Detoks na wiosnę - preparaty wspomagające

Przedwiośnie to najlepszy czas na oczyszczenie organizmu z toksyn. Jak w prawidłowy sposób przeprowadzić oczyszczanie oraz jakie składniki nam w tym pomogą? Jakimi preparatami możemy się wspomóc?
/ 14.02.2013 12:27

Oczyszczanie organizmu

Intensywny okres świąteczno-noworoczny za nami. To idealny moment by pomyśleć o detoksie. To propozycja zarówno dla tych, co trochę pofolgowali sobie z jedzeniem podczas minionych okazji do towarzyskich spotkań i dobrego jedzenia jak i tych, którzy mają potrzebę zadbania o siebie. Nagrodą za dobrze zrealizowany proces oczyszczania będzie lepsza kondycja, smuklejsze kształty i piękna skóra. Warto o tym pomyśleć już teraz, bowiem wiosna już za pasem.

Jak przeprowadzić oczyszczanie organizmu?

Eksperci twierdzą, że dobrze przeprowadzone oczyszczanie to ogromna inwestycja w nasze zdrowie i samopoczucie. Jak je przeprowadzić by było dla nas dobre?

"Oczyszczanie organizmu składa się z dwóch etapów:  unieszkodliwienia szkodliwych substancji (detoksykacji) oraz ich wydalenia" - mówi Alicja Kalińska, ekspert Elavii, na co dzień doradca żywieniowy w Centrum Dietetycznym Set Point - "Na pierwszy proces mamy jedynie pośredni wpływ, a jego tempo zależy od sprawności organów odpowiedzialnych za wydalanie oraz tego, co i jak jemy. Drugi etap możemy regulować samodzielnie. Preparaty ziołowe wspomagają pracę kanałów odtruwających - wątrobę z jelitami, nerki z drogami moczowymi oraz skórę. Dlatego popijając odpowiednie mieszanki czy zmieniając dietę możemy spodziewać się w efekcie  lepszej perystaltyki jelit, zwiększenia produkcji moczu, a w rezultacie pozbywania się nagromadzonych toksyn."

A zatem wiemy już, że warto rozpoczynając detoks pomyśleć o zdrowej, bezpiecznej i odpowiednio dopasowanej suplementacji.

Zobacz także:  Detoks - oczyść swój organizm

Składniki wspomagające oczyszczanie

Ale czy wiemy jakie składniki mogą nas wspomóc? Poniżej lista sprzymierzeńców, czyli składników, które skutecznie wspomagają procesy oczyszczania organizmu.

  • zielona herbata - regularne spożywanie wspomaga procesy trawienne, oczyszcza organizm z toksyn, zawiera ona katechiny, z których najważniejszy jest galusan epigalokatechiny(EGCG ) - ten przeciwutleniacz powoduje przyspieszenie metabolizmu.
  • ostrokrzew paragwajski (Yerba Mate) - efektywnie usuwa toksyny z krwiobiegu i organów wewnętrznych, wpływa pozytywnie na pracę nerek, ma działanie moczopędne i łagodzi problemy z pęcherzem.
  • koper włoski - stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego oraz pobudza ruchy perystaltyczne jelit. Owoce pobudzają również wydzielanie żółci i soków żołądkowych przez co działają moczopędnie.
  • seler - znajdują się w nim m.in. substancje czynne odpowiedzialne za zdrowotne właściwości warzywa, czyli flawonoidy, furanokumaryny. Flawonoidy są związkami roślinnymi, które mają silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne (antyutleniające), uszczelniające na naczynia krwionośne, rozkurczające i moczopędne. Również furanokumaryny wykazują działanie moczopędne i rozkurczające mięśnie gładkie. Sok z selera powinny pić regularnie osoby mające kłopoty z nerkami.
  • cykoria - swoją gorycz zawdzięcza laktacyjnie i laktukopikrynie, które po zjedzeniu stymulują wątrobę do produkcji żółci. Cykoria  wspomaga również produkcję soków żołądkowych (zapobiega wzdęciom i poprawia trawienie), usprawnia trawienie dzięki obecności goryczek, a jej liście i korzenie działają moczopędnie.
  • grejpfrut - dostarcza dużo witaminy C i potasu, ma działanie moczopędne - dobroczynnie wpływa na pracę nerek i pomaga w szybszym usuwaniu z organizmu szkodliwych toksyn. Swoje właściwości grejpfrut zawdzięcza obecności narynginy – związku, który nadaje mu charakterystyczny gorzki smak.
  • jęczmień - dzięki zawartości błonnika "wymiata" z przewodu pokarmowego szkodliwe substancje i zmniejsza apetyt.
  • figa indyjska (opuncja figowa) - zmniejsza kumulację płynów w tkankach i pomaga nerkom w odtruwaniu. Wiąże kwasy żółciowe i pozytywnie wpływa na pracę wątroby.
  • winogrona -zawierają dużo potasu, są więc bardzo korzystne dla serca i układu krwionośnego. Dodatkowo mają działanie alkalizujące, czyli przeciwdziałają zakwaszaniu organizmu. W winogronach występują liczne kwasy organiczne: mrówkowy, cytrynowy, jabłkowy, winowy wykazujące właściwości moczopędne.
  • fasola - wyciągi ze strąków fasoli mają działanie moczopędne, mogą być używane w leczeniu obrzęków, chorobach nerek ze zmniejszonym wydalaniem moczu, kamicy moczowej, w tym zwłaszcza fosforanowej.

Zobacz także: Wiosenne oczyszczanie

Najbardziej odpowiednie i optymalne stężenie poszczególnych składników decyduje często o powodzeniu oczyszczania, dlatego najlepiej wybierać wśród naturalnych preparatów.

Źródło: BLACK&WHITE PR/PRimoloko i www.elavia.pl