Ogniste wołowe steki

Ogniste steki wołowe zaskoczą swoim wyrazistym i zdecydowanym smakiem każdego amatora tych kotlecików. Sprawdź przepis i podaj steki podczas Wielkanocy!

DRUKUJ PRZEPIS
Ogniste wołowe steki
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 450 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 50 dag mielonej wołowiny
  • jajko n posiekana czerwona cebulka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • posiekana papryczka chili
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta mielonego pieprzu
  • oliwa

Salsa:

  • po 1/2 strąka pokrojonej w małą kosteczkę czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • mała posiekana czerwona cebulka
  • sok z limonki lub cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
Wołowina po syczuańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso wyrób na jednolitą masę z jajkiem, cebulą, natką, chili, czosnkiem, mieloną papryką, kolendrą, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 30 min. Z masy uformuj 6 średnich lub 4 większe kotlety. Lekko spłaszcz. Posmaruj delikatnie oliwą i usmaż na patelni grillowej.
  2. W tym czasie wymieszaj w misce wszystkie składniki salsy, dopraw do smaku solą i odstaw do lodówki. Usmażone steki podawaj z salsą oraz opieczoną na grillu lub w piecu bagietką.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)