Jesienna kawa

Kiedy kończy się upalne lato i nadchodzą chłodne jesienne dni, często mamy ochotę na rozgrzewające napoje. Kawa Prima z kroplą alkoholu to idealne połączenie smaku i aromatu kawy oraz rozgrzewającej mocy alkoholu.
/ 13.11.2006 19:17

Kiedy kończy się upalne lato i nadchodzą chłodne jesienne dni, często mamy ochotę na rozgrzewające napoje. Kawa Prima z kroplą alkoholu to idealne połączenie smaku i aromatu kawy oraz rozgrzewającej mocy alkoholu. kawa

Kokosowa przyjemność
Wakacyjne przygody z pewnością przypomni Ci kawa kokosowa podawana w wysokiej smukłej szklance lub pucharku z uszkiem. Ten pyszny napój ma jeszcze jedną zaletę – bardzo łatwo go przyrządzić. Dwie łyżeczki łagodnie prażonej rozpuszczalnej kawy Primy Finezji zalej gorącą wodą. Następnie dodaj ciepłe mleko i kroplę likieru kokosowego do smaku. Kawę udekoruj cynamonem lub wiórkami czekoladowymi. Odpręż się, usiądź w wygodnym fotelu i delektuj niezapomnianym smakiem lata ukrytym w kawie.

Rumowa rozgrzewka
Po powrocie z jesiennego spaceru, idealna będzie rozgrzewająca rumowa Prima. Do jej przygotowania najlepiej nadaje się rozpuszczalna Prima Finezja, łącząca w sobie aromat ziaren Arabiki i Robusty. Zaparz kawę, dolej odrobinę rumu i posłódź brązowym cukrem. Możesz również dodać bitą śmietanę. Tak przyrządzony napój szybko pozwoli zapomnieć o chłodzie za oknem.
kawa z rumem
Bailey’s Coffee
Aromatyczna kawa rozpuszczalna Prima Finezja z dodatkiem bardzo popularnego wśród Pań likieru Bailey’s Irish Cream to wspaniała propozycja na popołudniowe spotkanie z przyjaciółkami. Dwie łyżeczki Primy Finezji zalej gorącą wodą. Przygotowaną kawę przelej do filiżanki z 50 ml Bailey’s Irish Cream. Udekoruj bitą śmietaną i podawaj na stół. Smacznego!

Prima z koniakiem
Kawa z koniakiem to wyrafinowane połączenie dla prawdziwych smakoszy. Przepis na ten wyjątkowy specjał jest bardzo prosty. W małym rondelku podgrzej 1/8 litra koniaku razem z czterema goździkami i szczyptą cynamonu. Zaparz aromatyczną drobno mieloną Primę Impresję, a następnie wlej do rondelka z koniakiem. Tak przygotowany napój przecedź przez sitko i przelej do filiżanek. Doskonałym dodatkiem do kawy będzie kawałek gorzkiej czekolady. Prima z koniakiem to sposób na niezapomniany wieczór.

Ikawa po irlandzkurlandzki specjał

Wysokogatunkowa kawa mielona Prima Impresja pozwoli Ci na przygotowanie klasycznej kawy po irlandzku. Prima Irish Coffee jest idealną propozycją na spotkanie w gronie przyjaciół, a jej przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Jedną łyżkę cukru przesmaż na patelni, aż uzyskasz karmel. Następnie dodaj cztery łyżki whisky i 250 ml świeżo przygotowanej aromatycznej Primy Impresji. Do gotowego napoju możesz dodać bitą śmietanę. Podawana z pierniczkami kawa irlandzka zadowoli gusta najwybredniejszych smakoszy.

Kawa ma wiele oblicz – może być subtelna i delikatna, gdy podajemy ją z mlekiem lub wyrazista w klasycznym espresso. Prima z alkoholem pozwoli odkryć jeszcze jedno jej wcielenie – pociągające i rozgrzewające.
 

Źródło zdjęć: archiwum fotografii marki Prima.

Redakcja poleca

REKLAMA