Drgająca powieka i mięśnie.

napisał/a: Leo1231 , 2017-03-07 01:42
Witam. Od jakiegoś czasu mam problem z drganiem lewej powieki. Jest to bardzo uciążliwy problem, do tej pory byłem pewien, że jest to spowodowane niedoborem magnezu, więc starałem się go uzupełnić, jednak kilka dni temu zrobiłem badania krwi, z których wynika że magnez jest w normie. Oprócz drgającej powieki mam problem z "pulsowaniem" żył (a przynajmniej mam wrażenie, że to żyły) na udach, ponadto kiedy opieram nogi na palcach, nawet kiedy siedzę po chwili zaczynają one tak drgać, że całe nogi wręcz podskakują. Co oprócz niedoboru magnezu może powodować takie objawy? Czy problem z nogami może mieć związek z drgającą powieką? Z góry dziękuję za każdą wskazówkę.
napisał/a: piotrosiama , 2017-03-07 02:30
Sprawdzałeś również i poziom potasu ?
napisał/a: Leo1231 , 2017-03-07 11:05
Badania potasu mam wykonać, ponadto: Glukoza, TSH, FT4, Sód, ALT, AST, GGTP i Kreatynina
napisał/a: Leo1231 , 2017-03-10 14:05
Odebrałem właśnie wyniki badań - potas, sód, ALT, AST, GGTP, Kreatynina, Glukoza, TSH, FT4 w normie. Co w takim razie może być powodem tych objawów?
napisał/a: piotrosiama , 2017-03-10 17:59
Podaj te wartości wraz z normami.
napisał/a: Leo1231 , 2017-03-12 17:46
Wynik L H

Elektrolity (Na, K) Sód 141 mmol/l 135 145
Potas 4,63 mmol/l 3,50 5,50
ALT ALT 19 U/l 10 41
AST AST 21 U/l 0 38
GGTP GGTP 14 U/l 8 61
Kreatynina 1,03 mg/dl 0,70 1,20
eGFR >90 ml/min/1,73m2
Wartości referencyjne GFR (ml/min/1,73m2): powyżej 90 - prawidłowy GFR
60 – 89 - łagodnie obniżony GFR
30 – 59 - umiarkowanie obniżony GFR
15 – 29 - poważnie obniżony GFR
poniżej 15 - niewydolność nerki (kidney failure)

Glukoza 88,17 mg/dl 70,00 99,00
TSH 1,500 µIU/ml 0,270 4,200
FT4 1,44 ng/dl 0,93 1,71 N
napisał/a: Andzrej , 2017-03-12 20:56
Problemy w żyłach w nogach są niebezpieczne i od tego trzeba zacząć.
NATYCHMIAST udaj się do lekarza, chirurga naczyniowego.
napisał/a: piotrosiama , 2017-03-13 02:13
Leo - poproś DjFafę o komentarz odnośnie hormonów.