POLECAMY

Czy takie dolegliwości mogą pochodzić od zębów

napisał/a: wojtek93b, 2016-07-17 12:39
Witam!
Od jakiegoś czasu mam bardzo złe samopoczucie nie pozwalające normalnie funkcjonować, wszystko zaczęło się od przeziebienia w marcu tego roku. Objawy to bóle głowy, uczucie omdlenia (jakbym miał za moment zasłabnąć), nudności, osłabienie, odczuwanie uczucia zimna, ogólne zle samopoczucie ( jak przy grypie). Miałem robione mase badań które zawsze wychodziły w normie, CRP i OB są ok. Czy powodem takich dolegliwości mogą być zatrzymane ósemki?
napisał/a: joannanr1, 2016-07-21 21:28
Moim zdaniem nie od zębów , tarczyca ok? Był kleszcz?
napisał/a: wojtek93b, 2016-07-24 10:28
Dziekuje za odpowiedź. Tak, wśród wielkiej ilości badań które miałem robione znalazlo się miedzy innymi badanie na bolerioze podstawowe przeprowadzone w szpitalu i wyszło negatywnie, oprócz tego tsh w normie, aso w normie, miałem także robioną punkcję kręgosłupa, a z plynu posiew i też wszystko ok.
napisał/a: joannanr1, 2016-07-24 16:22
Niestety takie badania na boreliozę często niczego nie wnoszą , ujemne wyniki z pmr również nie wykluczają choroby.Anty tpo ,
anty tg, Ft3 , Ft4 , usg tarczycy?
napisał/a: wojtek93b, 2016-07-25 10:03
Niestety mam świadomość że podstawowe badanie na bolerioze wykrywa tylko część przypadków zachorowań. Słyszałem o badaniu krwi, którego wykrywalność jest znacznie wieksza, z tym ze jest to koszt kilkuset złotych. Wstrzymuję sie z tym badaniem własnie ze wzgledu na cene. Lekarz powiedział mi że charakterystycznymi objawami boleriozy są bóle stawów i mieśni, ja takich objawów nie mam, czy mimo to bolerioza jest prawdopodobna?
Co do tarczycy miałem robione tylko tsh trzykrotnie w odstepach czasu i zawsze wychodziło ok, na tej podstawie lekarz wykluczył problemy z tarczycą, nie miałem robionych więcej badań w tym kierunku. Czy pomimo poprawnego tsh z tarczycą moze byc cos nie tak?
napisał/a: joannanr1, 2016-07-25 12:40
Niestety lekarz się myli , borelioza to nie tylko ból mięśni i stawów.
Pomimo prawidłowego wyniku TSH tarczyca może działać źle dlatego bada się FT3 i FT4.
napisał/a: wojtek93b, 2016-08-26 09:46
Wykonałem badania które doradziłas mi zrobic joannanr1, wyniki wszystkich wyszły prawidłowo. Dodatkowo powiem ze dwa tygodnie temu usunąłem ostatnią ósemkę. Sytuacja się poprawiła, nie ma tępych bólów głowy znikneły tez nudności, jednak cały czas czuję wewnętrzne zimno, jestem słaby i bardzo otępiały, dodatkowo mam ciemno fioletowe sińce w kącikach oczu i czuję w tych miejscach ucisk (zatoki czyste bo miałem na wiosnę tomografię). Nie mam pojęcia co może powodować takie złe samopoczucie przez tak długi okres czasu. Bardzo proszę o jakąś porade.
napisał/a: joannanr1, 2016-08-26 21:02
Możesz wkleić wyniki ? Nie zawsze w normie oznacza , że są prawidłowe.
napisał/a: wojtek93b, 2016-08-27 09:05
TSH - 1,17 (norma 0,25-5,0)
FT3 - 4,44 (norma 4,0-8,3)
FT4 - 24,21 (norma 10,6-19,4)
Ze wzgledu na to ze FT4 wyszło podwyższone, lekarz zlecił mi USG, ale nie wykazało ono żadnych zmian. Dodatkowo powiedział, że wartość FT4 wskazywałaby raczej na nadczynność i odczuwałbym raczej gorąco, a nie zimno i brak energii.
Wklejam jeszcze bolerioze:
Bolerioza w klasie IGG - 0,02 (norma: =0,2 dodatni)
Bolerioza w klasie IGM - 0,07 (norma: =0,32 Dodatni)
napisał/a: joannanr1, 2016-08-27 09:57
Tarczyca działa u Ciebie źle.Masz bardzo niskie Ft3 i bardzo wysokie Ft4.
Wynik w kierunku boreliozy jest dodatni i wskazuje na zakażenie.
napisał/a: wojtek93b, 2016-08-27 11:09
Dziekuje joannanr1.W takim razie co powinienem zrobić, czy rozszerzyć badania tarczycy?
A co do boleriozy to (norma: =0,2 dodatni),(norma: =0,32 Dodatni) nie oznacza przypadkiem, że jeżeli jest poniżej 0,2 to jest ujemny ? Dodatkowo na karcie z wynikami było rozpoznanie, że wynik jest ujemny.
napisał/a: joannanr1, 2016-08-27 11:33
Masz rację , pomyliłam wyniki o jedno 0 i jest ujemny.Ważne jest jaki to był test i czy zrobiłeś prowokację na rozbicie cyst.Najlepszy test z tańszych to WB paskowy po prowokacji.
Jeśli chodzi o tarczycę zapytaj w dziale endokrynologia.Masz zaburzoną z jakiegoś powodu konwersję i przydałby się dobry lekarz.