potrawka z kurczaka

napisał/a: ~MałaRuda" 2007-09-30 00:42
Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie było
szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.

--
MałaRuda

napisał/a: ~Ikselka 2007-09-30 12:53
MałaRuda pisze:
> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie było
> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.
>

Gdzie widziałaś?
;-P
No dobra, robię. Pewnie mam "pluskwy" w domu

Bardzo prosto robię: jarzyny jak na rosół - ale ładnie pokrojone w
kosteczkę, dowolne ulubione części kurczaka - może być sama pierś.
Mięso i warzywa zalać w rondlu wodą tyle, aby je przykryła na 2 cm.
Posolić nieco. Przykryć. Gotować do miękkości mięsa, uzupełniając wodę
do wyjściowej objętości. Pod koniec wrzucić 1 kostkę rosołu z kury Knorr
(a co tam, kiedy dobre), popieprzyć, gotować jeszcze 10 minut,
wrzucić trochę groszku konserwowego (niekoniecznie, ale warto spróbowac
- wczoraj robiłam zupę lubczykową - mniam!), pogotować jeszcze 5 minut,
wsypać 1/2 łyżeczki lubczyku suszonego lub więcej. Odstawić z ognia,
zaprawić zawiesiną z wody i mąki z łyżeczką śmietany, zamieszać,
postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia. Gotowe.
Podawać z ryżem i buraczkami zasmażanymi lub innymi - ale co kto lubi.
Dla mnie - buraczki proszę raz!


--
XL wiosenna
==============================================================================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTuXQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
napisał/a: ~Ikselka 2007-09-30 16:58
Ikselka pisze:
> MałaRuda pisze:
>> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie
>> było szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w
>> przygotowaniu.
>>
>
> Gdzie widziałaś?
> ;-P
> No dobra, robię. Pewnie mam "pluskwy" w domu
>
> Bardzo prosto robię: jarzyny jak na rosół - ale ładnie pokrojone w
> kosteczkę, dowolne ulubione części kurczaka - może być sama pierś.
> Mięso i warzywa zalać w rondlu wodą tyle, aby je przykryła na 2 cm.
> Posolić nieco. Przykryć. Gotować do miękkości mięsa, uzupełniając wodę
> do wyjściowej objętości. Pod koniec wrzucić 1 kostkę rosołu z kury Knorr
> (a co tam, kiedy dobre), popieprzyć, gotować jeszcze 10 minut,
> wrzucić trochę groszku konserwowego (niekoniecznie, ale warto spróbowac
> - wczoraj robiłam zupę lubczykową - mniam!), pogotować jeszcze 5 minut,
> wsypać 1/2 łyżeczki lubczyku suszonego lub więcej. Odstawić z ognia,
> zaprawić zawiesiną z wody i mąki z łyżeczką śmietany, zamieszać,
> postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia. Gotowe.
> Podawać z ryżem i buraczkami zasmażanymi lub innymi - ale co kto lubi.
> Dla mnie - buraczki proszę raz!
>
>

Z tą zupą lubczykową to miało być przy lubczyku - źle mi się wkleiło. A
do potrawki - zamiast zawiesiny mącznej czasem daję białą zasmażkę na
masełku - chyba jest to lepsze, jednak mniej zdrowe dla osób na diecie
zdrowotnej jakiejs...

--
XL wiosenna
==============================================================================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTuXQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
napisał/a: ~medea 2007-09-30 22:15
Ikselka pisze:

> Posolić nieco. Przykryć. Gotować do miękkości mięsa, uzupełniając wodę
> do wyjściowej objętości. Pod koniec wrzucić 1 kostkę rosołu z kury Knorr
> (a co tam, kiedy dobre), popieprzyć, gotować jeszcze 10 minut,
> wrzucić trochę groszku konserwowego (niekoniecznie, ale warto spróbowac
> - wczoraj robiłam zupę lubczykową - mniam!), pogotować jeszcze 5 minut,
> wsypać 1/2 łyżeczki lubczyku suszonego lub więcej. Odstawić z ognia,
> zaprawić zawiesiną z wody i mąki z łyżeczką śmietany, zamieszać,

Wszystko ok, tylko bez tej kostki Knorra i ja dodaję sok wyciśnięty z
cytryny i odrobinę cukru. Ma wtedy fajny smaczek potrawka. Chyba
pojutrze zrobię .

Pozdrawiam
Ewa
napisał/a: ~MałaRuda" 2007-09-30 22:58
Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
> MałaRuda pisze:
>> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie było
>> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.
>>
>
> Gdzie widziałaś?
> ;-P
> No dobra, robię. Pewnie mam "pluskwy" w domu
>
> Bardzo prosto robię: jarzyny jak na rosół - ale ładnie pokrojone w
> kosteczkę, dowolne ulubione części kurczaka - może być sama pierś.
> Mięso i warzywa zalać w rondlu wodą tyle, aby je przykryła na 2 cm.
> Posolić nieco. Przykryć. Gotować do miękkości mięsa, uzupełniając wodę do
> wyjściowej objętości. Pod koniec wrzucić 1 kostkę rosołu z kury Knorr (a
> co tam, kiedy dobre), popieprzyć, gotować jeszcze 10 minut,
> wrzucić trochę groszku konserwowego (niekoniecznie, ale warto spróbowac -
> wczoraj robiłam zupę lubczykową - mniam!), pogotować jeszcze 5 minut,
> wsypać 1/2 łyżeczki lubczyku suszonego lub więcej. Odstawić z ognia,
> zaprawić zawiesiną z wody i mąki z łyżeczką śmietany, zamieszać, postawić
> na ogniu, doprowadzić do wrzenia. Gotowe.
> Podawać z ryżem i buraczkami zasmażanymi lub innymi - ale co kto lubi. Dla
> mnie - buraczki proszę raz!
>


Bardzo, bardzo dziękuję ))
Aaaaa nie denerwuj się "pluskiew" nie masz w domu poprostu mam
opóźnienia w czytaniu, a o potrawce pisałaś chyba w lipcu... i tak mi się
zachciało....

--
MałaRuda
(fotoblog: http://www.area.waw.pl)

napisał/a: ~Ikselka 2007-10-01 00:03
MałaRuda pisze:

> Bardzo, bardzo dziękuję ))
> Aaaaa nie denerwuj się "pluskiew" nie masz w domu poprostu mam
> opóźnienia w czytaniu, a o potrawce pisałaś chyba w lipcu... i tak mi się
> zachciało....

A co mi tam, gdyby nawet były
Mam ładną kuchnię, sama jestem ładna i w ogóle... Gorzej, jakby się
nagrało, jak paskudnie klnę ;-P



--
XL wiosenna
==============================================================================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTuXQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
napisał/a: ~miranka" 2007-10-01 00:19

"MałaRuda" wrote in message
> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie było
> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.

To ja znam zupełnie inny przepis. Ten pochodzi z bardzo starego wydania
"Kuchni polskiej".
Rosół z kurczaka gotuje się jak zwykle. Po ugotowaniu i odcedzeniu, obiera
się kuraka z kości, skóry i itp. tak, żeby zostały same czyste kawałki
mięsa.
Osobno w rondelku robi się zasmażkę z masła i mąki, rozprowadza rosołem, do
tego wlewa sok z całej cytryny (mniej lub więcej, na wyczucie - sos musi
mieć intensywnie cytrynowy smak) i surowe żółtko (najpierw w szklance
rozmieszać z sosem i dopiero wlać do rondla, żeby się nie ścięło). Żółtko
zdecydowanie poprawia kolor sosu. Do tego wrzucamy poporcjowane mięso, żeby
się z powrotem podgrzało i podajemy na ugotowanym na sypko ryżu.
Anka
napisał/a: ~Ikselka 2007-10-01 00:20
miranka pisze:
> "MałaRuda" wrote in message
> news:46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl...
>> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie było
>> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.
>
> To ja znam zupełnie inny przepis. Ten pochodzi z bardzo starego wydania
> "Kuchni polskiej".
> Rosół z kurczaka gotuje się jak zwykle. Po ugotowaniu i odcedzeniu, obiera
> się kuraka z kości, skóry i itp. tak, żeby zostały same czyste kawałki
> mięsa.
> Osobno w rondelku robi się zasmażkę z masła i mąki, rozprowadza rosołem, do
> tego wlewa sok z całej cytryny (mniej lub więcej, na wyczucie - sos musi
> mieć intensywnie cytrynowy smak) i surowe żółtko (najpierw w szklance
> rozmieszać z sosem i dopiero wlać do rondla, żeby się nie ścięło). Żółtko
> zdecydowanie poprawia kolor sosu. Do tego wrzucamy poporcjowane mięso, żeby
> się z powrotem podgrzało i podajemy na ugotowanym na sypko ryżu.
> Anka
>
>

Ile szkół, tyle przepisów Ja tam nie lubię mięsa na kwaśno. Lubię
mięso w warzywnym smaczku.

--
XL wiosenna
==============================================================================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTuXQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
napisał/a: ~Panslavista" 2007-10-01 00:50

"Ikselka" wrote in message
> miranka pisze:
> > "MałaRuda" wrote in message
> > news:46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl...
> >> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie
było
> >> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.
> >
> > To ja znam zupełnie inny przepis. Ten pochodzi z bardzo starego wydania
> > "Kuchni polskiej".
> > Rosół z kurczaka gotuje się jak zwykle. Po ugotowaniu i odcedzeniu,
obiera
> > się kuraka z kości, skóry i itp. tak, żeby zostały same czyste kawałki
> > mięsa.
> > Osobno w rondelku robi się zasmażkę z masła i mąki, rozprowadza rosołem,
do
> > tego wlewa sok z całej cytryny (mniej lub więcej, na wyczucie - sos musi
> > mieć intensywnie cytrynowy smak) i surowe żółtko (najpierw w szklance
> > rozmieszać z sosem i dopiero wlać do rondla, żeby się nie ścięło).
Żółtko
> > zdecydowanie poprawia kolor sosu. Do tego wrzucamy poporcjowane mięso,
żeby
> > się z powrotem podgrzało i podajemy na ugotowanym na sypko ryżu.
> > Anka
> >
> >
>
> Ile szkół, tyle przepisów Ja tam nie lubię mięsa na kwaśno. Lubię
> mięso w warzywnym smaczku.
>
> --
> XL wiosenna

Najlepsze są kawałki kurczaka w mocnym sosie koperkowym.

napisał/a: ~Ikselka 2007-10-01 00:56
Panslavista pisze:
> "Ikselka" wrote in message
> news:fdp7s5$pe9$2@nemesis.news.tpi.pl...
>> miranka pisze:
>>> "MałaRuda" wrote in message
>>> news:46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl...
>>>> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie
> było
>>>> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.
>>> To ja znam zupełnie inny przepis. Ten pochodzi z bardzo starego wydania
>>> "Kuchni polskiej".
>>> Rosół z kurczaka gotuje się jak zwykle. Po ugotowaniu i odcedzeniu,
> obiera
>>> się kuraka z kości, skóry i itp. tak, żeby zostały same czyste kawałki
>>> mięsa.
>>> Osobno w rondelku robi się zasmażkę z masła i mąki, rozprowadza rosołem,
> do
>>> tego wlewa sok z całej cytryny (mniej lub więcej, na wyczucie - sos musi
>>> mieć intensywnie cytrynowy smak) i surowe żółtko (najpierw w szklance
>>> rozmieszać z sosem i dopiero wlać do rondla, żeby się nie ścięło).
> Żółtko
>>> zdecydowanie poprawia kolor sosu. Do tego wrzucamy poporcjowane mięso,
> żeby
>>> się z powrotem podgrzało i podajemy na ugotowanym na sypko ryżu.
>>> Anka
>>>
>>>
>> Ile szkół, tyle przepisów Ja tam nie lubię mięsa na kwaśno. Lubię
>> mięso w warzywnym smaczku.
>>
>> --
>> XL wiosenna
>
> Najlepsze są kawałki kurczaka w mocnym sosie koperkowym.
>
>
>
Dobry wieczór! A Ty nie śpisz?

Ja właśnie zdecydowałam, że skoro jest tak późno, to nastawię następną
partię pomidorów do suszenia - nocna taryfa jest dobrym wynalazkiem

--
XL wiosenna
==============================================================================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTuXQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
napisał/a: ~Panslavista" 2007-10-01 01:20

"Ikselka" wrote in message
> Panslavista pisze:
> > "Ikselka" wrote in message
> > news:fdp7s5$pe9$2@nemesis.news.tpi.pl...
> >> miranka pisze:
> >>> "MałaRuda" wrote in message
> >>> news:46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl...
> >>>> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie
> > było
> >>>> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w
przygotowaniu.
> >>> To ja znam zupełnie inny przepis. Ten pochodzi z bardzo starego
wydania
> >>> "Kuchni polskiej".
> >>> Rosół z kurczaka gotuje się jak zwykle. Po ugotowaniu i odcedzeniu,
> > obiera
> >>> się kuraka z kości, skóry i itp. tak, żeby zostały same czyste kawałki
> >>> mięsa.
> >>> Osobno w rondelku robi się zasmażkę z masła i mąki, rozprowadza
rosołem,
> > do
> >>> tego wlewa sok z całej cytryny (mniej lub więcej, na wyczucie - sos
musi
> >>> mieć intensywnie cytrynowy smak) i surowe żółtko (najpierw w szklance
> >>> rozmieszać z sosem i dopiero wlać do rondla, żeby się nie ścięło).
> > Żółtko
> >>> zdecydowanie poprawia kolor sosu. Do tego wrzucamy poporcjowane mięso,
> > żeby
> >>> się z powrotem podgrzało i podajemy na ugotowanym na sypko ryżu.
> >>> Anka
> >>>
> >>>
> >> Ile szkół, tyle przepisów Ja tam nie lubię mięsa na kwaśno. Lubię
> >> mięso w warzywnym smaczku.
> >>
> >> --
> >> XL wiosenna
> >
> > Najlepsze są kawałki kurczaka w mocnym sosie koperkowym.
> >
> >
> >
> Dobry wieczór! A Ty nie śpisz?
>
> Ja właśnie zdecydowałam, że skoro jest tak późno, to nastawię następną
> partię pomidorów do suszenia - nocna taryfa jest dobrym wynalazkiem

Przespałem się trochę, zaraz wracam.

napisał/a: ~MałaRuda" 2007-10-09 20:57
Użytkownik "miranka" napisał w wiadomości
>
> "MałaRuda" wrote in message
> news:46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl...
>> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie było
>> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.
>
> To ja znam zupełnie inny przepis. Ten pochodzi z bardzo starego wydania
> "Kuchni polskiej".
> Rosół z kurczaka gotuje się jak zwykle. Po ugotowaniu i odcedzeniu, obiera
> się kuraka z kości, skóry i itp. tak, żeby zostały same czyste kawałki
> mięsa.
> Osobno w rondelku robi się zasmażkę z masła i mąki, rozprowadza rosołem,
> do
> tego wlewa sok z całej cytryny (mniej lub więcej, na wyczucie - sos musi
> mieć intensywnie cytrynowy smak) i surowe żółtko (najpierw w szklance
> rozmieszać z sosem i dopiero wlać do rondla, żeby się nie ścięło). Żółtko
> zdecydowanie poprawia kolor sosu. Do tego wrzucamy poporcjowane mięso,
> żeby
> się z powrotem podgrzało i podajemy na ugotowanym na sypko ryżu.
> Anka


Dzięki za przepisy, zacznę od Ikselkowego ;)
--
MałaRuda
(fotoblog: http://www.area.waw.pl)