POLECAMY

Jak zinterpretować? Podwyższony DHEA i Androstendion

napisał/a: PaulinaH, 2013-09-04 16:16
Witam, bardzo proszę o pomoc.
Miesiąc temu byłam i ginekologa, ponieważ miewałam ciągłe bóle podbrzusza, do tego nieregularnie miesiączkowałam odkąd pamiętam. Zalecił mi badania hormonalne i zrobił USG. Nieprawidłowości jakie zostały odczytane dzięki USG to: Jama macicy - podejrzenie łukowatej, jajnik prawy - nieco większy od lewego (29x39 mm, lewy 21x24), obecne liczne pęcherzyki położone obwodowo, typu PCO, w Zatoce Douglasa stwierdzono obecność wolnego płynu, w jej echu uwidoczniono strukturę odpowiadającą najpewniej zrostowi(bez obecności unaczynienia).
Do tego mam niedoczynność tarczycy, ale wyniki są już lepsze niż kiedyś, nie przytyłam przez to, waga utrzymuje się ( między 54-58 kg).
Wyniki badań hormonalnych:
DHEA(ICD-9: K25) 31,44 ng/ml norma: 1,30 - 9,80
Androstendion(ICD-9: I31) 4,79ng/ml norma: 0,75-3,89
DHEA-SO4(ICD-9: K27) 368,4 ug/dl norma:8,6-493,6
17-hydroksyprogesteron(ICD-9: L79) 1,40 norma w fazie lutealnej: 1,0-4,5
SHBG(ICD-9: I83) 34.5 nmol/l norma: 19,80-155,2


Bardzo proszę o napisanie, co mogą oznaczać te podwyższone wartości? Do ginekologa będę mogła pójść dopiero za 3 tyg. Dodam, że mam 19 lat. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź. ;)
napisał/a: soaring, 2013-09-04 19:19
wyniki raczej polecam pokazać endokrynologowi, bo ginekolodzy dość słabo mim zdaniem radzą sobie z leczeniem zaburzeń hormonalnych. być może dhea i androstendion podwyższone są z powodu jajników (PCO), bo jeszcze do tego wszystkiego jakbyś miała problem z nadnerczami to byłoby słabe :)
napisał/a: PaulinaH, 2013-09-04 19:34
Dziękuję za odpowiedź, tak właśnie podejrzewałam, że to może być przez PCO. No cóż, do ginekologa i tak muszę iść, na szczęście to dobry specjalista ;) ale i endokrynologa nie ominę. Pozdrawiam