"Prowansja od A do Z" to obfitujące w informacje i czytelnicze przyjemności źródło wiedzy na temat Prowansji autorstwa pisarza, który wybrał życie w tej części świata. Nie znajdziemy tu najpopularniejszych budynków czy pomników, znajdziemy za to okruchy codziennego życia w Prowansji.
Nie jest to, broń Boże, encyklopedia - Peter Mayle w ponad 170 hasłach opisuje to, co podczas niemal dwudziestoletniego mieszkania w Prowansji uznał za najbardziej interesujące czy zabawne. Pisze o architekturze, zingue-zingue-zoun, emigrantach, Aix-en-Provence, prowansalskim charakterze, legendach, osobliwościach językowych, muzeum Legii Cudzoziemskiej, "Marsyliance", frywolnej Fanny i mnóstwie innych rzeczy. Oczywiście o jedzeniu i piciu też: vin rose, truflach, oliwie, melonach, bouillabaisse, serze, który zabił rzymskiego cezara, a nawet o lekarstwie na niestrawność.
"Prowansja od A do Z" jest doskonałym uzupełnieniem każdego przewodnika po Prowansji.
Peter Mayle - autor jedenastu książek o Prowansji, niedawno otrzymał Legię Honorową. Na podstawie jego książki "Dobry rok" został nakręcony film pod tym samym tytułem.
Wydawnictwo Prószyński i S-ka