POLECAMY

Tsh i immulina prosze o pomoc dr.Peter

napisał/a: nikolcia2012 , 2017-11-02 19:22
Witam pisalam juz tutaj o 5latce czesto chorujacej ,moze zaczne od poczatku dostawala na maj/czerwiec wzmocnienie biostymine przez 1,5miesiaca i wit.c 400-500mg.w dawakach podzielonych no i bylo lepiej ale po szczepieniu na blonica=tezec+krzusiec+poliow 6 roku.zycia po niej zaczely wypadac jej wloski
zrobilam badania kontrolne wszytkow w podzadku ob.8 .tylko ;TSH 3,82 ( 0,27-4,20)norma ma podwyzszone i testosteron 0,3 a morma zaczyna sie od 0,6.
Od wrzesnia poszla do przedszkola dostaje immuline 5ml.lub 10ml jak ja cos bierze,wit.c-rutinacea ok. 400-500w dawkach podzilonych, ecomer 1-2 kapsulki, i na wypadanie dolczyl lekarz lewitan 2x3 ale daje 1x3 oraz cynk 1x1w jednej tab.45mg. ale nienajlepij sie czula po niej wiec lupilam w mniejszej dawce.W polowie wrzesnia miala chrype i katar wiec dostala biostymine na 20dni skonczyla kuracje i na poczatku pazniernika sie rozchorowala ,stan podgoraczkowy 1 dzien i w gardle ropnie, lekki katar i zdiagnozowana angina i antybiotyk amoksiklaw na nastepny dzien na palcach u stop/piet swedzace plamy i rak okazala sie bostonka bo dzieci chorowaly i antybiotyk niepotrzebnie przyjela skora zeszla nieminelo 2 tyg. i infekcja mokry kaszel katar , zmiany na oskrzelach i antybiotyk summamed 6dni.
Moje pytanie brzmi czy immuline moze przyjmowac skoro takie tsh3,82 ( 0,27-4,20) ? Czy biostymina mogla wplynac na taki poziom TSH czy po szczepieniu mozliwe?Czy ona moze brac bezpiecznie takie stymulatory na wzmocnienie jak biostymina , immulina,immunotrofina, bioaron,esberitox,glukanyitp. wyczytalam na ulotce immuliny/biostyminy ze przy agroagresji to nie ale sie na tyym nieznam, czy niezaszkodze jej wiec prosze o porade jak z tym jest?Bym chciala zostac przy immulinie plus czy ponownie wykonac badania tsh i ft3i ft4?czy zostawic to wszysto nieszukac nic i podawac immuline ?
napisał/a: Peter , 2017-11-09 11:51
Żeby mówić o autoagresji (mamy tu na myśli chorobę Hashomoto), to trzeba wykonać przynajmniej anty TPO i anty TG. I wtedy w zależności od wyniku można decydować o podawaniu immunostymulatorów, czy nie. W mojej ocenie przyczyną tego stanu rzeczy było szczepienie. Ale Pani nikomu nie udowodni, bo wiadomo, co teraz ze szczepionkami się dzieje i jakie jest podejście do szczepień. Wyklucza się, gdzie tylko można wszelkie powikłania poszczepienne.
napisał/a: nikolcia2012 , 2017-11-09 21:31
dziekuje bardzo za odpowiedz, tez tak myslalam ze to szczepienie ,tak to jest z tymi szczepieniami , u Corki tak wizualnie to ta szyjka jej to jest taka troche grubsza jakby , pediatra ktory pracuje w szpitalu zbadala ja reka i powiedziala a jeszcze ....Czy jod i np. jaskinie grotne i teznie solankowe niewskazane ?i czy podawanie iimuliny i tranu ecomer wymaga zrobienie przerwy?
napisał/a: Peter , 2017-11-10 18:56
Jeśli immulina była stosowana bez przerwy przez 3 msc, to wymagana jest przerwa. Dodatkowa podaż jodu zwiękasza poziomTSH, ale to nieoznacza, że jest problem. Można dziecko przebadać pod kątem tarczycy, by mieć pewność, że jest wszystko w porządku.
napisał/a: nikolcia2012 , 2017-11-13 21:03
zaczela brac od wrzesnia immuline ,pod koniec pazdziernika ok.22-ego na tydzien przerwa bo antybiotyk i od listopada znowu bierze , to kiedy zrobic przerwe? i jaka dluga?i co mozna podac innego na wzmocnienie? bo jest po dwoch antybiotykach w pazdzerniku, i Jk przebadac w kierunku tarczycy?