Sernik z ananasem i bakaliami

Są delikatne, puszyste, wprost rozpływają się w ustach... Cały świat zazdrości nam polskich serników.
/ 04.04.2007 19:01
 
Sernik z ananasem
Składniki:
- 75 dag twarogu
- 100 ml śmietany
- 5 dag masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 30 dag cukru
- pół torebki cukru waniliowego
- 1 duża puszka ananasa w plastrach
- tłuszcz do formy

Twaróg zemleć, zmiksować ze śmietaną, masłem i mąką ziemniaczaną,
żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę serową, utrzeć, połączyć z pianą z białek,
formę natłuścić, dno i boki wyłożyć pokrojonym ananasem,
formę napełnić masą serową,
piec ok. godziny w temp. 180°C.

Sernik z bakaliami
Składniki:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka śmietany
Na masę serową:
- 40 dag zmielonego twarogu
- 15 dag cukru
- 1 budyń waniliowy
- 5 jajek
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 15 dag bakalii

Z mąki, masła, jajka, cukru i śmietany wyrobić ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na pół godziny do lodówki,
ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę,
do twarogu dodać cukier, budyń w proszku i jajka, utrzeć na gładką, puszystą masę,
bakalie opłukać, osuszyć, obtoczyć w mące, dodać do sera,
schłodzoną śmietankę ubić, delikatnie wymieszać z masą twarogową, wyłożyć na ciasto,
wstawić do rozgrzanego do 180° piekarnika, kiedy powierzchnia się zrumieni, przykryć folią lub papierem do pieczenia, piec ok. 1 godz.,
po wyjęciu posypać cukrem pudrem i wiórkami skórki pomarańczowej.