Zupa krem z białych szparagów

Aby krem ze szparagów miał przyjemny, słodkawy smak, zupę ugotuj z dodatkiem zarumienionej cebulu. Przesmażoną zalej bulionem, dodaj szparagi, ugotuj i zmiksuj.

DRUKUJ PRZEPIS
Zupa krem z białych szparagów
Fotolia
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 150 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 duże pęczki białych szparagów
  • 1 l bulionu drobiowego (może być ugotowany z 2–3 listkami szałwii świeżej lub szczyptą suszonej albo z cebulą zrumienioną na maśle)
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietanki 30  proc. tłuszczu
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • groszek ptysiowy lub minigrzanki
Zupa czosnkowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Szparagi umyj, odłam lub odetnij ich zdrewniałe końce. Za pomocą obieraka do warzyw obierz łodygi, zaczynając poniżej główki i idąc ku dołowi. Odetnij główki (2–3 cm) z łodygi.
  2. Łodygi szparagów zalej wodą, zagotuj, dodaj sól i cukier, gotuj 15 min. Dodaj główki szparagów, gotuj całość do miękkości. Łodygi i połowę główek zmiksuj z częścią bulionu.
  3. Zmiksowane szparagi przetrzyj przez sito. Dodaj do pozostałego gorącego bulionu, zagotuj. Mąkę przesmaż na maśle bez rumienienia. Rozcieńcz częścią zupy, dodaj do reszty, zagotuj.
  4. Zupę dopraw do smaku, zabiel śmietanką, nie gotuj. Pozostałe główki szparagów rozłóż do talerzy, zalej zupą. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub minigrzankami z bułki.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)