Polki.pl
kom. (1)

Mrożonki - smaczne i zdrowe

Mrożenie to jeden ze zdrowszych sposobów przechowywania żywności. Pozwala zachować większość wartości odżywczych, nie zmienia smaku ani aromatu. Mrożone warzywa i owoce szczególnie polecane są jesienią i zimą.

O tym, czy mrożonki zachowają walory świeżych produktów, decyduje temperatura i tempo zamrażania. Im temperatura jest niższa i proces mrożenia przebiega szybciej, tym mniej wody oddziela się od reszty składników i Iym mniej ucieka z pożywienia cennych substancji.

Dla witamin szczególnie groźny jest kontakt z wodą i powietrzem podczas obróbki wstępnej. Mycie surowców „wypłukuje" z nich zwłaszcza witaminy B i C. Witamina C utlenia się również podczas krojenia. Gdy sami przygotowujemy surowce do zamrażania, nie zawsze jesteśmy w stanie zapobiec tym stratom. Bezpieczniej jest kupować gotowe mrożonki, zwłaszcza z warzyw i owoców.

Warto też pamiętać, że bardzo dużo wartości odżywczych mrożonki tracą podczas nieprawidłowego rozmrażania. Szkodliwe jest zwłaszcza trzymanie produktów przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej w dziennym świetle.

Już w sklepie można zorientować się, czy mrożonka jest pełnowartościowa. Opakowanie z zamrożonym produktem nie powinno być rozerwane ani uszkodzone. Jeśli zawartość torebki jest zlepiona, może to oznaczać, że mrożonka była źle przechowywana lub wielokrotnie zamrażana.

W przypadku jarzyn należy zwracać uwagę, by nie było to gotowe danie z dodatkiem tłuszczu, sosu itp. Takie mrożonki trudno podzielić na porcje i obliczyć, ile mają kalorii. Natomiast jarzyny mrożone bez dodatków można bez trudu wyjąć w dowolnej ilości, a pudełko lub woreczek z resztą mrożonki dokładnie zamknąć.

Aby uniknąć rozmrożenia w czasie transportu, opakowanie z mrożonką owijamy w dodatkową torebkę foliową lub gruby papier.
Zawartość torebki po przyniesieniu do domu powinna zaraz trafić do garnka, a jeśli nie zamierzamy jej zużyć od razu, mrożonkę bezwłocznie wkładamy do zamrażalnika.

W ostatnich latach na naszym rynku powiększył się znacznie asortyment produktów mrożonych. Oprócz tradycyjnych mrożonych warzyw (marchewka, groszek zielony, fasolka szparagowa) i owoców (truskawki, śliwki, maliny) możemy kupić wiele gotowych mieszanek owocowych i warzywnych. Ułatwiają one przyrządzanie kompotów, zup owocowych i jarzynowych itd. Popularne są także mrożone potrawy gotowe do spożycia po obróbce termicznej, np. pyzy, knedle, pierożki, pizze.
Oceń5.00 / 2

Podobne w temacie Żyj zdrowo

Skomentuj Mrożonki - smaczne i zdrowe

Gość
Gość We-Dwoje.pl
Środa | 24 Lut 10, 15:15
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Mrożonki - smaczne i zdroweSłyszałam (od pracownicy, która widzi to co dzien na własne oczy) że jedna firma (mniej znana, na literę "O") podlewa warzywa jakąś chemią żeby dłużej sie trzymały. Chlorem lub cos takiego

Podobne do Mrożonki - smaczne i zdrowe

Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl