Niemiecka sałatka ziemniaczana na ciepło

Ziemniaki gotujemy ok. 15 minut, aż do umiarkowanej miękkości. Odcedzamy i kroimy w 2 cm plastry. Boczek smażymy bez tłuszczu, aż stanie się chrupki.
/ 22.10.2008 11:10

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 plastry boczku

    Niemiecka sałatka ziemniaczana na ciepło

  • 2 ½ szkl. wywaru z kurczaka
  • ¼ szkl. octu z białego wina
  • 1 szkl. poszatkowanej cebuli
  • po łyżeczce soli i cukru, pieprz do smaku
  • ¼ szkl. oleju roślinnego
  • 2 łyżki łagodnej musztardy
  • posiekany pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy ok. 15 minut, aż do umiarkowanej miękkości. Odcedzamy i kroimy w 2 cm plastry. Boczek smażymy bez tłuszczu, aż stanie się chrupki. Wytopiony na patelni tłuszcz zachowujemy. Mieszamy razem w garnku wywar z kurczaka, ocet, cebulę i przyprawy (poza szczypiorkiem) i zagotowujemy. Olej, tłuszcz z boczku i musztardę delikatnie łączymy z ziemniakami. Całość zalewamy gorącą miksturą. Przed podaniem posypujemy danie pokruszonym boczkiem i szczypiorkiem.

Smakuje również na zimno!

Redakcja poleca

REKLAMA