Sok z aloesu

Sok z aloesu działa regenerująco oraz uodporniająco na organizm. Jakie jeszcze ma właściwości? Zobaczcie!

Sok z aloesu działa regenerująco oraz uodporniająco na organizm. Jakie jeszcze ma właściwości? Zobaczcie!

Zobacz: Aloes na zimę

Sok z aloesu

Fot. Fotolia

Fascynacja aloesem towarzyszy ludzkości od tysięcy lat, a niezwykłe właściwości tej unikalnej rośliny znajdują kolejne, różnorodne zastosowania. Wszechstronne, aktywne działanie preparatów z aloesem reguluje rytm funkcjonowania organizmu, zapewniając mu równowagę, energię, oczyszczenie, a także piękno ciała i umysłu.

Zobacz też: Jak zrobić sok z aloesu?

 
Odporność i regeneracja organizmu

Już przed wiekami odkryto, że sok z aloesu działa regenerująco oraz uodparniająco na organizm. Zawarte w nim polisacharydy modulują biologiczną aktywność pozostałych zawartych w nim związków tak, aby efektywnie ze sobą współdziałały. W podobny sposób aloes balansuje reakcje zachodzące w organizmie - np. blokuje ból i powstawanie stanów zapalnych. Wśród polisacharydów wyróżnia się acemannan, określany jako „jeden z najsilniejszych immunomodulatorów pochodzenia roślinnego”. Acemannan stymuluje aktywność makrofagów oraz limfocytów T, czyli komórek zatruwających i zwalczających zarazki. Polisacharydy zawarte w aloesie wykazują też cechy adoptogenne, czyli przystosowawcze. Oznacza to, że aloes potrafi zadziałać odpowiednio w zależności od rodzaju dolegliwości, dzięki czemu organizm będzie w stanie zwalczyć nawet szybko mutujące się odmiany wirusów. Sok z miąższu tej unikalnej rośliny idealnie sprawdzi się w stanach osłabienia i przemęczenia, ponieważ pomoże organizmowi w regeneracji i nabraniu nowych sił.

Oczyszczanie jelit i wspomaganie odchudzania

Sok aloesowy reguluje pracę układu pokarmowego, a co za tym idzie pozytywnie wpływa na wiele aspektów naszego życia. Przede wszystkim poprawia ruchy perystaltyczne jelit, dzięki czemu ułatwia wypróżnianie, a także łagodzi objawy niestrawności i uczucia ciężkości po posiłkach. Regularne picie soku przyspiesza procesy trawienia białek oraz usprawnia oczyszczanie jelit, w ten sposób wspomagając odchudzanie. Preparat pomaga także utrzymywać zdrową równowagę bakteryjną w jelicie grubym oraz optymalnie przyswoić składniki odżywcze dostarczane organizmowi wraz z pożywieniem. Osoby cierpiące na wrzody docenią sok aloesowy ze względu na jego właściwości kojące.

Piękna i zdrowa skóra

Aloes występuje na obszarach położonych w trudnych warunkach klimatycznych, jednak nawet podczas długich okresów suszy zawsze wygląda zdrowo i pięknie. Podobnie działa na naszą skórę, pozwalając jej zachować dobrą kondycję i zachwycający wygląd. Sok z Aloesu przynosi szczególną ulgę wysuszonej i wrażliwej skórze, ponieważ wchłania się cztery razy szybciej niż woda oraz posiada substancje utrzymujące poziom nawilżenia przez bardzo długi czas. Dodatkowo poprawia ukrwienie skóry, wzmacnia naczynka krwionośne i zapobiega ich pękaniu, a także służy jako naturalny, antybakteryjny dezodorant.

Sok aloesowy posiada niezwykłą właściwość pochłaniania części ultrafioletowego promieniowania, co czyni go naturalnym filtrem. Roślina ta jest też antidotum na podrażnienia skóry spowodowane promieniami słonecznymi i nadmiernym opalaniem. Dzięki zawartym w miąższu aloesu organicznym związkom i antybakteryjnym składnikom, takim jak acemannan, glikozydy, czy lupelol, aloes wpływa ochronnie, kojąco i przeciwzapalnie na skórę. Jednocześnie sok aloesowy doskonale nawilża skórę i spowalnia jej starzenie się, więc warto o nim pomyśleć, gdy planujemy leniwe popołudnie na plaży.

Sok z aloesu sprawdza się także w przypadkach infekcji skóry, grzybic, drożdżyc, egzem, czyraków, trudno gojących się ran oraz odmrożeń. Niszczy bakterie i chorobotwórcze grzyby, pobudza przyrost komórkowy, zmniejsza ból i obrzęki, hamuje krwawienie i znacznie przyspiesza proces gojenia.

Więcej: Aloes: recepta na idealną skórę!

Aktywne składniki preparatów z sokiem z aloesu:

  • Cukry – jednocukry (monosacharydy) – glukoza i fruktoza oraz wielocukry (polisacharydy), które wykazują dobroczynny wpływ na stany zapalne, infekcje wirusowe oraz podnoszą aktywność układu odpornościowego – szczególnie acemannan, jeden z najsilniejszych immunomodulatorów pochodzenia roślinnego.
  • Aminokwasy – aloes zawiera dwadzieścia aminokwasów spośród dwudziestu dwóch potrzebnych ludzkiemu organizmowi, w tym siedem spośród ośmiu tzw. niezbędnych. Aminokwasy niezbędne to takie, które nie mogą być wytworzone przez ludzki organizm i muszą być dostarczane do organizmu z zewnątrz np. w pożywieniu.
  • Enzymy: aloes zawiera dużo enzymów, bez których organizm nie mógłby funkcjonować, a których często brakuje nam ze względu na to, że spożywamy żywność przetworzoną, w której te witalne składniki ulegają zniszczeniu.
  • Witaminy: A, C, E, B, cholina, B12, kwas foliowy. Witaminy A, C, E są antyoksydantami neutralizującymi wolne rodniki. Witaminy z grupy B i cholina biorą udział w metabolizmie aminokwasów. Witamina B12 wymagana jest do produkcji czerwonych ciałek krwi, zaś kwas foliowy bierze udział w rozwoju komórek krwi.
  • Substancje mineralne - aloes dostarcza dziewięciu substancji mineralnych: wapń, chrom, miedź, żelazo, magnez, mangan, potas, sód, cynk.
  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - poza aloesem ich główne źródła to ryby i niektóre nasiona; mają one nie tylko wartość odżywczą, ale są także czynnikami przeciwzapalnymi oraz substancjami wyjściowymi do produkcji hormonów tkankowych.
  • Sterole - aloes dostarcza czterech głównych roślinnych steroidów: cholesterol, kampesterol, lupeol, beta sitosterol. Są to czynniki pozytywnie oddziałujące na stany zapalne, a lupeol dodatkowo posiada właściwości aseptyczne i działa dobroczynnie w łagodzeniu bólu.
  • Antrachinony - wykazują działanie przeciwbakteryjne
  • Saponiny – substancje o właściwościach ściągających, aseptycznych i myjących.
  • Ligniny – dzięki nim sok z aloesu znakomicie wnika w głąb ludzkiej skóry (cztery razy szybciej niż woda).
  • Biostymulatory – substancje pełniące rolę katalizatorów – przyśpieszają procesy regeneracji i metabolizmu.

Dawkowanie soku z aloesu

Sok z aloesu można przyjmować doustnie – 50 ml (5 łyżek) dziennie. Można tę dawkę podzielić na 2 lub 3 porcje i pić rano, w południe i wieczorem – najlepiej na 1 godzinę przed posiłkiem.
W specyficznych przypadkach można stosować sok z aloesu bezpośrednio na skórę.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ (10)
Tarta z kurczakiem i warzywami - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (10)
natka50/9 miesięcy temu
Ja piję sok z aloesu ale ekologiczny z rabenhorstu. ma 99.8% aloesu i jest naprawde super. Poprawila mi sie odpornosc i zaczely znikac kołatania serca.
majka z/rok temu
sok z aloesu oleofarm silnie stymuluje układ immunologiczny (odpornościowy) człowieka, co oznacza, że organizm sam zaczyna zwalczać chorobę. To chyba najcenniejsza - choć na razie najmniej poznana - właściwość aloesu.
Gość We-Dwoje.pl/5 lat temu
Sok z aloesu jest szczególnie polecany w okresach jesienno zimowych, dla osób z osłabioną odpornością. Bogaty w substancje dobroczynnie wpływające na układ immunologiczny wspiera odporność organizmu i sprawia, że szybciej radzi on sobie z ewentualnymi zagrożeniami. Kluczem do uzyskania najwyższej jakości surowca z aloesu jest zachowanie kontroli na każdym etapie jego produkcji, obejmującej długość i wysokość temperatury obróbki oraz warunki sanitarne. Takie działania są koniecznie do zachowania biologicznej aktywności produktu końcowego. Dodatkowo, surowiec do produkcji aloesu jest testowany metodą magnetycznego rezonansu jądrowego NMR, który umożliwia identyfikację istotnych komponentów aloesu, a ponad to uprawnia producentów do używania stwierdzeń, że wytworzony przez nich aloes zachował pełną gamę składników biologicznie aktywnych – w takiej postaci w jakiej stworzyła je natura. Wśród najważniejszych składników, jakie dostarcza organizmowi sok z aloesu należy wymienić: • Aminokwasy – endogenne i egzogenne, których organizm sam nie jest w stanie wyprodukować (np. lizyna, luecyna, walina, fenyloanalina, treonina). • Witaminy – wszystkie z grupy B włącznie z niewielką ilością witaminy B12, kwas foliowy, witamina C, A, cholina, oraz wszystkie inne rozpuszczalne w wodzie. • Związki mineralne wapnia, potasu, magnezu, fosforu, sodu, cynku, żelaza, manganu, chromu, miedzi oraz germanu. • Substancje o działaniu przeciwbólowym – kwas salicylowy oraz mleczan magnezowy. • Substancje o działaniu przeciwzapalnym – beta-sitosterol, kampesterol, bradykinaza. • Substancje o działaniu przeciwbakteryjnym – fenole, kwas cynamonowy, lupeol, związki siarkowe. • Cukry – jednocukry (monosacharydy) – glukoza i fruktoza oraz wielocukry (polisacharydy) – polimannozy, glukomannozy, oraz bardzo liczne mukopolisacharydy. • Aloes naturalnym antybiotykiem – Sok z Aloesu wykazuje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i antygrzybicze. Zawarte w nim mukopolisacharydy i antrachinony niszczą streptokoki i drożdże (Candida Albicans). Dodatkowo, lupeol działa przeciwbólowo i niszczy organizmy chorobotwórcze, a kwas salicylowy zawarty w soku aloesowym jest składnikiem przeciwbólowym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym – podobnie jak aspiryna, jednak nie wywołuje negatywnych skutków ubocznych. • Sok z Aloesu podnosi odporność – Wśród licznych składników wspomagających układ immunologiczny organizmu wyróżniają się acemannan i związek glikozydowy – Aloeride. Kiedy makrofagi (komórki pożerające zarazki), limfocyty T (komórki zatruwające zarazki) oraz limfocyty B (komórki wytwarzające specjalne przeciwciała) wejdą w kontakt ze wspomnianymi wyżej substancjami, wielokrotnie wzrasta ich siła działania. Dlatego są w stanie pokonać wiele groźnych chorób. • Aloes niszczy wirusy – Zawarty w soku z aloesu acemannan oraz glikozydy stymulują limfocyty T i makrofagi do walki z wirusami. Dzięki temu organizm zwalcza niebezpieczne dla organizmu wirusy. Sok z Aloesu pozwala zwalczyć m.in. wirusy: grypy, przeziębienia, zapalenia oskrzeli, zapalenia płuc, opryszczki, zapalenia jelit, wątroby i inne. • Wpływ Aloesu na przyjmowanie witamin C i E – Przyjmowanie witamin C i E w połączeniu z sokiem z aloesu powoduje wzrost dostępności tych witamin w organizmie – ich koncentracja we krwi gwałtownie wzrasta – (do 204 % po 8 godzinach od podania – w przypadku witaminy C, i do 269% po 6 godzinach od podania – w przypadku witaminy E). Ponadto, jego stosowanie nie powoduje żadnych efektów ubocznych, ani toksycznych, dzięki czemu jest w 100% bezpieczny dla organizmu. Dodatkowo sok z aloesu działa wspomagająco na: • ścianki żołądka i dwunastnicy ochraniając je przed drażniącym działaniem kwasu solnego i trawiącym oddziaływaniem pepsyny • leczenie zaburzeń pracy jelit, zaburzeń w prawidłowym wchłanianiu witamin i minerałów, wzdęć, zaparć i biegunek, zespołu jelita nadwrażliwego, wrzodów okrężnicy • problemy z alergią pokarmową, egzemą atopową • problemy z wątrobą i zaburzeniami przemiany materii • leczenie chorób cywilizacyjnych typu: cukrzyca, miażdżyca, nadwaga • osłabienie odporności i infekcje wirusowe • problemy z grzybicą, zakażenia jamy ustnej i trudno gojące się rany lub poparzenia • problemy z przesuszoną skórą - sok z aloesu działa tonizująco na skórę • problemy z łupieżem, trądzikiem • artretyzm i reumatoidalne zapalenie stawów. www.waszsklep.com.pl
POKAŻ KOMENTARZE (10)