Zasady diety:
* Śniadanie, obiad i kolację nakładaj na małe talerze najlepiej o średnicy 17–18 centymetrów. To wygodniejsze niż np. liczenie kalorii. Uwaga! Fakt, że ogranicza cię rozmiar talerza, nie oznacza, że możesz nakładać jedzenie piętrowo.
* Komponuj posiłki tak, aby połowę talerza zajmowały warzywa (surowe lub gotowane na parze). 30 proc. zarezerwuj na produkty bogate w węglowodany, a 20 proc. na zawierające białko . Przykładowe posiłki znajdziesz w jadłospisie na następnych stronach.
* Codziennie możesz zjeść dwie prze-kąski: II śniadanie i podwieczorek.
Owoce jedz przed południem!
W pierwszej połowie dnia, gdy jesteś bardziej aktywna, skuś się na średniej wielkości owoc. Choć ma więcej cukrów niż warzywa, teraz łatwo je spalisz. Wybieraj: jabłka, cytrusy, truskawki, a unikaj bananów i winogron.
Pij 1,5 litra płynów dziennie!
Miej zawsze pod ręką niegazowaną wodę mineralną (gazowana zwiększa apetyt). Pij ją często pomiędzy posiłkami (nawet gdy nie czujesz pragnienia). Jeśli nie lubisz smaku wody, dodaj do niej odrobinę miodu, sok wyciśnięty z cytryny i kilka listków świeżej mięty. Zamiast wody możesz pić niesłodzone herbatki owocowe.
Postaw na zupy jarzynowe!
Obiad zacznij od zjedzenia kubka zupy. Przygotuj ją na wywarze warzywnym, dopraw świeżymi ziołami (natką lub koperkiem). Nie używaj soli ani przypraw typu jarzynka. Mają dużo sodu, który zatrzymuje wodę w organizmie i utrudnia odchudzanie. Zupy możesz jadać z razowym makaronem lub ziemniakami.
Same korzyści!
Chudniesz bez efektu jo-jo. W czasie 10-dniowej kuracji nauczysz się, jak prawidłowo komponować jadłospis. Po zakończeniu diety będziesz wiedziała, co jadać, aby kilogramy nie powróciły.
Wzmacniasz organizm. Posiłki, które spożywasz, dostarczają wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, w tym błonnika i antyoksydantów. Dzięki temu dieta dodaje energii i dba o zdrowie.
Przyspieszasz metabolizm. Jesz regularnie niewielkie porcje, pijesz też sporo wody. To zaś sprawia, że twój organizm zaczyna pracować na pełnych obrotach i szybciej spala kalorie.