opóźniona w rozwoju?

napisał/a: anciuniamako, 2009-11-23 15:06
Moja siostrzenica ma 4 latka, waży 14 kilo i ma 98 cm,była urodzona w 34 tyg ciąży. Na bilansie czterolatka p.doktor powiedziała że mała jest za niska i za mało wazy. Z tego co ja poczytałam to chyba troszkę przesadza z ty opóźnieniem bo poza tym dziecko rozwija się super,nie odstaje od rówieśników, nie jest niejadkiem [wręcz przeciwnie buzia jej się czasami nie zamyka:)]. Przesadziła czy nie???
napisał/a: zeglarka, 2009-11-26 12:28
jeżeli dziecko utrzymuje się stałym dla siebie kanale centylowym pod względem wagi i wzrostu to nie ma powodów do niepokoju. nie każde dziecko jest równie wysokie, szczególnie jeśli rodzice nie należą do osób szczególnie wysokich. Należy sprawdzić na siatce centylowej jak dotąd kształtował się wzrost i waga siostrzenicy. Jeśli nie wypadła z kanału centylowego, przybiera na wadze i rośnie równomiernie to wszystko jest w porządku. Po szersze informacje odsyłam do literatury medycznej - do nabycia w księgarniach medycznych typu medibooks.pl, stacjonarnych) a przede wszystkim proszę szczere porozmawiać z pediatrą. Niech wyjaśni skąd takie wnioski. Trudno mi powiedzieć jak dotąd kształtowała sie waga dziecka wiec nie odpowiem czy siostrzenica wazy prawidłowo czy nie. To się ocenia z perspektywy dotychczasowego rozwoju.
napisał/a: Danielle1, 2009-11-27 18:22
ale 98 cm? może to jakieś hormonalne problemy...moja córa ma 5 lat waży 23kg i mierzy 128cm... dziwne, że pediatra widząc ze niby cos jest nie tak nie zaleciła jakiejs specjalistycznej diagnostyki? dodatkowych badań? dziwne...
napisał/a: zeglarka, 2009-11-27 20:17
weźmy pod uwagę że po pierwsze mamy tu do czynienia z wcześniakiem który przy urodzeniu mógł mieć ok 45 cm podczas gdy donoszone dziecko potrafi mieć ok 60 cm długości i już jest 15 cm różnicy na starcie, po drugie należy również sprawdzić uwarunkowania genetyczne, być rodzice dziecka też nie są wysocy. Po trzecie różny jest rozwój dzieci na tym etapie i różnice wzrostu nie są niczym niezwykłym. Dlatego o ile dziecko rozwija się w stałym równomiernym tempie to nie ma powodów do niepokoju. Może "śmignąć" w późniejszym czasie. Chyba że wzrost został zahamowany, wtedy można się zacząć martwić.