Wino...

napisał/a: ~Rajmund M." 2005-07-27 21:41
Ja wiem, że gdzieś tam w sieci znalazłbym gdybym poszukał. Ale dzisiaj zabił
mnie trawnik, nad którym uparcie pracowałem przez cały dzień (przekopałem,
usunąłem zielsko, posiałem, ubiłem, podlałem) - dobrych parędziesiąt metrów
kwadratowych... Niech mi ktoś poda najprostszy przepis na wino domowe z:
porzeczek (białych, czarnych i czerwonych), wiśni, agrestu... Mam tego ogrom
w ogrodzie i szkoda żeby się zmarnowało. Odpowiednie drożdże winiarskie już
zamówiłem, jutro mają przyjść... Ale jakie proporcje, jaka wielkość baniaka,
jak długo, itp... Albo może jakiś szybki link do miejsca, które mi
pomoże...?

Pozdrawiam,
Rajmund


--
http://www.whisky.pl
http://www.bow.pl

napisał/a: ~Dirko" 2005-07-27 21:53
W wiadomości news:dc8o8i$op9$1@atlantis.news.tpi.pl Rajmund M.
napisał(a):
>
>... Niech mi ktoś poda
> najprostszy przepis na wino domowe z: porzeczek (białych, czarnych i
> czerwonych), wiśni, agrestu... Mam tego ogrom w ogrodzie i szkoda
> żeby się zmarnowało. Odpowiednie drożdże winiarskie już zamówiłem,
> jutro mają przyjść... Ale jakie proporcje, jaka wielkość baniaka,
> jak długo, itp... Albo może jakiś szybki link do miejsca, które mi
> pomoże...?
>
Hejka. Tyle jest dobrego, prawdziwego wina w sklepach i po przystępnych
cenach. Lepiej z tych owoców zrób na zimę sok w sokowniku. Pycha mniam,
mniam.
Pozdrawiam praktykująco Ja...cki
napisał/a: ~Jurek" 2005-07-27 21:59
Zapraszam na: http://www.old.wino.org.pl/

Pozdrawiam: Jurek


Użytkownik "Rajmund M." napisał w wiadomości
> Ja wiem, że gdzieś tam w sieci znalazłbym gdybym poszukał. Ale dzisiaj
> zabił mnie trawnik, nad którym uparcie pracowałem przez cały dzień
> (przekopałem, usunąłem zielsko, posiałem, ubiłem, podlałem) - dobrych
> parędziesiąt metrów kwadratowych... Niech mi ktoś poda najprostszy przepis
> na wino domowe z: porzeczek (białych, czarnych i czerwonych), wiśni,
> agrestu... Mam tego ogrom w ogrodzie i szkoda żeby się zmarnowało.
> Odpowiednie drożdże winiarskie już zamówiłem, jutro mają przyjść... Ale
> jakie proporcje, jaka wielkość baniaka, jak długo, itp... Albo może jakiś
> szybki link do miejsca, które mi pomoże...?
>
> Pozdrawiam,
> Rajmund
>
>
> --
> http://www.whisky.pl
> http://www.bow.pl
>
>




---
avast! antywirus: Wychodzace wiadomosc czysta.
Baza sygnatur wirusow (VPS): 0530-1, 2005-07-26
Przetestowano na: 2005-07-27 21:59:43
avast! - Copyright (c) 1988-2005 ALWIL Software.
http://www.avast.com


napisał/a: ~JerzyN 2005-07-27 22:35
Rajmund M. napisał(a):
> Ja wiem, że gdzieś tam w sieci znalazłbym gdybym poszukał. Ale dzisiaj zabił
> mnie trawnik, nad którym uparcie pracowałem przez cały dzień (przekopałem,
> usunąłem zielsko, posiałem, ubiłem, podlałem) - dobrych parędziesiąt metrów
> kwadratowych... Niech mi ktoś poda najprostszy przepis na wino domowe z:
> porzeczek (białych, czarnych i czerwonych), wiśni, agrestu... Mam tego ogrom
> w ogrodzie i szkoda żeby się zmarnowało. Odpowiednie drożdże winiarskie już
> zamówiłem, jutro mają przyjść... Ale jakie proporcje, jaka wielkość baniaka,
> jak długo, itp... Albo może jakiś szybki link do miejsca, które mi
> pomoże...?

Wejdź na pl.rec.kuchnia lub załóż sobie okulary czyli stały dostęp do:
http://www.google.pl/

pozdr. Jerzy
napisał/a: ~Rajmund M." 2005-07-27 22:35
Użytkownik "Jurek" napisał:
> Zapraszam na: http://www.old.wino.org.pl/

Dzięki ogromne. Właśnie tego szukałem. Czy w razie potrzeby mogę pytać o
szczegóły na priv?

Pozdrawiam,
Rajmund


--
http://www.whisky.pl
http://www.bow.pl

napisał/a: ~Rajmund M." 2005-07-27 22:40
Użytkownik "JerzyN" napisał:
> Wejdź na pl.rec.kuchnia lub załóż sobie okulary czyli stały dostęp do:
> http://www.google.pl/

Jezus Maria, naprawdę chciało Ci się to pisać? Tak, wiem jak działają gugle.
I wiem ile set tysięcy wyników podają przy próbie wyszukania czegokolwiek. A
ja pisałem, że nie mam czasu/siły/ochoty... Naprawdę, tego typu poradę to i
ja potrafię dać. W KAŻDEJ dziedzinie, o którą ktokolwiek zapyta...

Pozdrawiam,
Rajmund


--
http://www.whisky.pl
http://www.bow.pl

napisał/a: ~mirzan" 2005-07-27 22:56
> Ja wiem, że gdzieś tam w sieci znalazłbym gdybym poszukał. Ale dzisiaj zabił
> mnie trawnik, nad którym uparcie pracowałem przez cały dzień (przekopałem,
> usunąłem zielsko, posiałem, ubiłem, podlałem) - dobrych parędziesiąt metrów
> kwadratowych... Niech mi ktoś poda najprostszy przepis na wino domowe z:
> porzeczek (białych, czarnych i czerwonych), wiśni, agrestu... Mam tego ogrom
> w ogrodzie i szkoda żeby się zmarnowało. Odpowiednie drożdże winiarskie już
> zamówiłem, jutro mają przyjść... Ale jakie proporcje, jaka wielkość baniaka,
> jak długo, itp... Albo może jakiś szybki link do miejsca, które mi
> pomoże...?
>
> Pozdrawiam,
> Rajmund

Na butlę 15 litrów daj 4 kg cukru rozpuszczonego w wodzie.Owoców
ok 1/4 do 1/3 pojemności butli.Zalej wodą z cukrem, gazrurka z korkiem
i czekaj.Po zakończeniu burzliwej fermentacji wywal owoce, wino do butli
i czekaj nie za długo , abu nie przeszło szkłem.Wcześniej nastaw drożdze
i wlej do butli.Taka sama proporcja na większą butlę.
Robię z całych owoców, bo w skórce więcej barwnika i innych substancji.
Pozdrawiam.Mirzan
>
>

--
napisał/a: ~Rajmund M." 2005-07-27 23:09
Użytkownik "mirzan" napisał:
> Na butlę 15 litrów daj 4 kg cukru rozpuszczonego w wodzie.Owoców
> ok 1/4 do 1/3 pojemności butli.Zalej wodą z cukrem, gazrurka z korkiem
> i czekaj.Po zakończeniu burzliwej fermentacji wywal owoce, wino do butli
> i czekaj nie za długo , abu nie przeszło szkłem.Wcześniej nastaw drożdze
> i wlej do butli.Taka sama proporcja na większą butlę.
> Robię z całych owoców, bo w skórce więcej barwnika i innych substancji.

Dzięki ogromne.

Pozdrawiam,
Rajmund


--
http://www.whisky.pl
http://www.bow.pl

napisał/a: ~mich" 2005-07-28 16:48

> Na butlę 15 litrów daj 4 kg cukru rozpuszczonego w wodzie.Owoców
> ok 1/4 do 1/3 pojemności butli.Zalej wodą z cukrem, gazrurka z korkiem
> i czekaj.Po zakończeniu burzliwej fermentacji wywal owoce, wino do butli
> i czekaj nie za długo , abu nie przeszło szkłem.
"aby nie przeszło szkłem" - dobre! do humoru zeszytów


Wcześniej nastaw drożdze
> i wlej do butli.Taka sama proporcja na większą butlę.
> Robię z całych owoców, bo w skórce więcej barwnika i innych substancji.
> Pozdrawiam.Mirzan
> >
> >
>
> --
>
napisał/a: ~Barbara_Miącz 2005-07-29 17:04
Użytkownik Dirko napisał:
>
> Hejka. Tyle jest dobrego, prawdziwego wina i po przystępnych
> cenach.

I kobiety, i śpiew .....
Soki też sprzedają.
Pozdrawiam , Barbara