Składniki
Ciasto:
-
- 20 dag margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I:
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Masa II:
- 25 dag orzechów włoskich
- 1 szklanka mleka
- 25 dag masła
- 1 szklanka cukru pudru
Do dekoracji:
- polewa czekoladowa
- połówki orzechów włoskich
Sposób przygotowania
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Każdą część upiec osobno w dobrze wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 15 minut. Ciasto wyciągnąć z formy gdy będzie jeszcze ciepłe.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do rondelka dodać cukier, sok z cytryny i dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie ciepłą masę rozsmarować na jednym placku i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć.
Orzechy zemleć i zalać gorącym mlekiem. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać stopniowo cukier puder i orzechy. Masę orzechową wyłożyć na drugi placek kruchego ciasta.
Polać polewą i udekorować orzechami. Schłodzić w lodówce. Ciasto jest lepsze na drugi dzień.
fot. sxc.hu