Polki.pl
kom. (19)

Moc sezamu

Sezam, dobroczynna roślina, główny składnik wielu smakołyków - jest rośliną bogatą w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), tak istotne w okresie rozwoju i dojrzewania człowieka, a ponadto lecytynę wpływającą pozytywnie na sprawność umysłową.

Warte uwagi jest też białko zawarte w drobnych, złotych ziarenkach. Jego wartość odżywcza jest porównywalna do wartości białka jaja kurzego. Ziarna sezamowe są niezwykle cennym źródłem protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Wysoka zawartość aminokwasów sprawia, że sezam jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm.

Moc sezamu

Przede wszystkim jednak sezam zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3 i unikatowe substancje takie jak sesamol i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi w organizmie procesy starzenia. To wszystko sprawia, że pomaga on w utrzymaniu młodej, elastycznej skóry, chroni organizm przed niektórymi chorobami metabolicznymi i zmniejsza ryzyko nowotworów. Kiedy więc mamy ochotę na coś pysznego i słodkiego warto schrupać paczuszkę sezamków – to tylko 200 kcal. Dostarczymy wówczas sobie nie tylko spory zastrzyk energii, ale również sporą dawkę witamin.

Na zdrowie!!!

Moc sezamu

Rarytasy pachnące Wschodem

Sięgając po kruchy sezamek lub soczysty, delikatny batonik chałwy rzadko uświadamiamy sobie, że są to jedne z najstarszych słodyczy świata. Zarówno chałwa jak i sezamki przywędrowały do nas z Arabii (choć niektórzy twierdzą, że krajem pochodzenia jest Afryka Środkowa), a pierwsze wzmianki na ich temat pochodzą już z czasów Babilonu. Tajemnicą wielowiekowej popularności obydwu przysmaków jest ziarno sezamowe. W czasach starożytnych, dzięki swoim właściwościom zyskało ono miano „przyprawy bogów”. Dziś sezam jest znany i ceniony na całym świecie. Na polskie stoły oba smakołyki trafiły za sprawą licznych kontaktów naszych sarmackich przodków z tureckim imperium. Oznacza to, że towarzyszą nam już od kilkuset lat, co ciekawe dłużej, niż tak lubiana i popularna czekolada.

Co mają ze sobą wspólnego chałwa i sezamki?

Pochodzenie, bo zarówno sezamki, jak sugeruje nazwa jak i chałwa robione są z sezamu. Do wytworzenia sezamków według tradycyjnej receptury z Dalekiego Wschodu potrzebne są ziarna sezamu, syrop skrobiowy i cukier. Cukier rozpuszcza się w gorącej wodzie, a następnie dodaje syrop skrobiowy. Powstałą masę karmelową gotuje się w wysokiej temperaturze i dosypuje ziarno sezamowe. Tak sporządzoną masę sezamową podgrzewa się aż do uzyskania złocisto-jasnobrązowej barwy, następnie wylewa się ją na stoły chłodnicze, wałkuje, kroi i dzieli na małe kawałki. W taki to właśnie sposób powstaje słodka przekąska, bardzo chętnie kupowana dla zaspokojenia głodu, dodania energii lub po prostu dla chwili przyjemności. Polska nazwa „sezamki” jest trochę myląca dla tego przysmaku, bo przykładowo w krajach arabskich sezam łączy się z różnego rodzaju orzechami oraz z dodatkami smakowymi.

Moc sezamu

Chałwa natomiast to masa karmelowa przesycona miazgą z sezamu, choć to nie jedyny znany jej rodzaj. Można ją też wytwarzać ze słonecznika, maku oraz z różnych rodzajów orzechów, dzięki czemu różni się smakiem i konsystencją. Przykładowo w Tunezji chałwa jest barwiona i sprzedawana w formie wielowarstwowych tortów, w Egipcie by smakowała, musi koniecznie ociekać tłuszczem sezamowym, a w Turcji chętnie jadana jest... jako dodatek do pieczywa. My Polacy lubimy, gdy jest włóknista, niezbyt tłusta, a jadamy ją zwykle na deser lub w ciągu dnia jako energetyczną przekąskę. Niewiele osób wie, że chałwa wyśmienicie komponuje się z dobrze schłodzonym, białym, wytrawnym winem. Odkrywa wówczas pełnię swojego smaku i aromatu, nabiera wyrafinowanej lekkości.

Moc sezamu

Inne sposoby wykorzystywania sezamu
Sezam jest egzotyczną rośliną, z której nasion wytłacza się cenny olej sezamowy. Ziarna dodaje się do pieczywa albo wykorzystuje się jako podstawę do słodyczy. Zarówno nasionami jak i kiełkami można doprawiać sałatki owocowe, warzywa i ziemniaki. Poleca się delikatne prażenie kiełków przed ich podaniem, to uwypukla ich smak. Podczas kiełkowania znacznie wzrasta ilość witamin, a związki mineralne i pierwiastki śladowe stają się łatwiej przyswajalne.

Oceń4.70 / 27

Podobne w temacie Kulinarne ciekawostki

Skomentuj Moc sezamu

Gość
Gość We-Dwoje.pl
Niedziela | 9 Lut 14, 21:22
-1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Moc sezamuczy można jeść sezam gdy karmie piersią niemowlaka?
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 31 Paź 13, 21:33
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Moc sezamugdzie mozna kupić ziarna sezamu
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 3 Gru 13, 08:45
0    nie oceniono 0
Gość We-Dwoje.pl
Re: Moc sezamuw sklepie :) w każdym markecie, czasem w biedronce.
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 4 Lip 13, 10:23
+1    oceniono 1 raz
Gość We-Dwoje.pl
Re: Moc sezamuWitam,lubię sezam i myślę,że chałwa z miodem naturalnym jest zdrowsza
Gość We-Dwoje.pl
Niedziela | 16 Cze 13, 08:12
+2    oceniono 2 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Moc sezamu"Sezamie otwórz się"
kitek12
Sobota | 28 Lip 12, 22:23
+1    oceniono 1 raz
kitek12
Re: Moc sezamuCiasteczka wyglądają super :)
Gość We-Dwoje.pl
Niedziela | 31 Lip 11, 14:11
+1    oceniono 11 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Moc sezamuSezam w 100 g zawiera 1160 mg wapnia. Polecam również olej sezamowy. Pity codziennie po 2 łyżki np. Usówa trądzik. Odmładza skórę od środka.
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 6 Gru 12, 12:11
-11    oceniono 35 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Moc sezamuUsuwa tradzik ale nie usuwa glupoty. Slownik przydalby sie bardziej niz sezam czasem.
another guy
Czwartek | 10 Sty 13, 19:06
+11    oceniono 19 razy
another guy
Re: Moc sezamuczepialski baran
Gość We-Dwoje.pl
Poniedziałek | 4 Lut 13, 16:01
+9    oceniono 17 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Moc sezamugłupota, moim zdaniem nie ma nic wspólnego z błędami ortograficznymi. Pozdrawiam (:
Janek We-Dwoje.pl
Niedziela | 26 Paź 14, 00:09
+1    oceniono 1 raz
Janek We-Dwoje.pl
Re: Moc sezamuDokładnie ortografia nie świadczy o głupocie
Gość We-Dwoje.pl
Wtorek | 8 Mar 11, 22:53
-3    oceniono 9 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Moc sezamuNie cierpię włóknistej chałwy! Uwielbiam taką jak w Egipcie - niemal rozpływającą się w ustach! Skąd autorek tego artykułu wie jaką kto lubi chałwę?
joł
Sobota | 10 Lip 10, 18:03
-1    oceniono 1 raz
joł
Re: Moc sezamumatafaka ''sezam!!!::"
Gość We-Dwoje.pl
Piątek | 30 Paź 09, 21:28
+4    oceniono 4 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Moc sezamupyyyyacha! :)
CzarnaKicia
Środa | 2 Wrz 09, 18:48
+3    oceniono 3 razy
CzarnaKicia
Re: Moc sezamuUwielbiam Sezamki!!
Gość We-Dwoje.pl
Poniedziałek | 24 Lis 08, 20:22
+2    oceniono 2 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Moc sezamuSezam to podstawa mojej jarskiej diety, główne źródło białka i tłuszczu. Codziennie jem miksturę złożoną ze 130g zmielonego sezamu, 500g jogurtu, 60g miodu i trochę soczku. Taka bomba energetyczna daje mi sytość i siłę na wiele godzin fizycznej pracy.
Gość We-Dwoje.pl
Czwartek | 14 Sie 08, 02:58
+2    oceniono 2 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Moc sezamuAile wapnia zawiera 100 g chałwy sezamowej ? Czy proces produkcji usuwa go lub powoduje, że staje się nieprzyswajalny ?
Gość We-Dwoje.pl
Sobota | 7 Sie 10, 19:37
-1    oceniono 5 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Moc sezamuNajlepiej to se samemu zrobić chałffę. Miód plus sezam i mamy chałwę.
Gość We-Dwoje.pl
Niedziela | 3 Lip 11, 22:48
+6    oceniono 8 razy
Gość We-Dwoje.pl
Re: Moc sezamuMiód plus sezam to daje nam tylko i wyłącznie miód z sezamem, a nie chałwę.
Napisz komentarz i dołącz do dyskusji

Podobne do Moc sezamu


Zobacz także w We-Dwoje.pl

Katalog prezentów
Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl