POLECAMY

wyniki badań - prośba o pomoc w interpretacji

napisał/a: Kasia nowa, 2006-11-23 08:49
Mam 35 lat i planuję zajście w ciążę. Od zawsze cierpię na niedokrwistość spowodowaną najprawdopodoniej obfitymi miesięcznymi krwawieniami. Zrobiłam badanie krwi, żeby sprawdzić czy znów powinnam łykać żelazo. Wydaje mi się, że hemoglobiną, jak na mnie, nie jest najgorzej. Zaniepokoiło mnie jednak rozchwianie wyników: 5 wskaźników za nisko, 3 za wysoko. Podaję wartości wskaźników, które odbigają od normy z pytaniem czy powinnam zwrócić się do lekarza i jakiego: internisty, ginekologa, hematologa?
HCT - 33,3% (36,0-46,0) L
RCB - 3,85 (3,90 - 5,20) L
HGB - 11,5 (12,0 - 16,0) L
RDW - 15,4 (11,0 - 14,5) H
MPV - 8,1 (9,0 - 13,0) L
NEUT - 40,8 (45,0 - 68,0) L
LYMPH - 48,5 (25,0 - 40,0) H
MONO - 9,6 (2,5 - 8,0) H
EO - 0,6 (2,0 - 4,0) L
napisał/a: Peter, 2006-11-23 09:38
Jeśli te badania wykonałaś po 3,4 dniach po miesiączce (jak piszesz, że masz obfite) to wszystko jest w porządku. Duży ubytek krwi może powodować takie odchylenia (nie są one zbyt duże).
napisał/a: Kasia nowa, 2006-11-23 09:50
Niestety badanie robiłam w 20 dniu cyklu...
napisał/a: Peter, 2006-11-23 10:19
Być może przechodziłaś jakąś infekcję wirusową. Moim zdaniem te odchylenia nie są niebezpieczne, ale możesz skonsultować to z hematologiem (jak masz do niego dostęp) lub internistą.
napisał/a: Kasia nowa, 2006-11-23 10:44
Ostatni raz byłam chora dokładnie 12 m-cy temu: zapalenie płuc. Od tamtego czasu nie byłam nawet przeziębiona. Jest to bardzo dziwne, bo zazwyczaj przechodziłam krótkie infekcje kilka razy w roku. Wysnułam hipotezę, że pomaga mi basen, na który chodzę regularnie od 8 m-cy, poprzez wysokie stężenie zw. chloru w powietrzu. To tak półżartem - w coś wierzyć trzeba.
Wracając do dzisiejszego tematu: dzięki za pokrzepienie. Tyle się dzisiaj naczytałam nt. co powinna zrobić kobieta planująca ciążę, że prawie odeszła mi ochota... Pewnie jednak kupię sobie jakieś dobre witaminki, a może nawet zaszczepię się na grypę i odwiedzę jakiegoś lekarza.
napisał/a: Peter, 2006-11-23 15:21
Nie wszystkim należy się przejmować, co piszą. Jeśli masz ochotę na dzidziusia, to jak najbardziej wskazane. Odnośnie szczepienia p/grypie, to byłbym co nieco ostrożny. Bardzo różne są reakcje po szczepieniu, od korzystnych (wzrost odporności, po całkiem odwrotny efekt). Polecałbym właśnie witaminki oraz w okresie jesienno - zimowym preparaty podnoszące odporność p/wirusową np. wszelkie preparaty jeżówki lub formy złożone np. Limphozil oraz Engystol N. Powinno je się stosować min. 3-4 tyg. potem przerwa min. miesiąc.