Lipidogram

Zbyt wysoki pozom cholesterolu w organizmie przyczynia się do wielu chorób, m.in. miażdżycy. Jest jednym z głównych czynników rozwoju chorób sercowo-naczyniowych (zawał, udar). Aby ustalić, jaki jest poziom ryzyka wystąpienia tych chorób, warto zrobić lipidogram. Co oznacza wynik powyżej lub poniżej normy LDL-cholesterolu, HDL-cholesterolu i trójglicerydów? O czym mogą świadczyć wyniki badań i jakie są normy - o tym w naszym niezbędniku.

Cholesterol całkowity

Norma: 150-200 mg/dl (3,9-5,2 mmol/l)

Opis: cholesterol jest związkiem chemicznym nie tylko dostarczanym do organizmu z pożywieniem, ale także syntetyzowanym w wątrobie i w ścianie jelita. Jest niezbędnym i najważniejszym składnikiem do syntezy błon komórkowych oraz hormonów steroidowych.

Powyżej normy: wzrost stężenia cholesterolu całkowitego występuje we wrodzonej wzmożonej syntezie cholesterolu (hiperlipoproteinemii). Jego nadwyżki mogą świadczyć o niewydolności nerek, cukrzycy, łuszczycy, alkoholizmie, zespole nerczycowym, niedoczynności tarczycy, zastoju żółci. Wpływ na jego występowanie ma spożywanie pokarmu bogatego w cholesterol.

Poniżej normy: spadek stężenia cholesterolu całkowitego może świadczyć o chorobach wątroby, takich jak zaawansowana marskość wątroby, ostra i podostra martwica wątroby, toksyczne uszkodzenie wątroby, infekcje związane z uszkodzeniem wątroby. Poza tym zaniżone wartości cholesterolu mogą być spowodowane posocznicą, niedokrwistością i nadczynnością tarczycy oraz stanem głodzenia.

Triglicerydy (trójglicerydy, TG)

Norma: < 155 mg/dl

Opis: trójglicerydy są związkami chemicznymi zbudowanymi z trzech reszt kwasów tłuszczowych i glicerolu. Są składnikami większości tłuszczy roślinnych i zwierzęcych. Zawarte w pokarmie trójglicerydy są wchłaniane w jelicie, skąd jako chylomikrony są transportowane drogą krwi. Trójglicerydy magazynowane w tłuszczu stanowią rezerwę energetyczną. Cząsteczki trójglicerydów przyłączone do białek tworzą lipoproteiny o wysokiej gęstości, czyli HDL (tzw. dobry cholesterol) lub lipoproteiny o niskiej gęstości, czyli LDL (tzw. zły cholesterol). Poziom trójglicerydów we krwi można obniżać poprzez stosowanie diety niskocholesterolowej.

Powyżej normy: o wzroście stężenia mogą świadczyć hiperlipidemie, hipertriglicerydemie, rodzinna dysbetalipoproteinemia, zespół chylomikronemii, hiperlipidemie wtórne, otyłość, nadmierne spożywanie alkoholu, cukrzyca, niedoczynność tarczycy, zespół nerczycowy, choroby nerek, zapalenie trzustki, dna moczanowa, diuretyki i tiazydowe. Wzrost może być też spowodowany zażywaniem doustnych środków antykoncepcyjnych, niektórymi beta-blokerami. Podwyższone wartości mogą występować również w okresie ciąży.

LDL-cholesterol

Norma: < 135 mg/dl (<3,5 mmol/l)

Opis: jest to kompleks białka z trójglicerydami. Nazywany jest cholesterolem o niskiej gęstości. U zdrowego człowieka ok. 50-75% cholesterolu całkowitego związana jest z frakcja LDL. Cholesterol zawarty w LDL, czyli tzw. zły cholesterol, działa miażdżycotwórczo.

Powyżej normy: wysoki poziom LDL może świadczyć o miażdżycy i chorobach układu sercowo-naczyniowego, takich jak choroba wieńcowa i zawał serca, udar mózgu i miażdżyca zarostowa kończyn dolnych. LDL jest częstym składnikiem kamieni żółciowych w pęcherzyku żółciowym.

HDL-cholesterol

Norma: mężczyźni: 35-70 mg/dl (0,9-1,8 mmol/l); kobiety: 40-80 mg/dl (1,0-2,1 mmol/l)

Opis: HDL to kompleks białka z trójglicerydami. Charakteryzuje się największą gęstością, ponieważ ma największą zawartość apolipoprotein. U osób zdrowych z frakcją HDL jest związana pula 20-35% cholesterolu całkowitego. Jego działanie, obniżające poziom cholesterolu całkowitego we krwi, polega na usuwaniu jego nadmiaru z komórek organizmu i transport do wątroby, gdzie jest metabolizowany (eliminowany). HDL przeciwdziała miażdżycy poprzez usuwanie (wypłukiwanie) komórek tłuszczowych ze światła tętnicy.

Poniżej normy: jeśli poziom HDL jest mniejszy niż 35 mg/dL, to wtedy jest czynnikiem ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej. Cholesterol HDL obniża się przejściowo w przypadku gwałtownie przebiegających chorób, bezpośrednio po zawale serca oraz po urazie (np. operacji chirurgicznej czy wypadku).

Lipoproteina A

Norma: granica ryzyka ≥ 150 mg/dl

Opis: jest to aterogenna (miażdżycorodna) lipoproteina. Występuje w kilku izoformach. Strukturalnie jest podobna do plazminogenu, wobec czego może blokować receptory plazminogenu, doprowadzając do hamowania procesu fibrynolizy (sprzyja tworzeniu się zakrzepów).

Powyżej normy: apolipoproteiny A nie oznacza się rutynowo. Należy ona do czynników ryzyka miażdżycy, zakrzepicy, udaru mózgu oraz zawału mięśnia sercowego. Jej stężenie wzrasta znzcznie u palaczy tytoniu.

Opracowała: Joanna Milewska

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Czym są markery nowotworowe? [video]
SKOMENTUJ (34)
KOMENTARZE (34)
Iwona/2 miesiące temu
Piję również oleje z pierwszego tłoczenia, głównie olej lniany ale dodatkowo wzmacniam się modrzewiem dahurskim. Pierwsze rezultaty ciśnienie przestało mi skakać, teraz muszę poczekać na obniżenie cholesterolu.
~Krystyna/9 miesięcy temu
Piję od 2 m-cy olej z czarnuszki (1 łyżeczka rano i przed pójściem spać). Zrobiłam lipidogram przed piciem oleju i wczoraj po 2 miesiącach. Wyniki jak u niemowlaka teraz, a poprzednio były tragiczne.Polecam, sprawdziłam na sobie. Pozdrawiam
~na cholesterol/9 miesięcy temu
przy podwyższonym cholesterolu zaczęłam kupować zdrowe tłuszcze, oleje tłoczone na zimno. Koleżanka namówiła mnie na Lenvitol. Myślałam, że nie będzie mi smakował, ale jest ok. Mąż się nawet nie zorientował, że do surówek zaczęłam dodawać coś innego niż zwykle.
POKAŻ KOMENTARZE (34)