POLECAMY

Stosunek LDL do HDL

napisał/a: Ayrin, 2009-11-17 13:31
Witam wszystkich.

Właśnie odebrałam wyniki badań, zaniepokoił mnie poziom cholesterolu. Otóż moje wyniki to:

Cholesterol całkowity: 275 mg/dl Z. Ref: powyżej 240 to wysokie ryzyko miażdzycy
Cholesterol HDL: 124 mg/dl Z Ref: powyżej 65 to poziom pożądany
Cholesterol LDL: 121,2 mg/dl Z Ref: poniżej 129 to poziom pożądany
Trójglicerydy: 149 mg/dl gdzie właściwy wynik to mniej niż 200

Dodam, iż pół roku temu (w lipcu) poziom całkowity cholesterolu miałam dużo niższy (192mg/dl), poziom HDL również niższy (103,1mg/dl), i LDL dużo niższy (62,3mg/dl).

Z tego wynika, że w ciągu pół roku bardzo wzrosła mi ilość cholesterolu we krwi w tym LDL o 100%. Nadal jednak mieści się w normie.

Chciałam więc zapytać, co tam naprawdę decyduje o ryzyku miażdżycy. Czy można mieć wysokie ryzyko miażdżycy jeśli we krwi znajduje się tyle "dobrego" cholesterolu?

Jednocześnie proszę o wskazówkę jak mam zinterpretować te wyniki. Czy powinnam niepokoić się tak wysokim poziomem cholesterolu całkowitego, jeśli jego większość stanowi HDL?

Skąd mógł się wziąć taki skok cholesterolu LDL, nie zmieniłam w znaczącym stopniu trybu życia. Mam dopiero 21 lat, nawet niecałe, odżywiam się zdrowo (nie jem praktycznie tłustych potraw, nie smażę mięsa, nie jem fast-foodów, spożywam dużo warzyw, nie jem też zbyt wiele sera żółtego, nie przepadam za słodyczami więc również rzadko je jem) a do tego regularnie uprawiam sport, 4 razy w tygodniu po minimum godzinę intensywnego wysiłku. Wyniki zaskoczyły mnie i zaniepokoiły, jak do nich podejść? Po interpretację udam się oczywiście do lekarza, ale z tym będę musiała zaczekać niestety jakiś czas. Dodam, iż od dłuższego czasu już przyjmuję tabletki antykoncepcyjne.
napisał/a: KATERINA, 2009-11-17 23:12
Jeśli odżywiasz się tak jak piszesz to po prostu i to się zdarza {np. tak jest u mnie} masz genetyczne skłonności do hipercholesterolemii. Są również przyczyny chorobowe - dobrze byłoby spr sobie TSH {tarczyca, badanie z krwi}, cukier, badanie ogólne moczu. Parametry dobrego i złego cholesterolu nie są złe - dlatego nie ma co sobie włosów z głowy wyrywać ja kiedyś za pierwszym razem miałam całkowity 280 przy normie do 200 a jestem szczupła/wysoka// i bardzo dobrze się odżywiam/ruchu zażywam etc.mój dr powiedział, że tym się człowiek powinien martwić jak będę trochę starsza. Co nie oznacza, że nie możesz zażywać preparatów ziołowych równie skutecznych co leki "zbijające" cholesterol ale obarczone skutkami ubocznymi dość znacznymi!
Możesz w aptece zakupić CYNACHOLIN {bez recepty} i stosować wg. zaleceń na opakowaniu - możesz też zażywać nienasycone kwasy tłuszczowe { np. kapsułki z czarnuszka siewną, z ogórecznika} etc. Poczytaj o tym w necie np witamina F {to popularna nazwa nienasyconych kwasów tłuszczowych}. Inne leki:SYLICYNAR, alifar.
Wpierw jednak spr TSH i to co napisałam! Oczywiście pogadaj z dr!
napisał/a: Ayrin, 2009-11-17 23:44
Jestem na bieżąco ze wszystkimi badaniami, mam w normie również.
napisał/a: KATERINA, 2009-11-18 00:01
No to możliwe, że "taka pani uroda".