Niebo

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Każdą część upiec osobno w dobrze wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 15 minut. Ciasto wyciągnąć z formy gdy będzie jeszcze ciepłe.
/ 11.10.2006 10:18

Składniki

Ciasto:

  •  

    30 dag mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa I:

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Masa II:

  • 25 dag orzechów włoskich
  • 1 szklanka mleka
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru

Do dekoracji:

  • polewa czekoladowa
  • połówki orzechów włoskich

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Każdą część upiec osobno w dobrze wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 15 minut. Ciasto wyciągnąć z formy gdy będzie jeszcze ciepłe.

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do rondelka dodać cukier, sok z cytryny i dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie ciepłą masę rozsmarować na jednym placku i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć.

Orzechy zemleć i zalać gorącym mlekiem. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać stopniowo cukier puder i orzechy. Masę orzechową wyłożyć na drugi placek kruchego ciasta.

Polać polewą i udekorować orzechami. Schłodzić w lodówce. Ciasto jest lepsze na drugi dzień.

fot. sxc.hu

Redakcja poleca

REKLAMA