POLECAMY

Kolka jelitowa u dorosłych? 5 dni?

napisał/a: wenus87, 2012-11-10 09:34
Witam, mam 25 lat, waga normalna, odzywiam sie w miare zdrowo ( widaomo jak to mlody czlowiewk czasem zdaza sie wyjatki : mc donald, chipsy itp ). Od zawsze mam problemyh z zoladkiem - reflus nieziemski, plus rok temu mialam robiona kolonoskopie - od 3 lat baaaardzi wrazliwe jelita, moc badanie nie wykazalo wiec diagnoza ze jelita wrazliwe. W niedziele zlapal mnie nieziemski bol w lewym podbrzuszu, jakby kolec biodrowy itp, no cos okropnego, niby klucie, niby tepy - gdyby to byla druga strona to bym byla przekonana ze to wyrostek, ale to nie ta strona. W srode nie wytrzymalam i pojechalam na pogotowie, bo nic mi nie pomagalo - nimesil, nospa, buscopa, duspatalin no nic! Dostalam paracetamol i papaweryne w zastrzykach i niby przeszlo, ale do teraz mnie nadal tam pobolewa i nabardziej boli jak gwaltownie siadam, takie odczucie jakby ktos mi od wewnatrz je przebijal czyms tepym. Rodzinny powiedzial ze to jakas kolka, ale czy taka kolka moze sie az tak dlugo utrzymywac? Mialam robiona morfologie w srode, mocz i usg jamy brzusznej, usg przezpochwowe ginekologiczne i wyniki w norme. Ogolnie jest juz o wiele lepiej, ale strasznie sie boje kolejnego ataku, co to moze byc?
krzysiek889
napisał/a: krzysiek889, 2012-11-10 19:19
Witam
Często taki kłujący ból występuje przy spożyciu produktów zbożowych pełnoziarnistych. Mam tu na myśli, chleb pszenny, chleb pszenno-żytni, graham, pieczywo z dodatkami nasion, makarony - w tym pełnoziarniste.
U mnie taki ból występuje przy w.w. produktach - dla tego staram się ich unikać.
Druga sprawa to również źródła tłuszczu oraz białka.
Jeżeli jelita są wrażliwe to należy zrezygnować z nabiału na jakiś czas - jeżeli już spożywać to ser żółty który jest lepiej tolerowany przez osoby zmagające się z problemami gastrologicznym, jednak on również obciąża u.pokarmowy.
Jajka - obecnie dużo ludzi ma uczulenie na białko oraz żółtko jaja ze względu na to, że obecna hodowla kur opiera się na paszach oraz antybiotykach co przekłada się później na zawartość tych substancji w jajku.
Mięso - tutaj proponuję wybrać indyka z tego względu, że indyk generalnie gorzej toleruje faszerowanie paszami oraz antybiotykami. Pomieszczenia w jakich są hodowane muszą być utrzymywane w odpowiednim stopniu czystości.
Indyk jest również na tyle wrażliwy, że jeżeli nie zostaną zapewnione odpowiednie warunki oświetlenia to dojdzie do kanibalizmu wśród młodych.
Pasze które dostają, muszą zawierać białko wysokiej jakości oraz odpowiednią ilość witamin, takie pasze są sklasyfikowane jako ekologiczne.

Oleje - tutaj proponuję całkowicie przejść na spożywanie oliwy z oliwek, oleju lnianego, olej z pestek winogron ze względu na zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych które wpływają na prawidłowy metabolizm oraz układ krwionośny jak i nerwowy.

Ryby - tutaj oczywiście jak najlepsze źródło białka jednak należy uważać przy sporządzaniu ryb, dokładne mycie i najlepiej grillować rybę, smażenie na tłuszczu pozbawia wartości odżywczych zawartych w rybach. Z ryb proponuję wybrać, dorsz atlantycki, pstrąg, mintaj - wędzone odradzam ze względu na zawartość soli, często zdarza się, że taka ryba jest niedowędzona co może być ryzykowne jeżeli ryba miała w sobie pasożyty.
Braki w diecie można również uzupełnić odżywką białkową - obecnie rozwój technologiczny przy wytwarzaniu białka sproszkowanego jest na tyle wysoki że można wybierać wśród takich białek które są hipoalergiczne czyli odpowiednie dla osób które mają problemy z tolerancją laktozy oraz białka mleka.

Pić dużo wody niegazowanej, umiarkowane ilości herbaty oraz kawy.
Zażywać dużo ruchu w ciągu tygodnia.

Pozdrawiam