przekąski_na_impreze
napisał/a:
~ipkisipki
2007-05-31 18:36
Robie impreze i nie wiem jakie przekaski zrobic
pomocy!!
pomocy!!
napisał/a:
~Tatiana
2007-05-31 19:30
Dnia Thu, 31 May 2007 18:36:32 +0200, Waćpanna lub waćpan ipkisipki, w
wiadomości zawarł, co następuje:
> Robie impreze i nie wiem jakie przekaski zrobic
> pomocy!!
parówki w cieście
zroić dipy do maczania paluszków, czy innych rzeczy: sos czosnkowy, sos
fetowo-oliwkowy, sos paprykowy
koreczki na wykałaczkach - serek, papryka, oliwka
takie przykłady :)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Nie przejmuj się maleńka, poniosą Cię... na rękach!
W objęciach ich możesz czuć się wielka, wielka..."
wiadomości zawarł, co następuje:
> Robie impreze i nie wiem jakie przekaski zrobic
> pomocy!!
parówki w cieście
zroić dipy do maczania paluszków, czy innych rzeczy: sos czosnkowy, sos
fetowo-oliwkowy, sos paprykowy
koreczki na wykałaczkach - serek, papryka, oliwka
takie przykłady :)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Nie przejmuj się maleńka, poniosą Cię... na rękach!
W objęciach ich możesz czuć się wielka, wielka..."
napisał/a:
~Kulinarny.Net"
2007-05-31 19:40
Użytkownik "ipkisipki" napisał w wiadomości
> Robie impreze i nie wiem jakie przekaski zrobic
> pomocy!!
Witam
Czy impreza ma być w formie stołu angielskiego, czyli zimny bufet jeśli tak
to:
Szybka przekąska z krakersów
Składniki:
a.. opakowanie okrągłych krakersów
b.. ulubiona pasta np. kawiorowa, łososiowa
c.. zielenina do dekoracji (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
Wykonanie:
Krakersy posmarować pastą, ułożyć po kilka jeden na drugim, wierzch
udekorować pastą, kawałkiem łososia lub kawioru oraz listkami np. natki
pietruszki.
Ruloniki
Składniki:
a.. kilka plastrów szynki lub innej wędliny
b.. kilka plastrów wędzonego łososia
c.. smakowy twarożek
d.. posiekany szczypiorek
e.. pomidor posiekany w drobną kostkę
Wykonanie:
Plasterki łososia i wędliny posmarować twarożkiem, posypać pomidorkiem i
szczypiorkiem, zrolować i ułożyć na półmisku wyłożonym listkami sałaty.
Pikantna pasta
Składniki:
. 2 owoce awokado
. 2 pomidory
. 1 cytryna
. 2 ząbki czosnku
. 1 strąk ostrej papryki
. 1 cebula
. sól, pieprz
. natka pietruszki
Sposób wykonania:
Owoce awokado umyć, przekroić na pół, oddzielić pestkę, łyżką wyjąć miąższ,
lekko skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Awokado rozgnieść
widelcem, czosnek zmiażdżyć, dodać do awokado, wymieszać, dodać pozostały
sok z cytryny. Pomidory umyć, wyciąć stwardniałe części, pokroić w małą
kostkę, paprykę umyć, usunąć nasiona, drobno pokroić. Cebulę obrać i
posiekać. Posiekane warzywa dodać do awokado, wymieszać, przyprawić solą i
pieprzem. Udekorować natką pietruszki.
Podawać z różnymi rodzajami chipsów, a nawet z chrupkim pieczywem.
Te przekąski nie wymagają nakładu pracy. Więcej info na www.kulinarny.net
Mika
napisał/a:
~BBjk
2007-05-31 20:38
ipkisipki pisze:
> Robie impreze i nie wiem jakie przekaski zrobic
> pomocy!!
Jeśli Ci się chce, zrób i gorące przekąski, np. mini pierogi pieczone z
grzybami suszonymi, pieczarki faszerowane, ptysie lub kruche babeczki
pikantne, śliwka wędzona w boczkowej roladce, oscypek lub feta
smażone... itp.
--
BBjk
> Robie impreze i nie wiem jakie przekaski zrobic
> pomocy!!
Jeśli Ci się chce, zrób i gorące przekąski, np. mini pierogi pieczone z
grzybami suszonymi, pieczarki faszerowane, ptysie lub kruche babeczki
pikantne, śliwka wędzona w boczkowej roladce, oscypek lub feta
smażone... itp.
--
BBjk
napisał/a:
~Panslavista"
2007-05-31 20:44
"BBjk" wrote in message
> ipkisipki pisze:
> > Robie impreze i nie wiem jakie przekaski zrobic
> > pomocy!!
>
> Jeśli Ci się chce, zrób i gorące przekąski, np. mini pierogi pieczone z
> grzybami suszonymi, pieczarki faszerowane, ptysie lub kruche babeczki
> pikantne, śliwka wędzona w boczkowej roladce, oscypek lub feta
> smażone... itp.
> --
> BBjk
Nie każdy je w domu - albo przejęty imprezą, albo nie chce się opchać na
wywijanie hołubców. Dlatego proponuję krokiety z młodej kapusty, barszczyk
czysty do popijania. Wymiotą do czysta - nawet ruskie pierogi czy wiaderka z
KFC...
napisał/a:
~permentator"
2007-05-31 21:05
Użytkownik "Panslavista" napisał w wiadomości
> czy wiaderka z
> KFC...
>
SamjesteśWiaderko
jinks
napisał/a:
~Panslavista"
2007-05-31 21:16
"permentator" wrote in message
>
> Użytkownik "Panslavista" napisał w wiadomości
>
> > czy wiaderka z
> > KFC...
> >
>
> SamjesteśWiaderko
>
> jinks
Ale nie ex_per(y)men_tator...
napisał/a:
~Panslavista"
2007-05-31 21:17
"Panslavista" wrote in message
>
> "permentator" wrote in message
> news:f3n684$pdf$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >
> > Użytkownik "Panslavista" napisał w wiadomości
> >
> > > czy wiaderka z
> > > KFC...
> > >
> >
> > SamjesteśWiaderko
> >
> > jinks
>
> Ale nie ex_per(y)men_tator...
A tak w ogóle to jesteś jakaś taka per_men_tutta...
napisał/a:
~Ewa (siostra Ani) N."
2007-05-31 22:06
Le jeudi 31 mai 2007 ŕ 21:05:05, dans vous écriviez :
> SamjesteśWiaderko
> jinks
Piszac to czynisz zaszczyt wiaderkom...
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
napisał/a:
~Pearlhair
2007-05-31 22:11
Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
> Le jeudi 31 mai 2007 ŕ 21:05:05, dans vous écriviez :
>
>
>>SamjesteśWiaderko
>
>
>>jinks
>
>
> Piszac to czynisz zaszczyt wiaderkom...
>
>
> Ewcia
>
Zaszczycona?
> Le jeudi 31 mai 2007 ŕ 21:05:05, dans vous écriviez :
>
>
>>SamjesteśWiaderko
>
>
>>jinks
>
>
> Piszac to czynisz zaszczyt wiaderkom...
>
>
> Ewcia
>
Zaszczycona?
napisał/a:
~morghul"
2007-05-31 23:54
Gotowe ciast francuskie. Zrób takie mini paszteciko-cisteczka.
Pozawijaj w ciasto kapuste kiszoną podsmażoną z grzybami (moga
być pieczarki ale dobrze odparuj żeby było w miare suche), DOBRE
parówki z serem żółtym i masz kupe tanich i smacznych przekąsek.
Co 2h wrzucasz blache do piekarnika i z głowy :).
--
Dawid
Pozawijaj w ciasto kapuste kiszoną podsmażoną z grzybami (moga
być pieczarki ale dobrze odparuj żeby było w miare suche), DOBRE
parówki z serem żółtym i masz kupe tanich i smacznych przekąsek.
Co 2h wrzucasz blache do piekarnika i z głowy :).
--
Dawid
napisał/a:
~Konrad Kosmowski
2007-06-01 00:08
** ipkisipki wrote:
> Robie impreze i nie wiem jakie przekaski zrobic
> pomocy!!
Ogórki i śledzik obowiązkowo, do tego zmrożona...
Ale serio to jakie masz warunki do robienia tych przekąsek? Przekąski
to jeżeli nie jest to specjalnie bon ton przyjęcie to wszelkie
finger-food na ciepło jest wskazane, do tego bar sałatkowy (aka kilka
mich z sałatkami i talerzyki) i owoce.
Finger-food w sensie cokolwiek co możesz złapać paluchem (czy
wykałaczką) i skonsumować na raz. Np. nieśmiertelne śliwki suszone
zawijane w boczek, czy kawałki mięska czy warzyw w dobrej panierce i do
tego dobry dip.
Można dużo, ale IMHO należy strategicznie podejść do warunków
lokalu. :) Wykorzystać piekarnik czy co tam masz (wcześniej przygotuj
sobie tace z przekąskami, w trakcie imprezki po prostu je wrzucasz na
kilka minut i wyciągasz gotowe). Może mikrofalówka? Też się nada (np.
do rzeczonych kawałków mięska, możesz je przygotować wcześniej, a potem
podgrzać w mikrofali.
Może mini kanapeczki - bagietka krojona na malutkie krążki, na to
listek sałata czy innej zieleniny, kawałek łososia czy dobrej wędliny,
mały kleksik z majonezu czy pasty...
No można dużo. :) A jak chcesz się też pobawić to zamów catering i
będziesz miał z głowy.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
> Robie impreze i nie wiem jakie przekaski zrobic
> pomocy!!
Ogórki i śledzik obowiązkowo, do tego zmrożona...
Ale serio to jakie masz warunki do robienia tych przekąsek? Przekąski
to jeżeli nie jest to specjalnie bon ton przyjęcie to wszelkie
finger-food na ciepło jest wskazane, do tego bar sałatkowy (aka kilka
mich z sałatkami i talerzyki) i owoce.
Finger-food w sensie cokolwiek co możesz złapać paluchem (czy
wykałaczką) i skonsumować na raz. Np. nieśmiertelne śliwki suszone
zawijane w boczek, czy kawałki mięska czy warzyw w dobrej panierce i do
tego dobry dip.
Można dużo, ale IMHO należy strategicznie podejść do warunków
lokalu. :) Wykorzystać piekarnik czy co tam masz (wcześniej przygotuj
sobie tace z przekąskami, w trakcie imprezki po prostu je wrzucasz na
kilka minut i wyciągasz gotowe). Może mikrofalówka? Też się nada (np.
do rzeczonych kawałków mięska, możesz je przygotować wcześniej, a potem
podgrzać w mikrofali.
Może mini kanapeczki - bagietka krojona na malutkie krążki, na to
listek sałata czy innej zieleniny, kawałek łososia czy dobrej wędliny,
mały kleksik z majonezu czy pasty...
No można dużo. :) A jak chcesz się też pobawić to zamów catering i
będziesz miał z głowy.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK