POLECAMY

Pytania o dietę i suplementy przy niedoczynności i Hashimoto

moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2012-12-18 19:57
Ponieważ poprzedni temat zrobił się strasznie długi i mało kto cały czytał, postanowiłem go zamknąć aby już nie robić tam większego śmietnika.
Ponieważ macie cały czas pytania na ten temat, postanowiłem otworzyć nowy temat gdzie możecie zadawać pytania na temat diety i suplementów przy chorobie Hashimoto i niedoczynności.
Proszę tylko abyście najpierw poczytali cały [url_special=http://commed.pl/dieta-i-supl-przy-nied-tarczycy-i-chor-hashimoto-vt50353.html:kumi6pss]ten wątek[/url_special:kumi6pss] a dopiero potem zadawali ewentualne pytanie, bo gwarantuje wam że na 95% waszych pytań jest tam odpowiedź.
napisał/a: ManStar, 2012-12-29 16:19
Ciekawy art o wit D,przy chorobach autoimmunologicznych
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3098920/
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2012-12-29 17:48
Dzięki za link!
napisał/a: Hedman, 2013-01-01 10:37
Mam takie suple :

Olimp Multiple Vitamin
Olimp Omega 3 - 65 %
Neorutin /rutyna, c , cynk , selen/
Koenzym Q10 / 50 mg/
Tyrozyna / 500 mg/
Witamina C / 1000mg/
Koci Pazur / 150 mg/

Zwykle jem tak :
Po śniadaniu : Omega 3 + Koenzym + Neorutin + Koci pazur
Przed obiadem : Tyrozyna
Po obiadku : Olimp Multiple + Omega 3
Na kolacje : Witamina C

Mam niedoczynność tarczycy tsh 2,0 / tpo 80 , biorę Euthyrox n25 , stosuje diete , tarczyca nie powiększona , bez raka i guzów.

Czy z suplami jest ok ? coś zmienić coś dodać ?
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2013-01-01 10:46
Tyrozynę najlepiej przyjmować na pusty żołądek, więc optymalnie można brać przed lub parę minut po lewotyroksynie.
Z własnego doświadczenia powiem że na mnie najlepiej działała dawka 1500 mg w pojedynczej dawce-choć wiem że jest droga i takie dawkowanie jest kosztowne.

Pozostałe rzeczy bierzesz jak najbardziej ok.
napisał/a: Diuna_4, 2013-01-04 17:45
witam, chcialabym spytac o Biotyne. Czy moze byc i w jakich bezpiecznych dawkach stosowana przy Hashi?
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2013-01-04 18:36
Można stosować, dawki takie jak zaleca producent.
napisał/a: Hedman, 2013-01-06 08:55
Biorę Tyrozynę od 3ch dni pojawiło się u mnie uczucie ciężkiej głowy, bezsenność oraz niepokój ruchowy ... mam odstawić tyrozynę ?
czego to może być objaw ?
że żle toletuje lek czy może mam wysokie ft3 i ft4 i nie trzeba brać tyrozyny (ft4 18 norma 9-20) ft3 (3,5 norma 2,2-6)
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2013-01-06 09:12
Mało prawdopodobne, ale odstaw i zobaczysz czy objawy nie miną.
napisał/a: lokacz77, 2013-01-08 16:57
Czesc

Interesuje mnie jaka ilosc tluszczy spozywac przy hasimoto?

Ja w mojej diecie mam 25% i nie wiem czy to nie za duzo?

Pozdrawiam
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2013-01-09 06:54
A jakie źródło tłuszczy?
napisał/a: lokacz77, 2013-01-09 07:27
25 % wszytkich tluszczow.