POLECAMY

Wymaz nic nie wykazał

napisał/a: betuś , 2007-10-10 17:40
witaj. Jestem przerażony poniewaz od miesiąca lutego lecze sie na gardło. Dostawałem rózne antybiotyki i płukanki. Nic nie pomagały. W miesiącu lipcu miałem wyciecie migdałów bocznych. Uznałem w porozumieniu z lekarzem ze to własciwa reakcja. Niestety nie pomogło. Nadal mam bóle gardła , ciagły stan podgorączkowy, brak reakcji mojego ciała na antybiotyki. Co mam robic? Dziś miałem wynik wymazu z gardła. Nic nie wykazał! Jak dalej postępować ? Może jakieś badania powinienem jeszcze zrobić ? Robiłem także wyniki krwi! Są dobre. Co mam powiedzieć laryngologowi przy najbliższej wizycie-może jakies kolejne skierowania na badania? A może jakieś specjalne leki? Z góry dziekuje za odpowiedź. Tomasz 27
napisał/a: Peter , 2007-10-11 08:15
Nie ma takiej możliwości, ze wymaz nic nie wykazał. Albo wykazuje florę fizjologiczną, albo patologiczną. Jałowego nie ma, bo świadczy o tym, że laboratorium robi sobie....
Sprawdź jeszcze raz wynik. Ewentualnie powtórz wymaz.
Pozostaje jeszcze problem infekcji wirusowej, lub infekcji bakteriami, które na wymazach nie wychodzą. Interpretacja wyniku i wyników badania makroskopowego należy do lekarza. W końcu chyba nie spał przez 6 lat studiów...
napisał/a: betuś , 2007-10-11 14:51
Mam coś takiego napisane: w warunkach tlenowych bakterii chorobotwórczych nie wyhodowano! To jest cały wypis na wyniku badania mikrobiologicznego. Jak dalej postąpić?
napisał/a: Peter , 2007-10-11 15:16
No to laboratorium poszło na skróty.
W takim razie nalezy przyjąć, ze to infekcja albo wirusowa, albo bakjteriami, które na standardowych podłożach nie wychodzą.
Widziałbym przeleczenie antybiotykiem typu Klabax lub Azitrox.
Po zakończeniu antybiotykoterapii Groprinosin 500 mg (3 razy 1 tabl.) przez 1 msc.
napisał/a: betuś , 2007-11-16 20:30
Długo nie pisałem poniewaz dużo miałem metod stosowanych. Po krótce. Miałem skierowanie od lekarza rodzinnego do kliniki chorób zakaznych. Tam mnie niestety nie przyjeli poniewaz uznali ze nie kwalifikuje sie na hospitalizacje do nich. Jesli chodzi o antybiotyk klabax albo azitrox to lekarz mi go nie przepisał . Zacząłem chodzic prywatnie do laryngologa. Przepisała mi odrazu groprinosin z tego w zgledu ze nie zauwazyła u mnie infekcji a bół gardła nadal był. Groprinosin brałem niestety tylko przez dwa dni gdyz zacząłem wymiotowac.Nie wiem czy akurat po tym leku czy to był zbieg okolicznosci , gdyz laryngolog bardzo sie zdziwiła(niekiedy brałem go na czczo - moze od tego?) . Udałem sie ponownie do laryngologa. Tym razem infekcja juz była w gardle. Dostałem aktualnie Zinacef - w zastrzykach 750-tki , dwa razy dziennie. 10 ampułek. Oraz doustnie nifuroksazyd. Mam nadzieje ze mi to pomoze ! Mam pytanie! Moze mam spróbowac dokonczyc groprinosin po tych antybiotykach, moze jakas szczepionka ? Prosze o jakies sugestie . Aha! w najnowszych wynikach krwi wyszło mi z nieprawidłowosci : lym% 59,7% i neu% 31,6%
napisał/a: Peter , 2007-11-17 12:53
No, dziwna reakcja na ten groprinosin.
Ale do rzeczy. Ja byłbym przy infekcji wirusowej lub wywołanej bakteriami wewnątrzkomórkowymi, ale może to być także alergia. Podwyższony poziom limfocytów jest zarówno przy alergii, jak i chorobach wirusowych. Zastosowałbym w takim razie bardziej łagodnie działający lek tj. Engystol i Lymphomyosot zamiast Groprinosinu. Należy je przyjmować przez 4-6 tyg. zgodnie z ulotką. Do nabycia w aptece bez recepty. Szkoda, że nie przepisała Ci antybiotyku, co ja proponowałem. Dość często takie stany zapalne sa wywołane przez bakterie wewnątrzkomórkowe. I tylko te antybiotyki są skuteczne w takim przypadku. Ale może ten też będzie skuteczny. Czas pokaże. Co do szczepionki, to byłbym za Luivac' em lub Ribunomylem. Lekarz niech zdecyduje, która.
napisał/a: betuś , 2007-12-07 18:24
niestety zinacef mi nic nie pomógł i postanowiłem udac sie do innego laryngologa. Po badaniu stwierdził że mam ogniska zapaleniowe na łukach gardłowych oraz na miejscach znajdujacych się zaraz za nimi!? Tylna ściana gardła jest ok. Oznajmił równiez ze moje gardło jest niezytowe!? Przepisął mi leki o których pan mówił. Jestem juz po azitroxie a aktualnie przyjmuje groprinosin. Faktycznie groprinosin nie mogł byc przyczyna moich wymiotów gdyz biore go juz 8 dzień. W swoich dolegliwościach zauwazyłem równiez ze podczas dnia w trakcie mówienia swój głos słysze jakby od wewnątrz w uchu !? Tak jakby tony niskie nie tylko wychodziły otworem gębowym ale i uchem . Pewnie dziwne stwierdzenie ale zastanawiam sie czy takie tłumienia moga mieć jakies powiązania. Aktualnie czuje sie troche lepiej z tym ze zastanawiam sie czy to jest wynikiem przyjmowania groprinosinu czy tez brakiem kontaktu z zimnym powietrzem. Od miesiaca staram sie bez potrzeby nie wychodzic na dwór. Mam do pana kilka pytan:
- czy to ze ogniska zapaleniowe mam na łukach i w miejcach znajdujacych sie zaraz za nimi zmienia postac rzeczy w diagnozie? Nadmienie iz po wycieciu migdałów miałem około 7 krwotoków i wszywane gombki by zahamowac krwawienia( zastanawiam sie czy istnieje taka mozliwosc ze ognisko zapaleniowe mojego gardła jest fizyczne - i cos jest poprostu tam uszkodzone!) Czy usg szyi moze cos w tym zakresie ukazać ?
- laryngolog przepisał mi tylko jedna paczke groprinosinu. Czy to wystarczajaca dawka przed wzieciem szczepionki?
- czy podczas brania groprinosinu moge zrobic wymaz z gardła? ( tym razem bym powiedzial zeby wziela posiew z miejsc ogniskowych - moze bedzie jakis inny wynik)
- czy problem ucha moze miec powiazanie z gardłem?
- rano po przebudzeniu patrzac w lustro na swoje gardło widze żółty osad na tylniej ścianie gardła. Czy moze miec to również powiązanie z zapaleniem?
Nadmienie jeszcze ze gardło boli mnie cały czas nie zaleznie od tego czy coś przełykam !
Z góry dziekuje za odpowiedź!

[ Dodano: 2007-12-07, 18:55 ]
Nie wiem czy istotne ale dopisuje antybiotyki jakie ostatnio brałem : zinnat, taromentin, sumamed, bactrim, ciprinol, zinacef(zastrzki) i ostatnio azitrox.
napisał/a: Peter , 2007-12-07 20:24
Mam do pana kilka pytan:
- czy to ze ogniska zapaleniowe mam na łukach i w miejcach znajdujacych sie zaraz za nimi zmienia postac rzeczy w diagnozie? Nadmienie iz po wycieciu migdałów miałem około 7 krwotoków i wszywane gombki by zahamowac krwawienia( zastanawiam sie czy istnieje taka mozliwosc ze ognisko zapaleniowe mojego gardła jest fizyczne - i cos jest poprostu tam uszkodzone!) Czy usg szyi moze cos w tym zakresie ukazać ?

Moim zdaniem tak. takie ogniska, ktore określiłbym jako aftopodobne sa wywołane przez wirusy. A więc Groprinosin tutaj konieczny i dobrze, ze przyjmujesz go i jest dobrze tolerowany. Dodatkowo zakup sobie w aptece Engystol. Możesz miec pewne zrosty po usunięciu migdałków, ale to nie wymaga jakiś szczegółowych badań.
- laryngolog przepisał mi tylko jedna paczke groprinosinu. Czy to wystarczajaca dawka przed wzieciem szczepionki?

Powinna wystarczyć. To na ok 3 tyg. w zalezności w jakiej ilości dziennej go przyjmujesz (3, czy 4 tabletki)
- czy podczas brania groprinosinu moge zrobic wymaz z gardła? ( tym razem bym powiedzial zeby wziela posiew z miejsc ogniskowych - moze bedzie jakis inny wynik)

Nie, groprinosin nie będzie miał wpływu na wynik wymazu, ale jak jest to podłoże wirusowe, to posiew będzie czysty.
- czy problem ucha moze miec powiazanie z gardłem?

Tak, jak najbardziej
- rano po przebudzeniu patrzac w lustro na swoje gardło widze żółty osad na tylniej ścianie gardła. Czy moze miec to również powiązanie z zapaleniem?

Taki nalot raczej będzie miał związek z jedzeniem (moze za późno jesz kolację, może jest zjawisko zarzucania zółci do żołądka, coś w rodzaju refluksu?
Nadmienie jeszcze ze gardło boli mnie cały czas nie zaleznie od tego czy coś przełykam !
Z góry dziekuje za odpowiedź!

[ Dodano: 2007-12-07, 18:55 ]
Nie wiem czy istotne ale dopisuje antybiotyki jakie ostatnio brałem : zinnat, taromentin, sumamed, bactrim, ciprinol, zinacef(zastrzki) i ostatnio azitrox.[/quote]

Po takiej ilości antybiotyków to raczej spodziewałbym się drożdżycy, niż jakichkolwiek bakterii. Chyba, ze gronkowiec, ale on już powinien się na wymazie wczesniej pokazać.
napisał/a: betuś , 2007-12-12 22:00
byłem dzisiaj na kolejnej wizycia u laryngologa. Stwierdzil ze zapalenia nie ma natomiast sa tylko lekko zaczerwienione miejsca po usunięciu migdałków ( oznajmil ze to sa blizny). Po dłuzszym wywiadzie z moja osoba oznajmil mi ze podejrzewa u mnie przyczyny gastrologiczne
tzn gerd?! Przeczytałem o tym w internecie i zastanawiam sie czy jest taka diagnoza mozliwa. Owszem czasami jest mi nie dobrze po obudzeniu sie i wtedy tez najbardziej mnie boli gardło ale...............................hm. Nie wiem co mam na ten temat myslec. Mimo wszystko dał mi skierowanie do szpitala na oddzial laryngologiczny ( notabene obok którego jest oddzial gastrologiczny - moze to rozsadne wyjscie). Mam obawy czy mnie przyjma na odzial. Czy mozliwa jest taka choroba u mnie ? Czy mimo wszsytko powinienem nadal po groprinosinie wziasc szczepionke majac swiadomość aktualnych przypuszczeń? Na jakie badania muszę się nastawić by stwierdzić lub wykluczyć gerd?
napisał/a: Peter , 2007-12-13 07:53
Może faktycznie do końca się przebadać, to wtedy będzie wiadomo (tak przypuszczam) w czym problem. Owszem, dolegliwości gardłowe mają powiązanie z dolegliwościami żołądkowymi.
napisał/a: betuś , 2008-02-08 20:26
Byłem w szpitalu ale mnie nie przyjeli gdyz wykluczyli u mnie jakiekolwiek schorzenie laryngologiczne. Ostatnio zaczałem wymiotowac , gardlo mnie jeszcze bardziej boli i zaczalem czuc nieprzyjemny smak w ustach. Mam równiez stany podgoraczkowe. Ponadto nie moge podniesc sie z łozka po obudzeniu. ze snem tez zaczynam miec problemy. Ciagle ponadto jestem osłabiony!!!!!!! Zaczałem robic wyniki w strone gastrologi. Wymieniam:
-wynik badania parazytologicznego - nie znaleziono ,
-test na obecnośc Gardia Lamblia - negatywny,
-wynik endoskopii " Błona śluzowa w czesci nadupustowej przełyku zaczerwieniona bez innych zmian . W czesci przedodzwiernikowej zoladka i w obrebie opunki podobnie blona sluzowa przekriona i zaczerwieniona bez innych zmian na powierzchni. Poza tym gorny odcinek przewodu pokarmowego niezmieniony. Test ureazowy z okolic odzwiernika - ujemny" ,
- rtg płuc i serce bez zmian,
- usg brzucha " watroba jednorodna w pecherzyku zolciowym polip srednica 4,3 mm , trzustka i nerki , sledziona bez zmian, w rzucie nadbrzusza srodkowego pojedyńczy wezeł chlonny srednica 13,7 mm , pecherz moczowy gładkoscienny
Nie daje juz rady co mam robic!!!!!!!!!!!!!!! Czy te wyniki o czyms swiadcza?
napisał/a: Peter , 2008-02-08 20:36
Wynik endoskopii świadczy o niespecyficznym stanie zapalnym śluzówki żołądka i przypuszczam, że i dalszych odcinków przewodu pokarmowego. Może to być tło alergiczne, lub wskutek niewłaściwej flory jelit (stąd ten nieprzyjemny smak w ustach związany prawdopodobnie z refluksem i stąd podrażnienie gardła)
Wnioski:
- konieczny posiew kału w kierunku drożdżycy, bakterii typu Yersinia, campylobacter, Clostridia.
- test Helicobacter pylori
- testy alergiczne pokarmowe