Sernik...nieszczęście...

napisał/a: ~Danka 2007-12-23 16:35
Witam,

Co zrobić żeby nie opadał?

Danka
napisał/a: ~Panslavista" 2007-12-23 16:43

"Danka" wrote in message
> Witam,
>
> Co zrobić żeby nie opadał?
>
> Danka

Zawsze trochę opada. Znaczy ser za słabo odciśnięty, gdy za dużo - zbyt
szybko upieczony - za gorący piec.

napisał/a: ~Bbjk 2007-12-23 16:52
Danka pisze:

> Co zrobić żeby nie opadał?

Jeśli już upiekłaś i opadł, to nic, najwyżej odkrój ostrym nożem to
wyższe przy brzegu, by została płaska powierzchnia, a cały polej
czekoladą, czy lukrem czekoladowym, to zamaskujesz ślady operacji. W
przyszłości zaraz po upieczeniu okrój nożem brzegi od tortownicy, wtedy
opadnie równomiernie. Normalnie opada trochę, niewiele - i tym nie
należy się przejmować, nie powinien bardzo spektakularnie.

Robiąc go uważaj, by piana była bardzo sztywno ubita, a po upieczeniu i
okrojeniu brzegów od blachy zostaw go na trochę w piekarniku, niech tam
podstygnie.
--
BBjk