kurczak czyli bażant po myśliwsku..???

napisał/a: ~Fiora" 2007-05-04 18:06
Widziałam w telewizji program o kuchni myśliwskiej.
Pokazywali przepis na piersi z bażanta - takie nakłuwane strzykawką z
roztopionym masełkiem z ziołami. Chcę to samo zrobić ze zwykłą piersią z
kurczaka Czy ktoś pamięta może jaki to był dokładnie przepis? Czy piersi
były obtoczone w bułce?
Jakie zioła do masełka były używane?
Ktoś wie może - bo piersi i strzykawa wielka już kupione i jutro
chciałabym zadziałać.
Fiora

napisał/a: ~Jerzy Nowak 2007-05-04 22:57
Fiora napisał(a):
> Widziałam w telewizji program o kuchni myśliwskiej.
> Pokazywali przepis na piersi z bażanta - takie nakłuwane strzykawką z
> roztopionym masełkiem z ziołami. Chcę to samo zrobić ze zwykłą piersią z
> kurczaka Czy ktoś pamięta może jaki to był dokładnie przepis? Czy piersi
> były obtoczone w bułce?
> Jakie zioła do masełka były używane?
> Ktoś wie może - bo piersi i strzykawa wielka już kupione i jutro
> chciałabym zadziałać.

Jak kupisz bażanta to ci resztę powiem.
))
pozdr. Jerzy
napisał/a: ~BBjk 2007-05-05 08:03
Jerzy Nowak napisał(a):

> Jak kupisz bażanta to ci resztę powiem.

Aleś spańszczony strasznie, bażanta można z powodzeniem zastąpić
perliczką, która ma mięso i smak zbliżone do bażanta (imho lepsze), lecz
mniej suche, więc nie wymaga aż takich zabiegów związanych ze
szpikowaniem, a można ją łatwiej kupić w Pl, niż bażanta.

Programu tv nie oglądałam, ale pamiętam z życia, że ptaka nacierano
koniakiem, po kilku h nacierano go estragonem z solą z zewnątrz i
wewnątrz, jak poleżał w tym ze trzy h, obsmażano na maśle i następnie
duszono polewając białym winem. Na stół idą do tego borówki smażone z
gruszkami. Nie mam pojęcia, czy to jest "po myśliwsku", ale na pewno
jest dobre.
--
pa, BBjk
http://bajarka.fotolog.pl/ (ślady)
napisał/a: ~Panslavista" 2007-05-05 08:17
"Fiora" wrote in message
> Widziałam w telewizji program o kuchni myśliwskiej.
> Pokazywali przepis na piersi z bażanta - takie nakłuwane strzykawką z
> roztopionym masełkiem z ziołami. Chcę to samo zrobić ze zwykłą piersią z
> kurczaka Czy ktoś pamięta może jaki to był dokładnie przepis? Czy piersi
> były obtoczone w bułce?
> Jakie zioła do masełka były używane?
> Ktoś wie może - bo piersi i strzykawa wielka już kupione i jutro
> chciałabym zadziałać.
> Fiora

Nie trzeba nastrzykiwać - zanurzyć w zaprawce z ziół, zaś chude mięsa
szpikujemy słoniną pokrojoną w paseczki. Można i masłem - zamrożonym. Jednak
wstrzykiwanie ma zaletę - masło nie wypłynie na zewnątrz a i zioła (i inne
składniki) działają szybciej.

napisał/a: ~Tomek" 2007-05-13 18:28
> Widziałam w telewizji program o kuchni myśliwskiej.
> Pokazywali przepis na piersi z bażanta - takie nakłuwane strzykawką z
> roztopionym masełkiem z ziołami. Chcę to samo zrobić ze zwykłą piersią z
> kurczaka Czy ktoś pamięta może jaki to był dokładnie przepis? Czy piersi
> były obtoczone w bułce?
> Jakie zioła do masełka były używane?
> Ktoś wie może - bo piersi i strzykawa wielka już kupione i jutro
> chciałabym zadziałać.
> Fiora
>
>
Jak po myśliwsku ma być to jeszcze musisz zorganizować małe ołowiane kuleczki i
powtykać w mięso. Tomek

--