POLECAMY

częste stany podgorączkowe + bolące ucho

napisał/a: Lukas198205, 2015-07-02 23:38
Nasz Synek ma 2,5 roku. Od marca/kwietnia kiedy skończył leczenie po zapaleniu gardła dość często występują stany podgorączkowe. Temperatura do 36,8 często podczas snu lub powrotu ze spaceru. Kiedy jest w domu, bawi się w ogrodzie często łapie temperaturę do 37,4. Ostatnio wysypały go krostki i temperatura 39 st. Lekarz myślał, że to ospa. Jednak po dwóch dniach krostki zniknęły. Lekarz przyjmujący w zastępstwie za pediatrę, ponownie zajrzał w gardło i stwierdził zaczerwienienie. Przepisał Amotaks. Po skończonej kuracji, temperatura po kilku dniach znów się pojawiła do 40 st. Pediatra wówczas już się pojawił, stwierdził, że amotaks był za słaby, i podany w złej dawce, przepisał sumAMED. Infekcja przeszła, temperatura była prawidłowa. Dość długo infekcji gardła towarzyszył katar (ok. 3-4 tygodnia), występował też kaszel. Wczoraj (po tygodniu od wyleczenia) dziecko narzekało po przebudzeniu i w ciągu dnia może z dwa, trzy razy na ból nad prawym uchem (przy samym wlocie do ucha). Po badaniu lekarz stwierdził, że w uchu nic nie widaćl. Otrzymał na wszelki wypadek dicortinef .Temperatury brak, dziś ucho boli już tylko przy dotknięciu i to nie za każdym razem, za to wróciły stany podgorączkowe 36,8-37,7 . Dziwne jest to, że w ciągu kilkunastu minut temperatura potrafi się zmienić nawet o jeden stopień. Pożyczyliśmy inny termometr, temperatura też skacze, choć nie taką różnicą, Zastanawiamy się, czy to też nie wina termometru - używamy termometru odczytującego temperaturę z czoła - microlifen nc120
Nasz pediatra o stanach podgorączkowych mówi, nie stresować się, nic się nie dzieje.
Dodam jeszcze, że syn jest niejadkiem, dostaje żelazo Ferrum i multiwitamol
Robiliśmy dziecko dwukrotnie badania krwi i moczu na własną rękę:

Rok temu robiliśmy TSH - 4,347
FT3 - 7,83
FT4 - 15,72

18.03.2015 (po infekcji), normę wpisuję dla wartości nieprawidłowych, pozostałe wyniki w normie
WBC 8,77
NEUT 1,19 13,6% (1,5-7 norma)
LYMPH 6,27 71,5% (1-3,7)
MONO 1,24 14,1% (0,0,7)
EO 0,06 0,7%
BASO 0,01 0,1%
RBC 3,61 (3,8-5,4)
HGB 10,7
HCT 30,9 (37-49)
MCV 85,6
MCH 29,6
MCHC 34,6
RDW-SD 37,9
RDV-CV 12,6
PLT 163
PDW 13
MPV 11
P-LCR 33,5
PCT 0,18
CRP 1,2
Glukoza 80
Mocz, OK

10.04 (kontrolnie)
WBC 6,37
NEUT 1,77 27,8% -
LYMPH 3,87+ 60,8% (norma 1-3,7)
MONO 0,62
EO 0,09
BASO 0,02
RBC 3,96
HGB 11,7
HCT 33,8 (norma 37-49)
MCV 85,4
MCHC 34,6
RDW-SD 41,1
RDW-CV 13,4
PLT 201
PDW 11,2
MPV 10,5
P-LCR 28,2
PCT 0,21

CRP 0,8
Mocz OK

17.06.2015 - Mocz OK, CRP 0,6, Poziom żelaza, HGB, RBC w normie

Czy ktoś może nam pomóc? O co chodzi z tym uchem? Co może być przyczyną stanów podgorączkowych.