POLECAMY

Czy to prawidłowy wynik?

napisał/a: Brendi, 2011-04-06 15:26
Witam mam wyniki i chciałaby wiedzieć czy są dobre
a o to wyniki z TSH imunologia 6,120 ( 0,4-4)
i z magnez biochemia 2,09 (1,9-2,5)
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
napisał/a: MiracleOla, 2011-04-06 18:49
Jakoś dziwnie to napisałam, ale TSH masz podwyższone, więc wynik jest nieprawidłowy i wskazuje na niedoczynność tarczycy. Może ktoś bardziej kompetentny napisze Ci więcej.
Ja bym chciała zapytać, jakie powinno być TSH w ciąży. W poniedziałek powtórzyłam wyniki TSH po dwumiesięcznym braniu euthyrox 25 i wyszło ono 3.61 przy normie i dała mi dawkę 50mg... Z tym, że w niedzielę mam nie brać. Myślałam, że już mam w normie,a tu większa dawka.... :|
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2011-04-06 18:59
Iskierka1 napisal(a):Witam mam wyniki i chciałaby wiedzieć czy są dobre
a o to wyniki z TSH imunologia 6,120 ( 0,4-4)
i z magnez biochemia 2,09 (1,9-2,5)
Z góry dziękuję
Pozdrawiam


Wynik wskazuje na niedoczynność tarczycy.
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2011-04-06 18:59
MiracleOla napisal(a):Jakoś dziwnie to napisałam, ale TSH masz podwyższone, więc wynik jest nieprawidłowy i wskazuje na niedoczynność tarczycy. Może ktoś bardziej kompetentny napisze Ci więcej.
Ja bym chciała zapytać, jakie powinno być TSH w ciąży. W poniedziałek powtórzyłam wyniki TSH po dwumiesięcznym braniu euthyrox 25 i wyszło ono 3.61 przy normie i dała mi dawkę 50mg... Z tym, że w niedzielę mam nie brać. Myślałam, że już mam w normie,a tu większa dawka.... :|


Który to tydzień ciąży?
napisał/a: Brendi, 2011-04-06 19:08
A mozecie mi powiedzieć czy to duza niedoczynnośc ?
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2011-04-06 20:00
Iskierka1 napisal(a):A mozecie mi powiedzieć czy to duza niedoczynnośc ?


Samo TSH to za mało aby mieć pewność ale wskazuje na minimalną lub początek choroby.
napisał/a: Pies z łąki, 2011-04-06 23:33
Witam,
To mój pierwszy post jako osoby ze zdiagnozowaną chorobą Hashimoto. Mam prawie wszystkie nasilone objawy choroby. Poza tym jestem zdrowa jak koń :)

W skrócie:
Nazwa badania Jednostka Wartość / Normy
TSH (s) 74,5 mU/l / 0,27 - 4,2
P.ciała przeciwtarczycowe mikrosomalne - ATPO 02/04/2011
P-ciała p/peroksydazie tarczycowej (s) 521,8 IU/ml / < 34
P.ciała przeciw tyreoglobulinie - ATG 02/04/2011
ATG (antytyreoglobulinowe) 372,7 IU/ml / < 115

Dziś Endokrynolog stwierdził na podstawie badań hormonów tarczycy ogólnych, szczegółowych i p.ciał, że bez wątpienia to Hashimoto. Jako skutek niedoczynności mam też koszmarne wyniki lipidogramu i parę jeszcze drobiazgów, które mają się unormować z czasem. Od trzech dni (na podstawie wyników przepisane przez internistę) biorę Euthyrox 50 mg, od jutra endokrynolog zaleca brać 100mg, a ponowne badanie TSH za ok. 5 tygodni. I tak jest ok, tu nie mam pytań.

Moja wątpliwość dotyczy wyników badań moczu, które właśnie pojawiły się na stronie w mojej przychodni i są nieco niepokojące (a moja wiedza w tym zakresie co najmniej nikła...);

Nazwa badania  Jednostka Wartość / Normy
Kryształy 125,5 /ul / 0,0 - 40,0
Kryształy (w polu widz.) 23 wpw / 0 - 7
Kryształy szczawianu wapnia liczne / pojedyncze wpw
Reszta wyników badania moczu w normie.

Pytanie brzmi - co to oznacza? Czy ma to jakiś związek z niedoczynnością tarczycy? Jaki? Nic na ten temat nie znalazłam w necie, żeby problem z tarczycą objawiał się problemami z nerkami... A wyniki badania moczu pojawiły się niestety PO wizycie u endokrynologa... do laryngologa na usg tarczycy idę dopiero w sobotę, do internisty w poniedziałek, zanim jakiś lekarz to zobaczy, nie będę mogła spać... stąd pytam tutaj... Kto umie to jakoś powiązać? Zinterpretować?
napisał/a: MiracleOla, 2011-04-07 08:57
8 tydz.ciąży
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2011-04-07 10:13
Więc tutaj być może jeszcze HCG obniżać wartość TSH, czytaj: byłoby wyższe gdyby nie ciąża, a biorąc pod uwagę że tarczyca dziecka wykształaca się dość późno, decyzja o zwiększeniu dakowania jak najbardziej słuszna.
napisał/a: MiracleOla, 2011-04-07 10:21
Aha.... No to ładnie. Czyli możliwe, że od 2 miesięcy katuję cię co rano wstając 30minut wcześniej, żeby połknąć tabletkę i byc może ona niewiele do tej pory pomagała :| Wesoło. teraz będę brać 2 tabletki po 25mg póki mi się nie skończy opakowanie, kwas foliowy, tabletkę żelaza... Za moment jakiś suplement dla kobiet w ciązy... Jak lekomanka. Kto to spamięta :) Dzieki za info!:)
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2011-04-07 10:55
Ja łykam ponad 30 kapsułek dziennie, jak okresowo dochodzą aminokwasy to ponad 50 i to od wielu lat, jeżeli to Cię spokoi, oczywiście nie liczę odżywek białkowych czy innych suplementów w płynie.
Jakbyś nie brała tabletki to pewnie miałabyś TSH dwa razy takie i objawy niedoczynności i większe zagrozenie że z dzieckiem będzie coś nie tak, więc nie bardzo masz powód do oburzenia.
ps. Między żelazem a lewotyroksyną rób długą przerwę minimum 3 godziny.
napisał/a: MiracleOla, 2011-04-07 11:06
Ja na razie żelaza nie będę brać. Dała mi je na podstawie wyników krwi sprzed 4 miesięcy... Więc poczekam do następnego tygodnia, zrobię nowe, bo muszę dla ginekolożki, i wtedy jak będzie coś nie halo, to zacznę łykać.