POLECAMY

Hormon TSH, niedoczynność tarczycy, miesiączka

napisał/a: agacia1299, 2012-08-22 11:41
Witam.
Od ponad roku źle się czuję - senność, zmęczenie, problemy z koncentracją, sucha skóra i kilka kilogramów więcej na wadze. Poszłam do lekarza rodzinnego i poprosiłam o skierowanie jakieś szczegółowe badania. Morfologia wypadła dobrze, więc lekarz stwierdził, że wszystko jest ze mną ok. Potem zrobiłam badania :
TSH (10.480) norma 0,230-4500
FT4 (15.30) norma 11,50-21,00
endokrynolog stwierdził u mnie niedoczynność tarczycy i przepisał Euthyrox 50. Potem zrobił mi USG tarczycy.

"
Prawy płat -27,9 x 15,8 x 51,4mm
Płat lewy -20,8x 16,2x 50,6mm
Cieśń 4,6mm
Wnioski: Obraz ultrasonograficzny sugeruje chorobę autoimmunologiczną gruczołu tarczowego. "
- i to w sumie wszystko co z tego USG zrozumiałam.

Potem zrobił mi inne badania :
Anti-TPO >600 [
napisał/a: Miss_Piggy, 2012-08-22 12:03
Wg mnie możliwe, że masz zapalenie tarczycy typu Hashimoto. Niedoczynnosc tarczycy spowodowała u Ciebie wzrost steżenia TSH. To może wiązać sie z podwyższeniem poziomu prolaktyny. Hiperprolaktynemia wiąze sie z uposledzonym wydzielaniem gondoliberyny, nie ma gonadotropin FSH ani LH, dlatego nie miesiączkujesz.
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2012-08-22 12:06
Przy niedoczynności często się zdarza brak miesiączkowania, szczególnie że bym może u Ciebie została ona późno zdiagnozowana.
Jeżeli winowajcą jest tarczyca to unormowanie hormonów powinno przywrócić naturalny cykl.
napisał/a: agacia1299, 2012-08-22 12:17
Rozumiem- bardzo dziękuję za szybką odpowiedź !
W takim razie za "unormowanie hormonów" powinien być odpowiedzialny endokrynolog czy ginekolog? Przed wizytą u endokrynologa będę u ginekologa i jeśli do tego czasu nie dostanę miesiączki, lekarz powiedział, że znowu przepiszę mi Luteinę. Sama już nie wiem co mam robić..
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2012-08-22 12:21
Przepisywanie hormonów bez sprawdzenia ich poziomu to nieporozumienie. Możesz mieć np. hiperprolaktynemię jak Ci napisano wyżej a wtedy luteina sama na niewiele się nada.
napisał/a: agacia1299, 2012-08-22 12:35
Czyli co teraz powinnam zrobić ? Poprosić ginekologa o skierowanie na szczegółowe badania ? Obawiam się, że on mi raczej skierowania nie wypisze.. Już raz zasugerowałam mu, że może dopóki mam wakacje (od października zaczynam studia) mogę zrobić jakieś badania , a on stwierdził, że "to jest zbędne, a jak tak bardzo chce to mogę sobie je zrobić na własną rękę" - no to podziękowałam.
napisał/a: Miss_Piggy, 2012-08-22 12:39
Chyba trzeba zmienić ginekologa, skoro ten tak ignoruje badania.
napisał/a: pauka, 2012-08-22 12:41
Ja miałam podobne problemy, tzn miesiączkowałam, ale cykle przesuwały się nawet co dwa miesiące. Odkąd biorę Bromergon na wysoką prolaktynę i euthyrox - jeden płat tarczycy mam usunięty, to miesiączka wypada jak w zegarku - co 28 dni. Oczywiście przeszłam komplet badań, w tym na oddziale endokrynologicznym.

Moja rada jest taka: najpierw zrób wszystkie badania hormonalne. Mnie też przez rok faszerowali tabletkami anty, okazało się to błędem, a wątroba odczuła. Niech endokrynolog zaleci Ci badania. Jeśli nie będą na fundusz, to zapłacisz sporo, ale oszczędzisz zdrowie i kasę na leki dobierane w ciemno.

Dopytaj tylko, kiedy masz te badania robić, bo niektóre hormony bada się w 2-3 dniu cyklu. Jeśli nie miesiączkujesz i bierzesz jakieś leki - dokładnie ustal z lekarzem warunki robienia badań.
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2012-08-22 12:41
Panel hormonów by się przydał tylko prywanie nie wiem jaki to koszt a dobrze by było zrobić PRL, LH, FSH, Estradiol i Progesteron. Tyle na początek ewentualnie potem może lekarz zleci coś jeszcze.
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2012-08-22 12:43
Jak nie miesiączkuje i tak naprawdę nigdy nie miesiączkowała to może kiedykolwiek badania zrobić przecież.
napisał/a: agacia1299, 2012-08-22 13:03
Moje pojęcie o tym wszystkim jest.. znikome. To ja może lepiej wrzucę wyniki badań, które już miałam robione..
napisał/a: Miss_Piggy, 2012-08-22 13:12
Prolaktynę to jednak masz w normie, FSH, LH i estrogeny tak w dolnej granicy normy, pewnie dlatego masz problemy z miesiączką.