Makaron warto ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cytryny i mięty!
fot. serwis prasowy Mamma Mia!
Składniki na spaghetti z krewetkami:
- 200 g makaronu spaghetti
- 12 krewetek królewskich
- sproszkowana łagodna papryka
- oregano
- olej roślinny do smażenia
- 160 g delikatnych liści sałaty
- 200 g żółtej papryki
- 20 ml oliwy z oliwek extra virgin
- pietruszka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron spaghetti w osolonej wodzie z dodatkiem otartej skórki z cytryny i listków mięty.
2. Makaron odsącz i pozostaw do ostygnięcia, układając starannie pojedyncze nitki makaronu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Przygotuj delikatną mieszankę przypraw, łącząc w miseczce sól, pieprz, łagodną paprykę i oregano.
4. Krewetki obrane ze skorupek owiń zimnym makaronem spaghetti i umieść w lodówce na około 30 minut.
5. Żółte papryki podduś w rondelku, podlewając wodą bez użycia tłuszczu aż do momentu, w którym będą miękkie.
6. Następnie zmiksuj je z oliwą z oliwek przy pomocy blendera, aby powstał kremowy sos.
7. Krewetki zawinięte w makaron spaghetti smaż na mocno rozgrzanym oleju, aż nabiorą złocistego koloru.
8. Następnie delikatnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu, układając je na jednorazowym ręczniku kuchennym.
9. Ułóż na talerzu liście sałaty, polej odrobiną sosu z papryki.
10. Na wierzchu ułóż krewetki.
Na podstawie materiałów prasowych firmy Mamma Mia!