POLECAMY

PROSZĘ O POMOC

napisał/a: Aleksandra, 2007-04-13 22:22
Witam.
Jestem tu pierwszy raz i od razu DZIĘKUJĘ za odpowiedź.
Jestem mamą 2 cudownych dzieciaków 7,5 i 6 lat.
W zwiazku z bardzo częstymi infekcjami lekarz zalecił badanie krwi.
Czy mogę prosić o rzeczową analizę tych wyników.
Syn 7,5 roku.
Poziom ŻELAZA W SUROWICY 16.00 ug/dL norma od 59-158 ( TO NIE JEST POMYŁKA)
OB 6 mm/h 0-8
Rozmaz
neutrof. segment. 55% norma 46-60
limfocyty 43% nor. 20-40
monocyty 1.00% nor. 2.00-10.00
eozynofile 1.00% nor. 1.00-5.00
morfologia
WBC 6.30 K/UL NOR.5.00-15.00
RBC 4.70 M/UL 3.90-5.10
HGB 13.80 G/DL 10.00-14.90
HCT 38.80% 38.00-50.00
MCV 82.50 FL 81.00-100
MCH 29.40 PG 27.00-34.00
MCHC 35.60G/DL 32.00-36.00
RDW 15.40 % 11.50-14.50
PLT 202.00 K/UL 130.00-400
MPV 9.60 FL 7.50-12.00

CÓRKA 6 LAT

Poziom ŻELAZA W SUROWICY 73.00 UG/DL NORMA 37.00-145.00
OB 35 MM/H NORMA 0-12
Rozmaz
neutrof. segment. 59.00 % NORMA 46.00-60.00
limfocyty 36.00 % 20.00-40.00
monocyty 3.00 % 2.00- 10.00
eozynofile 2.00 % 1.00-5.00
morfologia
WBC 5.80 K/UL 5.00-15.00
RBC 4.32 M/UL 3.90-5.10
HGB 11.90 G/DL 10.00-14.90
HCT 33.80 % 38.00-50.00
MCV 78.20 FL 81.00-100.00
MCH 27.50 PG 27.00-34.00
MCHC 35.20 G/DL 32.00-36.00
RDW 14.40 % 11.50-14.50
PLT 283.00 K/UL 130.00-400.00
MPV 7.60 FL 7.50-12.00
PROSZĘ O ANALIZĘ I WSKAZÓWKI CO DO MOŻLIWOŚCI POPRAWY TYCH WYNIKÓW. DZIECI BIORĄ CZĘSTO ANTYBIOTYKI. OSTATNI RAZ W LUTYM. BADANIE BYLO PRZEPROWDZONE KIEDY ZNOWU BYŁA INFEKCJA- NIE DOSTAWAŁY ANTY.
BĘDĘ WDZIĘCZNA ZA KAŻDĄ ODPOWIEDŹ. POZDRAWIAM. MAMA
PRZEPRASZAM ZA EWENTUALNE BŁĘDY.
napisał/a: Peter, 2007-04-14 20:37
Wyniki nie są takie złe. Problem jest natomiast z poziomem żelaza u córki. Czy ma jakieś problemy z układem pokarmowym? I czego dotyczą te przewlekające sie infekcje?
napisał/a: Aleksandra, 2007-04-15 10:18
Witam,
Serdecznie dziekuję za odpowiedź.
Ma Pan rację wyniki nie są takie złe, ale też nie są dobre. Biorąc pod uwagę fakt, iż mogą być lepsze ( porównywałam inne wyniki z ubiegłych lat ).
Co do infekcji to są to infekcje dróg oddechowych częste katarty ( zatoki ), zapalenia gardła, anginy, ostatnio zapalenie oskrzeli, zapalenia ucha. Dzieci są alergikami oboje mieli problem z przyswajaniem białka mleka krowiego. Córka ma AZS pije Nutramigen choć czasem dostaje normalne mleko. Syn zalewał się mlekiem. Już od dłuższego czasu ograniczam mu ten produkt.
Interesuje mnie dlaczego martwi Pana poziom żelaza u córki 76 a nie u syna 16?.
Najbardziej denerujące jest to, że dzici chorują. A lekarz mając wyniki badań nie reaguje na nie. A przecież taki stan , takie wyniki mają chyba coś wspólnego z tym, że One przyciągają te choroby jak magnez.
Jeździmy z nimi nad morze do Sanatorium. W tym roku będą tam już 3 raz. Ostatnio prosto z nad morza wylądowaliśmy u lekarza i skończyło się na ANTYBIOTYKU.
Zatoki były "zawalone". Wiem tam wieje, ale bardzo uważam na to w co są dzieci ubrane.
Bez względu na to czy wieje, czy leje, jest tak samo. Co miesiąc jest katar, kaszel... Robimy wymazy z nosa, sa tam bakterie chorobowórcze, ale ilość i jakosć antybiotyków jakie dzieci przyjeły jest dużżżaaa.
Pozdrawiam, jeszcze raz dziekuję i proszę o więcej.
napisał/a: Peter, 2007-04-15 20:25
Przepraszam, pomyłka. Chodziło mi o poziom 16 ug, ale pomyliłem osoby. Tak więc chodzi o syna.Jeśli jest alergikiem, to nie powinien pić mleka. Czy przypadkiem nie rozpoznano celiakii? Jakiś problemów z wchłanianiem?
A odnośnie częstych infekcji, to koniecznie muszę widzieć wyniki ostatniego wymazu. To konieczne. Żeby cokolwiek zasugerować, muszę wiedzieć, jakie bakterie robią problem.
napisał/a: Aleksandra, 2007-04-15 22:08
Dobry wieczór,
Co do celiakli zawsze myślałam, że tu chodzi o nietolerancję glutenu. Więc może do tego wszystkiego jeszcze to się przyplatało. Syn cierpi raczej na zaparcia. Kiedy był malutki karmiłam go Humaną SL.
Nigdy, żaden lekarz nie podsunął mi takiego rozwiązania. A nie jest to błaha sprawa.
W chwili obecnej syn przyjmuje Zyrtec czy mogę wykonać badanie i jakie to powinno być badanie jeśli chodzi o celiaklie?.
A co do bakterii to "przecudowne" przepraszam jeśli zrobiłam błąd streptococus pneumonie tak było do tej pory. W chwili obecnej czekam na kolejny wynik z wymazu. Mamy XXI wiek, a nie możemy poradzic sobie z bakterią. A córka, z nią jest różnie co infekcja to inna bakteria. Teraz kiedy syn chodzi już do szkoły to córka przynosi wszystkie te infekcje z przedszkola.
Przyznam szczerze, że pierwszy raz zrobiłam badania pod kątem poziomu żelaza dlatego nie mam porównania.
Dziękuję za zainteresowanie. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź, wskazówkę.
Co Pan sądzi o wynikach córki przy takim poziomie żelaza - czy " krwi" nie powinno być więcej?. I co mogę zrobić w tym wypadku?.
Dziekuję, że poświęca Pan swój czas na być może dla innych bzdurny problem, ale ja bardzo chcę rozwiązać tę " zagadkę".
Dodam jeszcze, że w marcu syn dostawal Xitrocin 100 mg, a córka w lutym Sumamed Forte. Boję sie pomyślec jak wyglada ich wątroba przy takiej ilosci tego paskudztwa.
Czekam na odpowiedź. Dobrej nocy.

[ Dodano: 2007-04-15, 22:14 ]
dodać, że kiedy w ubiegłym roku syn miał robione USG Pani doktor zauważyła u niego powiększoną śledzionę (nie wiem w jakim stopniu chyba niewielkim bo nie zaznaczyła tego na wyniku) i zapytała czy często miewa infekcje. Odpowiedź była oczywiscie twierdząca.
napisał/a: Peter, 2007-04-16 07:42
Jeśli chodzi o tą celiakię, to przynajmniej powinna Pani zrobić testy alergiczne (pokażą, na ile dziecko jest alergikiem). W testach pokarmowych alergicznych jest antygen mąki pszennej oraz inne alergeny pokarmowe. To przynajmniej coś zasugeruje.
Jeśli pani będzie miała wyniki najnowszych wymazów, to proszę podać. Jeśli u córki (czy syna, nie mogę z kontekstu jednoznacznie wyczytać) występuje tylko Str. pneumoniae, to przecież na to jest szczepionka. Przecież lekarz powinien o tym wiedzieć, i będzie po problemie.
Odnośnie powiększenia śledziony, to podejrzewam, że przechodził mononukleozę zakaźną (lekarz widocznie przeoczył), chociaż sa to moje przypuszczenia. Wirus tej choroby potrafi znaczne poczynić w organiźmie zmiany i podejrzewam, że obecny stan jest tym właśnie spowodowany.
Jeśli pani będzie miała wszystkie wyniki, to napiszę, co dalej.
Proszę o podanie wyników córki i syna oddzielnie. Tak, abym miał jednoznacznie mozliwość oceny, kogo te wyniki dotyczą.
napisał/a: Aleksandra, 2007-04-16 21:00
Witam,
Nie mam jeszcze tych wyników z wymazu w posiadaniu, ale telefonicznie uzyskałam informację o tym, że i syn i córka maja st. pneumonie.
Jak to jest, że przy takiej ilości antybiotyków doustnych typu Augmentin, Zinat, Sumamed Forte, Xitrocin 100, oraz zastrzyków chyba Biodacef nie mogą tej bakterii się pozbyć. Słyszałam, że ona może być w nosie ale.... nie normalne jest chyba to, że powoduje bardziej lub mniej takie dolegliwości jak obrzęk błony śluzowej nosa ( bez kropli do nosa dzieci nie oddychają ) kaszel oraz katar mleczno-żółtawo-zielonkawy ale nie przy każdym czyszczeniu. Pragnę zauważyć , że OB córki wynosi 35 a syna 6 przy tej samej bakterii.
Już nic z tego nie rozumiem.
Proszę jeszcze o jedno. Czy widzi Pan sens w tym momencie robić dodatkowe badania krwi tzn: próby wątrobowe, białko, i u syna ferrtyna. A może jakieś inne badania. Już nie wiem.
Dodam jeszcze, że córka po urodzeniu miała robiony test na Cytomegalię ze względu na długoutrzymującysiewysoki poziom bilirubiny niestety test był dodatni ale wszystko skończyło sie dobrze nie miała żadnych powikłań neurologicznych i rozwojowych.
Jedne co zauważyłam, to że córka juz mniej kaszle dostawała teraz Zyrtec, Rutinacea, Otrivin i ACC 100. Syn też dostawał Zyrtec, Rutinacea, Otrivin, Pecto Dril i objawy jakby są już mniejsze. Syn ma jedynie zablokowany nos a raczej jak zwykle prawą " dziurkę" ale to już chyba temat na inny Post w innym dziale. Choć jeśli i w tym temacie się Pan orientuje chętnie przeczytam Pana porady. Może tym razem antybiotyku nie dostaną tylko jak znam życie za około 3 tygodnie będę miała "powtórkę z rozrywki". Martwię się tym żelazem.
Serdecznie Pana pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedź.
Ola
napisał/a: Peter, 2007-04-17 07:45
Zalecane badania należy wykonać. Jedynym rozwiązaniem pozbycia się Str. pneumaniae jest zaszczepienie dzieci. Jak pisałem wcześniej, jest na to szczepionka. Proszę porozmawiać z lekarzem na ten temat. Ten obrzęk błony śluzowej nosa i okresowy żołto-zielony wysięk to z powodu tej bakterii. Innego skutecznego sposobu nie ma. Żaden antybiotyk problemu nie rozwiąże, jeśli dzieci mają obniżoną odporność. A tak przypuszczam jest.
napisał/a: Aleksandra, 2007-04-17 18:14
Witam ponownie,
Jestem panu bardzo wdzięczna. Jedziemy z dziećmi jutro na te dodatkowe badania.
Jak tylko beda wyniki dam znać.
Mam pytania.
1. Jaka to szczepionka?.
2. Kiedy mogę ich zaszczepić?.
3. Czy warto robić i czy jest jakieś badanie określajace fakt przebycia mononukleozy
u dzieci?.
Jak podnieść odpornośc moich dzieci. Czytałam, że poleca Pan homeopatię. Proszę jeszcze o pomoc w tej kwestji. No i jak rozwiązac sprawę tego żelaza, czy mogę na własną rekę cos podać czy raczej nie?.Co by Pan polecił?.
Ola
napisał/a: Peter, 2007-04-17 19:42
Ad1. Najbardziej polecałbym szczepionkę PNEUMOVAX 23. To szczepionka zwierająca 23 serotypy Str. pneumoniae.
Ad.2 Polecałbym wykonanie szczepienia po 4 tygodniach przyjmowania leków, które poniżej podam.
Ad.3 Fakt przebycia mononukleozy niewiele wniesie do sprawy, co najwyżej potwierdzi lub wykluczy przebycie tej choroby. Co może być istotne, to jeśli pani by miała taka wiedzę, to szczególnie należy zadbać o odporność dziecka, bo to jest wirus pozostający w układzie limfatycznym i czasem może powodować pewne symptomy, które można będzie skojarzyć ewentualnie z przebytą chorobą. Jeśli chodzi o badanie, to należy wykonać badanie serologiczne w kierunku anty-VCA w klasie IgM.
Odnośnie zwiększenia podaży żelaza, to można preparat o nazwie Ascofer, po 1 tabletce na dzień. Przyjmuje się go przed jedzeniem, chyba, że pojawią się jakieś zaburzenia trawienia, to po posiłku. Unikać mleka.
Odnośnie homeopatii, to są preparaty następujące:
1. Echinacea compositum SN ampułki
2. Engystol N tabletki lub ampułki.
Zasadniczo te leki są do dostania bez recepty. Idealnym byłoby rozwiązaniem dogadać się z lekarzem i podawać co 2 dni te leki w zastrzyku, ale może być z tym problem, bo wielu lekarzy nie wierzy w te leki. Jeśli pani się nie dogada, to można samemu podawać 1 ampułkę doustnie co 2 dni przez 2 tygodnie i co 4 dni przez następne 2 tygodnie.
Można też rozważyć podanie BIOSTYMINY (ale albo biostymina, albo te leki, co wyżej nie łącznie! (może lekarz bardziej przychylnie na nią spojrzy). Wtedy albo w iniekcji co 2 dni, albo doustnie codziennie przez 20 dni. I z witamin polecam Multiwitaminę w ilości 1 tabl. 1 x dziennie.
Pozdrawiam Piotr
napisał/a: Aleksandra, 2007-04-18 21:52
OK. Super. Dziekuję za wyczerpującą odpowiedź. Jak tylko będę miała wyniki z dzisiejszych badań odezwę się.
Pogadam z lekarzem. Cos musimy zrobić, by poprawic ich odporność.
Co do szczepienia. BOJĘ SIĘ. A może zastosowac IRS 19. Dużo czytałam na temat szczepień i tego, że wcale nie są takie SUPER jak to wszyscy mówią. Ale przyznam szczerze, że pierwszy raz ktoś tak jak Pan zasugerował podawanie leków na odpornosc a później szczepienie.
Czy IRS 19 jest godny polecenia?.
Jutro wyniki i wizyta u lekarza. Zobaczymy....
Odezwę się.
Pozdrawiam Dobrej nocy
napisał/a: Peter, 2007-04-19 07:41
Akurat staram się być na bieżąco, jesli chodzi o immunologię. Problemy wynikające z ujemnych skutków podawania szczepionek wynikają właśnie ze zbyt niefrasobliwego podejścia m. in. lekarzy do tego problemu. NIEPRAWDĄ jest, że tylko wysoka gorączka jest przeciwskazaniem do szczepienia. Jest bardzo WIELE innych, które się bagatelizuje, dlatego m. in. z tego powodu jest tak dużo działań ubocznych szczepionek. Jeśli chodzi o proponowaną szczepionkę Pneumovax 23, to daje ona najszerszy z możliwych zakres uodpornienia (obejmuje 23 serotypy Str. pneumoniae). Zasadniczo nie należy się obawiać szczepionek bakteryjnych (a ta taką jest), bo mają bardzo korzystne oddziaływanie na układ immunologiczny (nie wiem, czy pani śledzi te sprawy, ale coraz bardziej badania wykazują, ze niektóre szczepionki p/bakteryjne są skuteczne w zwalczaniu niektórych typów raka - np. konkretnie raka pęczerza moczowego, czy wywołują działanie "tolerancyjne", co ma zastosowanie przy astmie - oczywiście mam na myśli astmę poinfekcyjną lub alergiczną). Natomiast należy zachować bardzo dużą ostrożność co do szczepionek wirusowych, głównie mam na myśli tak teraz rozpowszechnioną p/grypową. Wirusy mają zdolność mutacji w celu uzyskania jak największego podobieństwa do naszych komórek i tkanek, co może powodować bardzo niebezpieczne zjawiska autoimmunoagresji. Więc zasadniczo polecam ostrożność w stosunku do stosowania szczepionek p/wirusowych, a zmniejszenie działań ubocznych szczepionek można uzyskać właśnie przez wcześniejszą stymulację układu odpornościowego (stąd moja sugestia wcześniejszego podania leków uodparniających).
Odnośnie szczepionki IRS 19, to oczywiście należy do dobrych szczepionek. Jednakże nie uzyska się takiej protekcji (odporności na Str. pneumoniae), co w przypadku Pneumovax. Prosze porozmawiać z lekarzem, do niego należy decyzja.