POLECAMY

Biegunki i gazy

napisał/a: Bonsai2, 2013-08-11 12:57
Witam,

Od 2010 roku zmagam sie z biegunkami i gazami.
Poczatek mojej choroby zbiegl sie z zatruciem pokarmowym oraz bardzo stresujaca sytuacja zyciowa.
Poczatkowo objawami byly wymioty, nudnosci, przelewanie w brzuchu, uczucie jak bym mial wode na koncu przewodu pokarmowego (kazdy bak powodowalby kleksa;)).

Z biegem czasu dolaczyly biegunki. Przyzwyczailem sie do czestszego chodzenia do toalety wyprozniac sie i oddawac gazy. Doszlo do tego ze biegunki staly sie nagle, parcie nie do wytrzymania. W sytuacjach takich zawsze robilo mi sie duszno, goraco, biegem lecialem do ubikacji.
Przelewanie w brzuchu minelo, nudnosci, wymioty mysle ze wraz zuporaniem sie ze stresem tezminely. Powoli sytuacja zyciowa wracala do normy, natomiast biegunki i gazy pozostaly.

Najgorsze w tym wszystkim bylo to, ze jestem osoba pracujaca, a w lazience firmowej podczas defekacji potrafilem strzelac bakami na caly regulator, po prostu nie dalo rady inaczej :/ co wywolywalo i wywoluje mnie najwiekszy stres, pomijajac ten gdy znajduje sie w miejscu gdzie brakuje lazienki.

Stresujacych sytuacji praktycznie nie mam, zmienilem styl zycia na teoche zdrowszy, ale luzny stolec utrzymuje sie mimo brania proiotykow i loperamidu. Objawy choroby bywaly rozne, przelewanie z brzuchu ustapilo, nudnosci podobnie, mam wrazenie, ze w momencie stosowania proiotykow.
Natomiast biegunki, i gazy pozostaly i to jest moja zmora do dzisiaj.

Od 15 lat pilem alkohol i palilem papierosy. W okresie studiow oczywiscie troche wiecej i ze wzmozona czestotliwoscia.
Zauwazylem za papierosy pomagaja mi uregulowac oddawanie stolca, pierwszy rano przeczyszcza, kolejne zatykaja.
Alkohol wieczorami rozluznia, lepiej sie po nim czulem, i nigdy nie mialem biegunki na imprezie, natomiast rano luzny stolec gwarantowany.
Obecnie staram sie unikac papierosow i alkoholu z roznym skutkiem. Polroczna abstynencja alkoholowo tytoniowa nic nie pomogla.

Dieta:
Unikam smazonych, tlustych potraw.
Unikam produktow wzdymajacych.
Nie jadam slodyczy, nie pije kawy.
Nie zauwazylem wiekszych korelacji miedzy spozywanyi posilkami a biegunkami.

Najczesciej jem kanapki z bialym pieczywem i chuda wedlina.
Ryz, ziemniaki, makaron z pieczona ryba lub kurczakiem smazonym bez oleju na teflonwej patelni.

Leki:
Poczatkowo w ramach kuracji dostalem sanprobi, ale myslalem ze jedno opakowanie przepisane przez lekarza wyleczy mnie z biegunek... I przez kolejny rok meczylem sie z biegunkami.
Pozniej zaczelo sie sosowanie roznych probiotykow, z roznym skutkiem, nigdy jednak stolec nie byl twardy a dolegliwosci nigdy nie ustepowaly.

Na poczatku 2013 probowalem kuracji xifaxanem, nie zauwazylem zadnej roznicy.
Po czym gastrolog zasugerowal mi faszerowanie sie codziennie wieczorem loperamidem i tak zostalo do tej pory.

Moja codzienna walka z biegunkami to:
Rano probiotyk, siemie lniane
Przez caly dzien, do kazdego posilku ulgix wzdecia 2 po tabletki
Na noc loperamid


Badania:
Do tej pory mialem robiana kilka razy morfologie, z ktorej przewaznie wychodzily odstepstwa od normy, ale zaden lekarz sie nimi nie przejmowal i nie zauwazyl niczego niezwyklego.

I tak kolejno:
2010-01-13
Hct 41,7% norma 42-53
EOS 0,03 k/ul norma 0,10-0,50
NEU% 78,2% 20-70
EOS% 0,4% 1,0-5,0

2011-01-13
Wszystkie powyzsze wrocily do normy
P/c anty-HBs 197,50 mlU/ml norma
napisał/a: Bonsai2, 2013-08-12 12:53
Dodam jeszcze, że gastrolog przepisał mi Zirid, przy czym bałem się stosować ten lek ze względu na to że może powodować biegunki.
Czy Zirid można stosować razem z Loperamidem?
napisał/a: aaggaa3, 2013-08-13 10:28
napisal(a):
2012-12-17
Gastroskopia
Przelyk i wypust bz. Jeziorko zolciowe. W antrtum pojedyncze drobne owrzodzenie (pobrano wycinki). Opuszka dwunastnicy bz. Z czesci zstepujacej dwunastnicy pobrano wycinki w kierunku choroby trzewnej.

Test ureazowy na H pylori ujemny.

W wycinkach sluzowka unastnicy o zachowanej architektonice gruczolowej i kosmkowej z miernego stopnia obrzekiem i przekrwieniem w obrebie blaszki wlasciwej blony sluzowej, bez zwiekszonej ilosci limfocytow srodnalonkowych.

W wycinkach sluzowka zoladka z naciekiem zapalnym przewleklym /+/ ogniskowo zaostrzonym /+/ cechami zaniku /++/, rozrostem doleczkowym /++/ polami niekompletnej metaplazji jelitowej /+/ bez cech dyslazji,
Flory helicobacter pylori nie stwiedzono.


czy w związaku z powyższym wynikiem wykonano jakieś dodatkowe badania żeby stwierdzić co powoduje zanikowe zapalenie?

skoro nie stwierdzono bakterii HP to można by sądzić, że zanik jest na tle autoimmunologicznym, można by zrobić dwa badania z krwi i spr. poziom witaminy B12

Ige też jest sporo ponad normę można by również sprawdzić dlaczego

dziwię się, że nie zrobiono Ci więcej badań przy powyższych wynikach
napisał/a: Bonsai2, 2013-08-13 10:46
aaggaa napisal(a):
czy w związaku z powyższym wynikiem wykonano jakieś dodatkowe badania żeby stwierdzić co powoduje zanikowe zapalenie?


Dziękuję za odpowiedź.

Niestety nie zlecono dodatkowych badań.
Gastrolog, który wykonywał gastroskopie, pobierał wycinki i u którego byłem na konsultacji z wynikami hispat, nie zlecił dodatkowych badań.
Przepisał mi Zirid i zasugerował abym codziennie wieczorem łykał Loperamid.

aaggaa napisal(a):
skoro nie stwierdzono bakterii HP to można by sądzić, że zanik jest na tle autoimmunologicznym, można by zrobić dwa badania z krwi i spr. poziom witaminy B12

Dobrze, tak też zrobię.

aaggaa napisal(a):
Ige też jest sporo ponad normę można by również sprawdzić dlaczego

Aktualnie miałem pobraną krew, i ponownie sprawdzam poziom Ige.

aaggaa napisal(a):
dziwię się, że nie zrobiono Ci więcej badań przy powyższych wynikach

Wychodziłem z założenia, że moje dolegliwości sposodowane są czynnikami psychosomatycznymi, tak czytałem w internecie, tak mówili mi lekarze, nie nalegałem na dodatkowe badania. Loperamid i Ulgix wzdęcia pozwolił mi sie uspokoic, wypróżnienia mam teraz tylko rano, ale stolec nie jest normalnej konsystencji, mimo braku stresu.
Stąd postawnowiłem poszukać w internecie pomocy, informacji jakie badania powinienem wykonać do dalszej diagnostyki choroby.

Dziękuję jeszcze raz za odpowiedź, jak tylko będę miał wyniki badań lub/i diagnozę napiszę ponownie.
napisał/a: aaggaa3, 2013-08-13 16:33
napisal(a):Niestety nie zlecono dodatkowych badań.


aby potwierdzić lub wykluczyć zapalenie na tle autoimmunologicznym (go wg mnie jest ważne gdyż jeśli takie istnieje należy rozważyć podawanie witaminy B12 już na stałe - można sprawdzić czy i na ile się wchłania, ale tutaj juz nie bardzo orientuję się jakie są "procedury")

należałoby wykonać dwa badania: badanie na przewciwciała przewciwko komórkom okładzinowym żoładka APCA i czynnik Castlea oraz warto zrobić poziom wit B12

wg. mnie to ważne ponieważ niedobór B12 niesie za sobą różne konsekwencje

napisal(a):Wychodziłem z założenia, że moje dolegliwości sposodowane są czynnikami psychosomatycznymi
myślę, że tutaj bardziej stres mógł pogłębić objawy, które spowodowane były zmianami w żołądku ew. jelitach
napisał/a: Bonsai2, 2013-08-13 21:12
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Na pewno wykonam sugerowane badania i o wynikach poinformuję.
Pozdrawiam
napisał/a: aaggaa3, 2013-08-16 16:07
napisal(a):Na pewno wykonam sugerowane badania i o wynikach poinformuję.


napoisz koniecznie :)
napisał/a: Bonsai2, 2013-09-27 11:57
Witam,

udało mi się w końcu zrobić badania (niestety nie wszystkie). Pierwszy lekarz gastrolog, nie chciał mnie skierować na badania, uzasadniając moje dolegliwości (nagłe parcie na stolec, luźny stolec ok 2 razy dziennie, i niesamowita produkcja gazów) spożywaniem zbyt dużej ilości warzyw. Przepisał mi Controloc 40 jedna tabletka dziennie rano na czczo, pół godziny przed posiłkiem, i zmniejszył dawkę debretinu z 3 tabletek dziennie do 2. Zalecenia dietetyczne - ograniczyć warzywa do minimum. Po 3 tygodniach nie zauważyłem większej poprawy.

Następnie trafiłem do lekarza internisty. Niestety nie chciał mi na chwilę obecną dać skierowania na badanie przeciwciał przeciwko komórkom okładzinowym żoładka APCA i czynnik Castlea, uzasadniając to tym, że najpierw trzeba zbadać poziom witaminy B12. Pozostałe wyniki udało mi się zrobić. Zostałem też skierowany do alergologa, na badania alergii pokarmowej.

Z wyników badań witamina B12 i IgE całkowite prezentują się następująco:
Witamina B12: 240,8pg/ml Norma 197-866
IgE całkowite: 131 Norma
napisał/a: Bonsai2, 2014-07-02 12:46
Witam,

odebrałem w końcu wyniki badania histopatologicznego z kolonoskopii.

But 1 illeum
Fragment błony śluzowej jelita cienkiego z cechami obrzęku z wybroczynami pojedynczymi i ze sporadycznym przewlekłym naciekiem zapalnym.
But 2 kątnica
Fragment błony śluzowej jelita grubego z niespecyficznym rozproszeniem powierzchniowym naciekiem zapalnym
But 3 esica
Fragment błony śluzowej jelita grubego z niewielkim niespecyficznym naciekiem zapalnym z obrzękiem i wylewami świeżymi w blaszce właściwej
But 4 odbytnica
Fragment błony śluzowej jelita grubego z ogniskowym niewielkim niespecyficznym naciekiem zapalnym ogniskowo ze świeżymi zlewającymi się wylewami w blaszce właściwej.

Czy ktoś jest w stanie powiedzieć co może być przyczyną tych nacieków zapalnych?
Mam je w jelitach, w żołądku

Poniżej dla przypomnienia wyniki gastroskopii sprzed dwóch lat:

2012-12-17
Gastroskopia
Przelyk i wypust bz. Jeziorko zolciowe. W antrtum pojedyncze drobne owrzodzenie (pobrano wycinki). Opuszka dwunastnicy bz. Z czesci zstepujacej dwunastnicy pobrano wycinki w kierunku choroby trzewnej.

Test ureazowy na H pylori ujemny.

W wycinkach sluzowka unastnicy o zachowanej architektonice gruczolowej i kosmkowej z miernego stopnia obrzekiem i przekrwieniem w obrebie blaszki wlasciwej blony sluzowej, bez zwiekszonej ilosci limfocytow srodnalonkowych.

W wycinkach sluzowka zoladka z naciekiem zapalnym przewleklym /+/ ogniskowo zaostrzonym /+/ cechami zaniku /++/, rozrostem doleczkowym /++/ polami niekompletnej metaplazji jelitowej /+/ bez cech dyslazji,
Flory helicobacter pylori nie stwiedzono.


Do tej pory nie udało mi się zdiagnozować przyczyn luźnych stolców, wzdęć i bólów brzucha.
Czy przyczyną tych zapaleń mogą być jakieś bakterie lub pasożyty?
Za dwa tygodnie powinienem mieć wyniki badania na przeciwciała w kierunku lamblii (IgG i IgM), glistę ludzką, toksokarozę.
Po niedzieli powinienem mieć wyniki kału na pasożyty, lamblie i grzyby.

Proszę o pomoc, jeżeli ktoś jest w stanie pomóc mi w diagnozie.
Wizytę u gastrologa mam dopiero w sierpniu.
napisał/a: Bonsai2, 2014-07-02 12:53
Załączam też wyniki badań z krwi z ostatnich 4 lat w tymi wartościami które przekraczały normy.

Poniżej obraz z EXCELA z zaznaczonymi datami
http://i.imgur.com/yZPESmr.png


Leukocyty 4-1_________________________2.9
HCT 42-53 41.7______________________39.6________38
Neutrofile 2.5-7.0 ____________________2.16_______ 0.86________ 1.89
Eozynofile 0.10-0.50___________________0.03_______0.06
NEU% 20-70__________________________78.2_______29.4
EOS% 1-5_____________________________ 0.4
LY% 25-40_____________________________47.2______54.5
GR% 50-75____________________________48.8
Hemoglobina 14-18_____________________13.5_______12.7
Gran. Pałeczkowate 1-5_________________ 8
Gran. Segmentowane 40-70_____________ 32
Gran. Kwasochłonne 1-5 - eozynofile______6
Monocyty 3-10_________________________13__________9
Amylaza w surowicy (ICD-9: I25) 28-100____23
IgE Całkowite
napisał/a: Zdrowe jelitko, 2014-07-02 22:31
Nie można polemizować z wynikami badań a tym bardziej podważać jak że słuszne i trafne opisy lekarzy spcjalistów od kolonoskopii.
By odpowiedzieć na Twoje pytanie "Czy ktoś jest w stanie powiedzieć co może być przyczyną tych nacieków zapalnych?"
Musiał byś się poddać Chińskiej medycynie która analizuje PRZYCZYNĘ choroby a nie jej skutek.
Osobiście zadałem kilku lekarzom podobne pytania i od żadnego nie otrzymałem prawidłowej odpowiedzi.
To że w tej chwili moje jelito grube funkcjonuje prawidłowo jest efektem zdrowego odżywiania a nie spożycia nadmiaru leków.
Oczywiście wybór należy do każdego z nas, leki na przysłowiową "sraczkę" produkują koncerny farmaceutyczne w milopnach TON.
To, dzięki czemu będziemy zdrowi zależy tylko od nas.
napisał/a: Bonsai2, 2014-07-03 11:38
Zdrowe napisal(a):Nie można polemizować z wynikami badań a tym bardziej podważać jak że słuszne i trafne opisy lekarzy spcjalistów od kolonoskopii.
By odpowiedzieć na Twoje pytanie "Czy ktoś jest w stanie powiedzieć co może być przyczyną tych nacieków zapalnych?"
Musiał byś się poddać Chińskiej medycynie która analizuje PRZYCZYNĘ choroby a nie jej skutek.
Osobiście zadałem kilku lekarzom podobne pytania i od żadnego nie otrzymałem prawidłowej odpowiedzi.
To że w tej chwili moje jelito grube funkcjonuje prawidłowo jest efektem zdrowego odżywiania a nie spożycia nadmiaru leków.
Oczywiście wybór należy do każdego z nas, leki na przysłowiową "sraczkę" produkują koncerny farmaceutyczne w milopnach TON.
To, dzięki czemu będziemy zdrowi zależy tylko od nas.


Dzieki za nic nie wnoszącą do tematu odpowiedź.