Prince Polo

Upiec biszkopt. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
/ 11.10.2006 10:09

Składniki

Biszkopt kakaowy:

  •  

    4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kakao

Ciasto:

  • ok.10 dag Prince Polo (5 małych wafelków lub 3 duże)
  • 10 dag kokosu
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru

Krem:

  • 10 dag masła
  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru

Sposób przygotowania

Upiec biszkopt. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.

6 białek ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać pokrojone Prince Polo, orzechy włoskie i kokos. Wszystko razem wymieszać, wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 20 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić.

Żółtka ubić na parze, dodać cukier i nadal ubijać. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać masę jajeczną, cały czas ucierając.

Na upieczony i ostudzony biszkopt kakaowy wyłożyć krem, a następnie ciasto z ‘Prince Polo’ i lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową w ‘esy-floresy’.

Redakcja poleca

REKLAMA