POLECAMY

Anty-TPO>1000 | TSH3 1,2 | Anty-TG 89,5 biopsja interpretacj

napisał/a: explore, 2009-08-08 12:23
Co moga oznaczac ponizsze wyniki badan?

TSH 3-cia generacja 1,20 (norma 0,4-4,0)
Przeciwciała Anty-TPO >1000 (norma 10-40)
Przeciwciała Anty-TG 89,54 (norma
napisał/a: vini, 2009-08-10 07:49
Witam
chcialabym zapytac o interpretacje tych wynikow
TSH -4,852
FT3- 2,53
Ft4 -0,93
anty TPO - 9,61
anty TG - 16,49
czy to osnacza chorobe Hashimoto? bardzo sie martwie prosze o porade
pozdrawiam
napisał/a: vini, 2009-08-10 07:52
zapomnialam dodac ze z takich innych objawow poza zlymi wynikami to mam uderzenia goraca, tycie i wypadanie wlosow, sporadycznei obrzeki dloni
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2009-08-10 08:38
Zapomniałeś... dodać norm.
napisał/a: vini, 2009-08-10 11:49
TSH -4,852 uIU/ml
FT3- 2,53 pg/ml
Ft4 -0,93 ng/nl
anty TPO - 9,61 IU/ml
anty TG - 16,49 IU/ml
napisał/a: vini, 2009-08-10 11:52
co ciekawe sprawdzalam ze dwa labolatoria w tych samych jednostkahc podaja rozne normy dlatego nei wiemc zy te wyniki sa w normie jedno labolatorium podal;o ze antyTPO w UI/m jest 0 - 35 a drugie podaje w tych samych jednostkach ze od 0 - 5,61l
podbnie jest z antyTG jedno lab podaje w UL/ml od 0-40 drugie od 0-4,11 jak to rozumeic?
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2009-08-10 12:12
Trudno Ci pomóc jak nawet norm nie umiesz napisać.
napisał/a: vini, 2009-08-10 12:17
podalam dokladne dane podaje jeszcze raz
TSH -4,852 uIU/ml
FT3- 2,53 pg/ml
Ft4 -0,93 ng/nl
anty TPO - 9,61 IU/ml
anty TG - 16,49 IU/ml
napisał/a: ata28, 2009-08-10 12:21
z prawej stony wyniku powinienes miec normy! napisz je!
napisał/a: vini, 2009-08-10 12:26
oto wyniki badani normy wtych samych jednostkach z 2 neizaleznychn labolatoriow
I labolatorium_
anty TPO - 9,61 IU/ml normy (0-35 IU/ml)
anty TG - 16,49 IU/ml normy(0-40 IU/ml)

II labolatorium
anty TPO - 9,61 IU/ml normy (0 -5,61 IU/ml)
anty TG - 16,49 IU/ml normy (0 -0-4,11 IU/ml)

badania robione w tym samym dniu w 2 roznych labolatoriach zeby miec pewnosc ktora interperetacja wynikow jest wlasciwa?
napisał/a: vini, 2009-08-10 13:44
sek w tym ze wedlug jednego wyniku moge miei hashimoto wedlug drugiego nie wiec teraz nie wiem ktory wynik jest miarodajny a lekarz jest na urlopie
napisał/a: explore, 2009-08-10 14:13
A czy na moje pytanie zna ktos odpowiedz? autorka postu :) pierwszy i jedyny post na gorze ;)
Martwi mnie zarowno wynik biopsji jak i przeciwcial...
Dziekuje i pozdrawiam.