Zupa chrzanowa

Tuż po ugotowaniu, zupa ma ostry chrzanowy smak. W miarę, jak zapach chrzanu się ulatnia, zupa staje się łagodniejsza.
/ 17.03.2010 12:56

Przygotowanie: 25 min
Gotowanie: 70 min
Porcja: 230 kcal

Składniki dla 6–8 osób:
- 70 dag białej kiełbasy
- korzeń chrzanu (15 dag)
- duża cebula 
- 2 łyżki mąki pszennej 
- sok z cytryny
- szklanka śmietany 18-proc.
- 5–6 kromek chleba tostowego pszennego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- łyżka masła
- listek laurowy
- po 5 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- jajko
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Do garnka wlej 2,5 l wody. Dodaj listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz obraną cebulę. Wszystko razem doprowadź do wrzenia. Do wrzątku włóż kiełbasę. Na małym ogniu gotuj około godziny. Następnie wyjmij kiełbasę z wywaru.

2. Chrzan obierz, opłucz i zetrzyj na drobnej tarce. Włóż do wywaru i gotuj 5–10 minut. Następnie wywar przecedź. Mąkę zmiksuj ze śmietaną i 2–3 chochelkami wywaru. Wlej do pozostałego wywaru i mieszając, zagotuj powstałą zupę.

3. Zupę zestaw z ognia. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

4. Kiełbasę pokrój w plasterki. Włóż do zupy. Zagrzej. Chleb tostowy okrój ze skórki, miękisz pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej z masłem, dodaj posiekane ząbki czosnku oraz pokrojony chleb. Mieszając, smaż chleb, aż ładnie się przyrumieni, ale nie przypali.

5. Gotową zupę rozlej do bulionówek, posyp przygotowanymi grzankami czosnkowymi lub posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo. Ewentualnie udekoruj zieleniną.

Wielkanocne przepisy - forum >>

Tagi: zupa