POLECAMY

fosfataza kwaśna u 12latka 10xnorma

napisał/a: graga2 , 2017-05-12 09:28
Dzień dobry, od dłuższego czasu diagnozuję osłabienie syna, męczliwość, brzydki zapach z buzi, okresowe bóle brzucha... Wszystkie badania w normie łącznie z nietolerancją laktozy. Jedyne, co odbiega od normy wg wzorca to fosfataza kwaśna na poziomie 10,5. Norma u dzieci to 0,67-1,07 (dorośli 0,1-0,63) choć norma laboratorium to 6,6 ale niestety jedna tylko dla mężczyzn bez rozróżnienia dorosłych i dzieci. Pojawia się kwestia pokwitania, którą w przelocie sugerował lekarz jako wyjaśnienie wyniku. Czy u 12latka zatem 10,7 jest ok czy jednak to sporo za dużo? Dziękuje i pozdrawiam
krzysiek889
napisał/a: krzysiek889 , 2017-05-12 21:29
Witam

Jak wyglądają wyniki płytek krwi, erytrocytów, wapnia?
Parathormon do zbadania aby wykluczyć złą pracę przytarczyc.
Podwyższony poziom fosfatazy kwaśnej jest powiązany z pracą przytarczyc.
Czy syn skarży się ostatnio na bóle w układzie kostnym?

Pozdrawiam

Krzysztof Mikiecik
Edukator w Dietetyce Klinicznej i Diabetologii
napisał/a: graga2 , 2017-05-12 23:20
Dziękuję za "odzew". Sporadycznie narzeka na nogi ale też rośnie ostatnio na potęgę. Martwi mnie zapach z buzi i to wieczne zmęczenie, powinien brykać jak mały konik w tym wieku. Wapń nie był mierzony. Wszelkie wyniki z normami ALAB poniżej (w tym tarczyca ze wzgl na moje hashimoto). Jaka wg Pana winna być norma fosfatazy kwaśnej u 12 latka? Jak wyżej, lekarz wspomniał w przelocie, że dzieci mają wyższe wyniki od dorosłych a ALAB nie podaje norm dla dzieci. Zupełnie inne dane znajduję w internecie (mój pierwszy wpis)
Serdecznie dziękuję jeszcze raz za wszelkie sugestie!
· NEUT ¯ 1,4 K/μL 1,7 — 8,1
· NEUT% 41,1 % 37,0 — 67,0
· LYM 1,6 K/μL 1,5 — 6,0
· LYM% 46,8 % 33,0 — 50,0
· MONO 0,24 K/μL 0,1 — 0,95
· MONO% ­ 7,1 % 1,0 — 6,0
· EOS 0,07 K/μL 0,02 — 0,7
· EOS% 2,0 % 1,0 — 5,0
· BASO 0,02 K/μL 0,001 — 0,20
· BASO% 0,6 % 0,0 — 1,0
· LUC 0,08 K/μL 0,0 — 0,4
· LUC% 2,4 % 0,0 — 4,0
RBC 4,39 M/μL 3,5 — 4,6
HGB 13,3 g/dL 11,5 — 15,5
HCT 38,8 % 37,0 — 43,0
MCV 88,4 fL 80,0 — 97,0
MCH 30,4 pg 27,0 — 34,0
MCHC 34,3 g/dL 33,0 — 36,0
RDW 13,0 % 11,0 — 14,5
HDW 2,3 g/dL 2,2 — 3,2
PLT 213,0 K/μL 156,0 — 408,0
MPV 8,8 fL 6,1 — 11,0
PCT 0,19 % 0,12 — 0,36
PDW ­ 62,2 % 47,7 — 59,3
Left Shift ++
%MICRO 0,5 %
%HYPO 0,6 %
%MICRO / %HYPO 0,8 %
Mikroskopowa ocena rozmazu krwi (C32)
Gran. obojetn. o jadrze pałeczkowatym 2 % 0 — 5
Gran. obojetn. o jadrze podzielonym 45 % 37,0 — 67,0
Granulocyty kwasochłonne 4 % 1 — 5
Limfocyty 40 % 33,0 — 50,0
Zelazo w surowicy (O95) ­ 113 μg/dl 28 — 112
Transferyna (O43) 2,81 g/l 2,15 — 3,65
Insulina (L97) 10,50 mU/l 3,00 — 25,00
Witamina 25(OH)D Total 26,88 ng/ml
Witamina B12 382 pg/ml 211 — 911 A
Kwas foliowy 9,76 ng/ml 4,6 — 18,7
P/c przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA (tTG IgA)2,0U
Ferrytyna (L05) 35 ng/ml 22 — 322
Gamma-glutamylotranspeptydaza (GGTP) (L31) 12 U/l < 73
Kinaza kreatynowa (CK) (M18) 169 U/l 26 — 190
Dehydrogenaza mleczanowa (LDH) (K33) 218 IU/l 120 — 246
Immunoglobulina Ig A w surowicy (L85) ¯ 54 mg/dl 57 — 350