Przepis na mini pączki z otrębami i konfiturą śliwkową:
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 250 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 40 g rozpuszczonego masła
- 35 g cukru
- 25 g drożdży
- 2 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- olej lub smalec do smażenia
- 1 słoik konfitury ze śliwek
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Lekko ciepłe mleko mieszamy z drożdżami i cukrem, aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Dodajemy przesianą mąkę, otręby, żółtka, masło i sól. Następnie wyrabiamy ciasto drożdżowe, pod koniec wyrabiania dodajemy spirytus, po to by ciasto mniej chłonęło tłuszcz podczas smażenia.
Wyrobione ciasto przykrywamy suchą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Następnie rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i foremką o średnicy 5 cm wycinamy kółka. Potem należy rozgrzać tłuszcz w głębokim garnku. Każde kółko obtaczamy w dłoniach, żeby przybrało kształt kulki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na brązowy kolor.
Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu nadziewamy przy pomocy szprycy konfiturą i posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe!
Na podstawie materiałów prasowych firmy Kupiec