POLECAMY

Ogóle porady w profilaktyce nowotworowej

napisał/a: Jestemzywiolem , 2014-11-12 11:42
Witam, w mojej rodzinie zdarzały się przypadki nowotworów (dziadek ze strony taty, babcia ze strony mamy). Boję się, że i mnie to czeka:( Co prawda, rodzice nie chorują, ale to przecież nie oznacza, że nikt już nigdy nie zachoruje. A że ja jestem panikara, zresztą wiecznie mam problemy zdrowotne, postanowiłam się co nieco więcej dowiedzieć. Jak można "unikać" nowotworu? Co zrobić, żeby zmniejszyć ryzyko zachorowania? Interesuje mnie taki mini podręcznik ala "Profilaktyka od A do Z". Wpisujcie proszę od czego zacząć zmiany, w oparciu do czego się odnieść itp.
napisał/a: Zmotywowana , 2014-11-13 09:02
Jeżeli chodzi o dietę to może w ten sposób (kiedyś w necie znalazłam i staram się jak najbardziej urozmaicać swoją dietę o te produkty):

- Rak jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka: warzywa niskoskrobiowe (brokuły, sałata, ogórek, pomidory, kapusta, kalafior, cukinia, bakłażan, papryka, rzepa, szparagi, szpinak, cykoria, seler naciowy, kapusta kiszona, cebula, czosnek, pietruszka, rzodkiewka, por, kiełki rzodkiewki i lucerny)

- Rak jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka, płuca: owoce

- Rak żołądka: Warzywa cebulowate (cebula - wszystkie rodzaje, czosnek, por, szalotka, siedmiolatka, szczypiorek)

- Rak jelita grubego: czosnek, Produkty mleczne zawierające wapń

- Rak przełyku: Żywność zawierająca witaminę C (owoce, warzywa; żywność zawierająca betakaroten (tran, wątróbka drobiowa, marchew, natka pietruszki, jaja, szpinak, dynia, morele, mango)

- Rak trzustki: Żywność zawierająca foliany (ciemnozielone warzywa, nasiona roślin strączkowych, orzechy, drożdże, owoce typu awokado, banany, maliny, pomarańcze)

- Rak jamy ustnej, gardła, krtani, płuc: Żywność zawierająca karotenoidy (marchew, bataty, dynia, papryka, pietruszka, jarmuż, szpinak, pomidory, brokuły, morele)

- Rak prostaty: Żywność zawierająca likopen (pomidory, arbuzy, czerwone grejpfruty, papaja). Żywność zawierająca selen (brązowy ryż, kukurydza, owies, pestki dyni, chude mięso i ryby, półtłuste mleko)
napisał/a: Jestemzywiolem , 2014-11-13 12:55
Co do diety myślę, że należy wykluczyć lub zminimalizować: tłuszcze zwierzęce, smażone czerwone mięso i sól. Podczas smażenia wydziela się akroleina i aflatoksyny – czynniki rakotwórcze. Czyli najlepiej spożywać pokarmy gotowane w wodzie, na parze, ewentualnie surowe.
napisał/a: Zmotywowana , 2014-12-04 19:50
W ogole to wazne jest samobadanie, wiele kobiet mowi , ze je robi, a wcale tak nie jest. Co z tego ze oszukuja kogos, one w zasadzie oszukuja same siebie. Kobiety! Do dziela, badanie nie boli, nie zajmuje wiele czasu, a tak wiele moze nam zaoferowac
napisał/a: Jestemzywiolem , 2014-12-10 13:26
Ostatnio miałam okazję przeczytać artykuł na temat mammografii i samobadania i okazało się, że samokontrola jest dużo lepszym "narzędziem diagnostycznym". Niemniej pod artykułem była ankieta, w której kobiety się wypowiadały na temat tego czy wykonują samobadanie piersi i niestety większość odpowiedzi była przecząca:(
Na jakich badaniach się skupić w przypadku "profilaktyki" nowotworowej?
napisał/a: Zmotywowana , 2014-12-14 19:56
Ciezko porownywac samobadanie piersi do mammografi - oba badania maja swoje plusy i minusy. Ale dlaczego mammografia przegrywa z samobadaniem to pewnie dlatego ze mammografia jest robiona dopiero po 500 roku zycia i czasami to moze byc za pozno jezeli sa jakies zmiany
napisał/a: Jestemzywiolem , 2014-12-15 10:04
Rozumiem, że miałaś na myśli po 50 roku życia:) A jak to jest z markerami nowotworowymi?
napisał/a: Vattier , 2014-12-15 20:50
Sensowne działania w profilaktyce p/nowotworowej sprowadzają się do:
1. Niepalenia papierosów i unikanie kontaktu z papierosami (rak płuca!).
2. Zmniejszone spożycie alkoholu (nowotwory przewodu pokarmowego, w szczególności rak jamy ustnej, gardła i przełyku).
3. Ogólnie pojęty zdrowy tryb życia:
a) dieta - temat o wątpliwej skuteczności, no ale... mniejsze spożycie tłuszczu i mięsa (niewykluczony związek z rakiem jelita grubego, piersi, stercza), dieta bogatoresztkowa (rak jelita grubego rak piersi), produkty pełnoziarniste, redukcja masy ciała (rak pęcherzyka żółciowego, rak endometrium, rak jelita grubego, rak piersi), spożywanie dużej ilości warzyw i owoców.
b) unikanie soli i konserwantów.
c) umiarkowany wysiłek fizyczny.
4. Szczepienia p/HPV (rak szyjki macicy!), p/HBV (rak wątrobowokomórkowy!).
5. Regularny skrining onkologiczny (cytologia, mammografia, stolec na krew utajoną od 50 rż.)

Markery nowotworowe nie służą wykrywaniu nowotworów tylko monitorowaniu potencjalnych wznów. Poza tym nie są tkankowo specyficzne.
napisał/a: Jestemzywiolem , 2014-12-16 09:03
Szkoda tylko, że na większość badań człowiek jestkierowany dopiero po 50!
Papierosy rzuciłam i oczywiście żadnych elektryków, bo to jeszcze gorsze świństwo.

A jak uzyskać skierowanie na to szczepienie przeciw rakowi szyjki macicy???? Od ginekologa? czy od internisty?
napisał/a: Vattier , 2014-12-16 12:06
Szczepienie p/HPV nie jest refundowane i kosztuje obecnie pewnie koło 300-400 zł. Kwalifikuje lekarz ginekolog. Warto się jednak zaszczepić, bo w istotny sposób (ok. 70%) zmniejsza ryzyko zachorowania na raka szyjki, a jak wiadomo rak szyjki jest jednym z najczęściej rozpoznawanych nowotworów złośliwych u kobiet.
napisał/a: Jestemzywiolem , 2014-12-16 15:33
W styczniu się wybieram na wizytę to zapytam:)
napisał/a: Cezarius , 2014-12-22 10:38
Mozna takze wykonac badania genetyczne i na ich podstawie dowiesz sie jakie badania sa odpowiednie dla ciebie i jak czesto je wykonywac. To swietny sposob na stale dogladanie swojego zdrowia, bo nawet gdyby cokolwiek sie dzialo mozesz szybko dzialac. Odnosnie markerowgenetycznych to nie sa najlepszym narzedziem diagnostycznym gdyz nie zawsze ich wzrost oznacza nowotwory.