Przez pierwsze 5 dni tej diety możesz jeść owoce bez ograniczeń. Na pewno to docenisz, bo pozbywanie się tkanki tłuszczowej na ogół wymaga zmniejszenia porcji i często rezygnacji z tego, co smaczne! Cytrusy (same, bez dodatków) polecane są na śniadanie, drugie śniadanie i podwieczorek. Na obiad i kolację natomiast jedz lekkie, ale odżywcze potrawy z z ich dodatkiem.
Dieta cytrusowa - jak komponować menu?
Przynajmniej jeden z posiłków (najlepiej obiad), powinien zawierać bogate w białko chude mięso, rybę lub jajka. Przykładowe przepisy znajdziesz niżej. Zwróć uwagę, że wszystkie dania przyrządzane są w taki sposób, aby dodatek tłuszczu nie przekroczył jednej łyżeczki. Z tego samego powodu porcja makaronu, ryżu lub kaszy uzupełniającej danie nie może być większa niż dwie łyżki. Tak skomponowany całodzienny jadłospis – zakładając, że na śniadanie, drugie śniadanie i podwieczorek zjesz w sumie nawet 5–6 dużych cytrusów – nie przekroczy 1300 kcal.Dieta cytrusowa - co robić, gdy 5 dni minie
Twoja waga wskaże ok. 3 kg mniej. Wprawdzie ubytek tkanki tłuszczowej wyniesie jedynie ok. kilograma, ale utrata 2 kg wody też jest istotna. Zazwyczaj bowiem osoby otyłe mają nadmiar wody w organizmie. Już ta niewielka zmiana masy ciała sprawi, że brzuch stanie się bardziej płaski i znikną obrzęki. Dalsze odchudzanie pójdzie gładko. Od tej chwili cytrusy jedz na drugie śniadanie i podwieczorek, natomiast na śniadanie np. kanapkę z razowca, a na obiad i kolacje przyrządzaj potrawy na wzór tych, które proponujemy niżej. Tak zmodyfikowaną dietę możesz stosować ażdo pozbycia się całej nadwagi.
Dieta cytrusowa - co zawierają owoce?
Nie tylko ułatwiają nam pozbycie się nadwagi. Dostarczają także bardzo ważnych dla zdrowia składników.Witamina C Nasze dzienne zapotrzebowanie na nią zaspokoi jeden grejpfrut, pomarańcza lub cytryna. Witamina C opóźnia starzenie, pomaga wytwarzać hormony stabilizujące poziom cukru i wraz z witaminą A wspomaga produkcję kolagenu.
Błonnik W jednym dużym cytrusie jest go ok. 5 g. To ok. 1/4 naszego dziennego zapotrzebowania. Składnik ten obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza uczucie głodu, usprawnia pracę jelit, pobudza przemianę materii, zmniejsza także przyswajanie tłuszczu i cukrów.
Potas Dziennie potrzebujemy go 3500 mg. W jednym cytrusie znajduje się ok. 300 mg. Pierwiastek ten chroni przed obrzękami, nadciśnieniem, pomaga usuwać toksyny i utrzymać równowagę kwasowo-zasadową.
Nasza rada! Jeśli masz do zrzucenia więcej niż 5 kg i duży apetyt, częściej sięgaj po grejpfruty i cytryny niż po pomarańcze i mandarynki
Na następnej stronie znajdziesz pyszne przepisy na obiady i kolacje! >>>
Dieta cytrusowa - propozycje dań na obiad lub kolację
Gulasz z indykaSkładniki: 15 dag piersi z indyka, pół cebuli, małe jabłko, łyżeczka oleju, łyżka jogurtu, łyżeczka koncentratu pomidorowego, skórka otarta z jednej cytryny, odrobina curry, sól, pieprz
Sposób wykonania: Mięso i cebulę pokrój, usmaż na oleju. Dodaj pokrojone w cząstki jabłko i curry, duś kilka minut. Dodaj koncentrat, jogurt, przyprawy, zagotuj. Zjedz z pieczywem lub łyżką kaszy i surówką z cykorii.
Sałatka ryżowa
Składniki: dwie czubate łyżki ryżu, po łyżce kukurydzy i groszku z puszki, mała gotowana marchewka, dwa plasterki szynki drobiowej, pomarańcza, łyżeczka oleju rzepakowego lub łyżka jogurtu, sól, pieprz
Sposób wykonania: Ryż ugotuj na sypko. Marchewkę pokrój w cienkie słupki, a szynkę i cząstki pomarańczy w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki z jogurtem lub olejem. Przypraw solą i pieprzem.
Sałata z serem
Składniki: Kilka liści dowolnej odmiany sałaty, dorodna pomarańcza, 1/3 opakowania sera typu camembert, łyżeczka octu balsamicznego, łyżeczka oliwy, łyżka suszonej żurawiny, odrobina miodu, sól
Sposób wykonania: Liście sałaty porwij na drobne kawałki. Ser pokrój w kostkę, pomarańczę podziel na cząstki i obierz z błonek. Z oliwy, octu, miodu i szczypty soli zrób sos. Połącz składniki sałatki, polej sosem. Zostaw w lodówce na godzinę.
Cytrynowy kurczak
Składniki: 10 dag piersi kurczaka, łyżka pokruszonego sera rokpol, żółtko, łyżka jogurtu, pół cytryny, łyżeczka oleju, szczypta rozmarynu, sól, pieprz
Sposób wykonania: Mięso obsmaż na oleju. Zmiksuj ser z jogurtem, żółtkiem, łyżeczką soku z cytryny, rozmarynem, solą i pieprzem. Przełóż sos serowy do naczynia żaroodpornego, połóż na nim mięso, obłóż plastrami cytryny, upiecz. Zjedz z łyżką ryżu i surówką z papryki.
Łosoś pieczony
Składniki: 12–15 dag filetu z łososia, pół cytryny, łyżeczka oleju, zioła prowansalskie, gałązka koperku, sól, pieprz
Sposób wykonania: Filet posól, przypraw pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ułóż na posmarowanej olejem folii aluminiowej, obłóż plasterkami cytryny. Upiecz w piekarniku nagrzanym do ok. 160 st. C. Po upieczeniu posyp koperkiem. Zjedz z dwoma ziemniakami w mundurkach i sałatą z cząstkami pomarańczy.