POLECAMY

Wysokie anty-TG.

napisał/a: Izulka5555, 2013-01-04 20:15
Witam. Mam 16 lat, we wrześniu tego roku zdiagnozowano u mnie pierwotne niedobory odporności. W wieku 9 lat byłam leczona na niedoczynność tarczycy Euthyroxem, później były kontrole co jakiś czas, ale TSH i pozostałe hormony utrzymywały się na dobrym poziomie. Ostatnimi czasy, nie jestem dokładnie w stanie przytoczyć kiedy to się zaczęło, czuję się bardzo źle, mam wrażenie, że serce bije szybko i nierówno, odczuwam ucisk w klatce piersiowej a także spadek ciśnienia przy wysokim tętnie. Najniższe zanotowane wynosiło 75/40. Bolą mnie też stawy i mocno "strzykają". Pierwsze podejrzenie padło na nerwicę, ale podczas wizyty lekarskiej zwróciłam na wszelki wypadek na to uwagę. Podczas osłuchiwania serce biło mi w tempie około 130 uderzeń na minutę, bardzo nierówno. Poza skierowaniem do kardiologa zrobiono mi od razu badania hormonów tarczycy oraz przeciwciała. Wynik jest następujący:
TSH - 2,540 (0,3-3,00)
trójjodotrynina wolna - 3,67 (2,00-4,40)
tyroksyna wolna - 1,18 (0,93-1,70)
Anty TPO - 18 (0-34)
Anty TG - 656 (0-115) !!!
Wynik przeciwciał anty TG bardzo mnie zaniepokoił, ponieważ w rodzinie i to bliskiej występują autoimmunologiczne schorzenia tarczycy. Mam więc pytanie - czy jestem w tej grupie osób, u których takie antyTG o niczym nie świadczy, czy jestem zagrożona autoimmunologiczną chorobą? Zamierzam zrobić sobie USG, ale nie wiem czy jest taka konieczność - warto?
Z dodatkowych badań, które mogą coś wnieść:
CRP - 1,53 (0,00-3,00)
OB - 22 (0-10)
Morfologia z rozmazem:
WBC - 9,42 (3,98 - 10,04)
Lym - 3,82 (1,18-3,74) (procentowo 40,6%)
Mon - 0,52 (0,24-0,36) (procentowo 5,5%)
Neu - 4, 84 (1,56 - 6,13) (procentowo 51,4%)
Eos - 0,20 (0,04 - 0,36)
Bas - 0,03 (0,01-0,08)
IG - 0,01 (0,00 - 0,03)
Czerwonokrwinkowy i płytki wszystko w normie.
Z góry bardzo dziękuję za każdą pomoc i pozdrawiam :)
napisał/a: soaring, 2013-01-04 20:46
niestety hashimoto często się dziedziczy i tak jest w Twoim przypadku.
anty-tg jest za wysokie, aby uznać, że taka Twoja 'uroda'.
usg warto zrobić, żeby sprawdzić, czy nie ma tam guzków, itp. moja endo zaleca usg co roku w hashimoto.
też dowiesz się z niego, czy już poważne zmiany masz w tarczycy jak odwapnienia, czy to dopiero początek choroby.
i polecam coś niespodziewanego: górne wątki zamknięte: o diecie i suplementacji (tak, te 63 strony) oraz historię djfafy.
ach, objawy "sercowe" spokojnie z hashimoto moga wynikać.
napisał/a: Izulka5555, 2013-01-05 09:44
soaring napisal(a):niestety hashimoto często się dziedziczy i tak jest w Twoim przypadku.
anty-tg jest za wysokie, aby uznać, że taka Twoja 'uroda'.
usg warto zrobić, żeby sprawdzić, czy nie ma tam guzków, itp. moja endo zaleca usg co roku w hashimoto.
też dowiesz się z niego, czy już poważne zmiany masz w tarczycy jak odwapnienia, czy to dopiero początek choroby.
i polecam coś niespodziewanego: górne wątki zamknięte: o diecie i suplementacji (tak, te 63 strony) oraz historię djfafy.
ach, objawy "sercowe" spokojnie z hashimoto moga wynikać.


Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Czy w takim razie powinnam się wybrać do endokrynologa, czy na razie nie ma takiej potrzeby? Nie jestem przekonana, czy lekarz przy takich wynikach hormonów zechce mi wypisać jakiś lek... Z drugiej strony lepiej uchwycić początek choroby niż czekać aż się rozwinie. Pozdrawiam.
napisał/a: soaring, 2013-01-05 12:53
ja bym do lekarza poszła, żeby sprawdzić w jakim stanie w tej chwili jest Twoja tarczyca - czyli wykonując USG. bo jeśli to początek choroby, a jest to bardzo prawdopodobne, to postępując zgodnie z radami djfafa, masz szansę na zatrzymanie stanu zapalnego i wyleczenie się z choroby hashimoto. oczywiście jest też bardzo prawdopodobne, że większość napotkanych ludzi, w tym lekarzy, wyśmieje Cię za to. ale przykład moderatora, kilku innych osób na tym forum, oraz prowadzenie choroby hashimoto przez lekarzy za granicą (Niemcy, USA, nie pamiętam w tej chwili skąd jeszcze pisali forumowicze) jest zbieżne. generalnie chodzi o to, żeby suplementować środki przeciwzapalne oraz stosować dietę niedrażniącą układu immunologicznego (bezgluetnową i beznabiałową). wszystko jest w tamtym wątku o diecie i suplementach.
pewnie czytasz po angielsku, więc możesz pogooglować literaturę na ten temat. polecam Ci także książkę Sandry Cabot i M. Jasinskiej "Leczenie chorób tarczycy. Holistyczne metody poprawy pracy tarczycy".
pozdrawiam.