Mississippi Mud Pie

/ 09.11.2009 09:14

Składniki
Składniki na spód ciasta:
225 g rozkruszonych, suchych ciasteczek (np. Digestive),
60 g masła,
60 g gorzkiej czekolady.

Składniki na nadzienie:
180 g gorzkiej czekolady,
180 g masła,
4 jajka,
180 g cukru (dowolnie - białego lub brązowego),
180 ml słodkiej śmietanki.

Składniki na polewę:
140 ml słodkiej śmietanki,
3 łyżeczki gorzkiego kakao,
40 g cukru pudru

Sposób przygotowania
Roztopić w garnuszku masło i czekoladę, dodać rozkruszone ciasteczka. Wszystko dokładnie zamieszać, w razie potrzeby dodając odrobinę mleka.
Masę wyłożyć na spodzie okrągłej tortownicy (23 cm) uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Równomiernie rozprowadzić masę na tortownicy pomagając sobie nożem lub specjalną paletką.

Przygotowanie nadzienia ciasta tak samo rozpoczynamy od roztopienia w garnuszku masła z czekoladą, a następnie studzimy je.
W misce ubić mikserem jajka z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę. Wówczas dodać śmietankę i ostudzoną masę z masła i czekolady. Zamieszać.
Gotowy krem wylać na wcześniej przygotowany spód i włożyć do wcześniej nagrzanego do około 180° piekarnika. Piec przez około 45 minut.

Upieczone i ostudzone ciasto polewamy czekoladową polewą, którą przygotowujemy następująco: ubijamy mikserem słodką śmietankę z cukrem pudrem i kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA