodów, słodyczy, natomiast pełno w nim warzyw i owoców, bogatych w witaminy i sole mineralne oraz antyoksydanty. Przeciwdziałają one starzeniu się organizmu, a przede wszystkim skóry. Zastąpienie tłustego mięsa rybami zapewnia doskonałe zaopatrzenie w kwasy omega-3, przyśpieszające regenerację skóry. Ta dieta jest godna polecenia.

Jadłospis na diecie Cameron Diaz

Śniadanie:
  • Płatki owsiane na wodzie
  • Sałatka z podsmażonych na oliwie, a następnie karmelizowanych w miodzie i tymianku szalotek, cukinii podsmażonych na cieniutkiej warstwie oleju słonecznikowego, ugotowanych brokułów i zielonej papryki przyprawionych sosem ponzu (łyżka sosu sojowego z sokiem z połówki cytryny)
  • Latte na mleku sojowym
Drugie śniadanie: sałatka owocowa z połowy banana, połówki czerwonego jabłka, połówki zielonego jabłka i połowy nektarynki posypana garścią suszonej żurawiny

Obiad:
  • Grillowany łosoś przyprawiony pieprzem oraz marynatą z sosu sojowego, miodu i soku z cytryny
  • Torebka kaszy gryczanej
  • Surówka z kapusty czerwonej, kapusty białej i marchewki posypana garścią ziaren słonecznika
Podwieczorek: krojona marchewka i seler naciowy maczane w zielonym dipie migdałowym
Przepis: Pół szklanki namoczonych i obranych migdałów zmiksować z połową szklanki gorącej wody. Gotować przez 5 minut, poczekać aż ostygnie. Dodać świeżo wyciśnięty czosnek, szczypiorek, natkę pietruszki, bazylię, oregano oraz szczyptę soli. Zaprawić odtłuszczonym jogurtem naturalnym, przyprawić sokiem z połówki cytryny. Wstawić do lodówki i poczekać, aż zgęstnieje.

Kolacja: sałatka z tuńczyka, sera mozzarella, pomidorów i oliwek

Poznaj inne diety gwiazd:


na podstawie tekstu Magdy Błaszczak/Viva wyd. specjalne

Redakcja poleca

REKLAMA