POLECAMY

Uszkodzenie stawu kolanowego

napisał/a: bitoff , 2007-06-26 17:09
Witam

Dziś otrzymałem wyniki rezonansu magnetycznego, czy ktoś potrafi mi powiedzieć coś więcej o tych uszkodzeniach, co jest konieczne i kiedy moglbym ewentualnie wrocic do sportu....

Oto wynik:

W stawie kolanowym lewym wysiek. Chrząstka nie wykazuje większych zmian. W kłykciu bocznym k.udowej niewielki obszar obrzęku. Nieznaczne uszkodzenie łąkotki bocznej - w rogu tylnym przytorebkowe pęknięcie z uszkodzeniem więzadła ląkotkowo- udowego. poza tym wiezadła, lakotka przysrodkowa, aparat miesniowo-sciegnisty bez uchwytenego uszkodzenia. Jama stawu, dol podkolanowy bez struktur patologicznych.


Kontuzja przydazyla mi sie na meczu pilki nozenj 5 tugodni temu. Zle stanelem przy kopaniu pilki, strzelilo cos w kolanie i chcac isc kolano samo sie zginalo... Tydzien mialem szyne, 2 tygodnie stabilizator, pozniej tydzien same kule i teraz chodze tydzien bez kul juz.... nie mam 100 % wyprostu kolana ale chodze ok.

Potrafi ktos cos o tym napisac??
napisał/a: iza222 , 2007-06-27 21:51
Witaj ja mam podobną kontuzję - złamanie kłykcia przyśrodkowego - mi sie kolano zgięło w drugą stronę uszkadzając kłykieć ... mam gips na 6 tyg .. pytając się na innych forach ludzie odpowiadaja mi pocieszająco - myślę zeby mnie nie martwić ,choć chciałabym bardzo zeby to była prawda - że bedę normalnie chodzic biegac uprawiać sport ... pozdrawiam ..zazdroszcze tobie że juz chodzisz bez kul ....
napisał/a: janusz71 , 2010-06-16 20:09
Witam!
Mam problem z odczytem a raczej ze zrozumieniem wyniku Rezonansu Magnetycznego lewego kolana które skręciłem podczas meczu piłki nożnej.Dzisiaj otrzymałem wynik:
Badanie MRI kolana.Badanie wykonano w czasach pd sag t2 sag t1 cor t2 tirm cor t2 tra.W stawie kolanowym lewym duży wysiek.Uszkodzone chrząstki na dolnej powierzchni kłykcia udowego przyśrodkowego, z oderwaniem fragmentu chrząstki sr.ok.15mm, oderwany fragment chrząstki widoczny w ok. przedziału rzepkowo-udowego.W pozostałej lokalizacji chrząstka w normie.Obszary obrzęku w tylnej części kłykcia piszczelowego przyśrodkowego oraz niewielki obrzęk w kłykciu udowymprzyśrodkowym.Uszkodzenie łąkotki przyśrodkowej z oderwaniem fragmentu trzonu ląkotki i jego przemieszczeniem do przedziału rzepkowo-udowego.Łąkotka boczna prawidłowa.Uszkodzenie więzadła krzyżowego przedniego z naderwaniem ok.połowy grubościwięzadła w odcinku bliższym.Niewieelkie uszkodzenie więzadła pobocznego piszczelowego z naderwaniem struktur głębokich w ok.przyczepu bliższego od strony przedniej.Pozostałe więzadła, aparat mięsniowo-ścięgnisty bez cech uszkodzeń.W dole podkolanowym nie stwierdza się struktur patologicznych.
Trochę się obawiam bo dużo tego.Czy to jest poważna kontuzja?
napisał/a: ulna , 2010-06-16 21:10
Kontuzja wymaga zabiegu chirurgicznego i dość sporego czasu rekonwalescencji. Przede wszystkim trzeba zrekonstruować zerwane więzadło krzyżowe przednie, oraz usunąć oderwany fragment chrząstki oraz uszkodzony fragment łękotki. Jeśli chodzi o sport istnieje możliwość powrotu po ok 9 miesiącach czasem ten okres się wydłuża czasem teoretycznie trochę skraca w zależności od użytej metody rekonstrukcji, jednak proponowany przeze mnie okres powrotu wydaje się najbezpieczniejszy każde skrócenie tego okresu mimo np użytej "szybszej" metody zwiększa szanse ponownego zerwania więzadła i uszkodzenia kolana.
napisał/a: janusz71 , 2010-06-16 21:23
Dziękuję!
Czyli bez rekonstrukcji się nie obejdzie?A czy muszę to wykonać jak najszybciej?Czy to tylko pogorszy sprawę?
napisał/a: ulna , 2010-06-16 21:45
Bez rekonstrukcji się nie obejdzie względnie obejść się nie powinno o ile chcesz bezpiecznie powrócić na murawę i bezpiecznie uprawiać sport z drugiej strony jeśli ewentualnie byś zrezygnował z czynnej gry można by się pokusić o odpuszczenie rekonstrukcji jednak mimo wszystko należałoby zrobić "porządek" z uszkodzoną łękotką.

Zasadniczo powinno się ją wykonać stosunkowo szybko aczkolwiek dopiero po uzyskaniu pełnego zgięcia w stawie i wzmocnieniu aparatu mięśniowego chorej nogi daje to możliwie najlepsze efekty po przeprowadzeniu zabiegu.
napisał/a: janusz71 , 2010-06-16 21:57
Jeszcze raz dziekuję za pomoc i pozdrawiam.
napisał/a: TheKasiek89 , 2010-07-11 22:07
Miałam nieco podobną kontuzję. Podczas tańca doznałam urazu. lekarz początkowo stwierdził że to wysięk błony maziowej, przepisał leki przeciwzapalne i po jakimś miesiącu wróciłam do tańca. Po około 3 tygodniach kontuzja jednak powtórzyła się. Po kolejnym usg okazało się, ze łąkotka jest pęknięta. Zrobiono mi artroskopię, podczas której usunięto oderwany fragment łąkotki i więzadło krzyżowe, które ponoć było zerwane i w strzępach. Prawdopodobnie uszkodziło się podczas tej pierwszej kontuzji. Mam pytanie. Czy rekonstrukcja więzadła jest konieczna? Czy przy odpowiedniej rehabilitacji i wzmocnieniu mięśni ud będę mogła tańczyć amatorsko bez więzadła?
napisał/a: ulna , 2010-08-03 15:01
Jeśli chcesz uprawiać sport nawet amatorsko jest konieczna, Zerwane więzadło predysponuje Twoje kolano do kolejnych skręceń dodatkowo przyczynia się to przyśpieszenia procesu zwyrodnieniowego.
napisał/a: swanno , 2011-01-17 21:31
Kilka dni temu miałem zostałem poddany artroskopii diagnostycznej.

Rozpoznanie:
skręcenie kolana lewego, złamanie chrząstki kłykcia udowego przyśrodkowego. Zerwanie przyczepu udowego ACL (kikut więzadła przyrośnięty do PCL). Staw kolanowy bez wysięku.

Zalecenia:
Synocrom no. 5 - 1x1 w tygodniu przez 5 tyg.
Chodzenie z zakazem obciążania przez 6 tyg.
Ćwiczenie mięśnia czworogłowego uda.

Lekarz poinformował mnie, że odradza zabieg rekonstrukcji zerwanego więzadła, gdyż przyrosło do PCL i po solidnej rehabilitacji wzmacniającej mięsień czworogłowy, wrócę do sprawności i będę mógł nadal uprawiać amatorsko piłkę nożną.

1. Czy wzmocnienie mięśni na prawdę może na tyle ustabilizować staw kolanowy, że będę mógł uprawiać sport w stabilizatorze?
2. Czy zastosowanie tych zastrzyków jest celowe? Czytałem, że działają jedynie kilka miesięcy. Czy kurację trzeba powtarzać?
3. Czy złamaną chrząstkę można jakoś wyleczyć (naprawić)?
4. Czy tańszym zamiennikiem Synocrom jest Ost?

Z góry dziękuję za pomoc
napisał/a: ulna , 2011-01-18 17:58
1. Można spróbować, jednak bez gwarancji sukcesu. Wzmocnienie mięśni może ustabilizować staw, jednak w przypadku uprawiania sportu mogą wystąpić problemy z stabilnością, czy czuciem głębokim
2.Kurację trzeba powtarzać
3. Można ją jedynie podleczyć, raz uszkodzona chrząstka w zasadzie nie podlega regeneracji
4. tak
napisał/a: staszicki , 2011-06-29 13:10
Witam.
Moja sytuacja wygląda tak, że już mniej więcej rok zmagam się z kontuzją kolana którą załapałem na boisku, wcześniej lekarz leczył mnie zachowawczo, niestety nic to nie dało i miesiąc temu miałem artroskopie. Diagnoza to: "złamanie chrząstki w obrębie kłykcia udowego przyśrodkowego". Przez pierwsze tygodnie po artro czułem się dobrze, ale jakiś tydzień temu coś strasznie chrupnęło mi w kolanie gdy schodziłem po schodach, miałem wysięk ale po 3 dniach sie wchłonął, i od tego czasu znowu odczuwam bóle w tym miejscu. Czy możliwe, że znowu uszkodziłem tą chrząstke? Mój lekarz mówi że to raczej mało prawdopodobne, ale bardzo mnie martwi ten ból i to że czuje sie tak niepewnie. Co robić?