kostki lodu
napisał/a:
~archibald
2007-08-13 13:38
Witam!
Jak schładzać lód do drinków aby kostki lodu były krystalicznie
przejrzyste a nie białe ?
Jak schładzać lód do drinków aby kostki lodu były krystalicznie
przejrzyste a nie białe ?
napisał/a:
~BBjk
2007-08-14 07:16
archibald pisze:
> Jak schładzać lód do drinków aby kostki lodu były krystalicznie
> przejrzyste a nie białe ?
Woda musi być przegotowana lub mineralna niegazowana.
Schładzanie stopniowe, czyli najpierw woda do lodówki, potem do
zamrażarki. Najlepiej by było najpierw -5 stopni, później do niższej
temp., ale i bez tego powinny był ładne.
Warunek główny: woda przegotowana.
--
BBjk
> Jak schładzać lód do drinków aby kostki lodu były krystalicznie
> przejrzyste a nie białe ?
Woda musi być przegotowana lub mineralna niegazowana.
Schładzanie stopniowe, czyli najpierw woda do lodówki, potem do
zamrażarki. Najlepiej by było najpierw -5 stopni, później do niższej
temp., ale i bez tego powinny był ładne.
Warunek główny: woda przegotowana.
--
BBjk
napisał/a:
~BBjk
2007-08-14 07:20
BBjk pisze:
> Woda musi być przegotowana lub mineralna niegazowana.
niskomineralizowana
--
BBjk
> Woda musi być przegotowana lub mineralna niegazowana.
niskomineralizowana
--
BBjk
napisał/a:
~Panslavista"
2007-08-14 07:23
"archibald" wrote in message
> Witam!
> Jak schładzać lód do drinków aby kostki lodu były krystalicznie
> przejrzyste a nie białe ?
Kup sobie filtr RO (odwrócona osmoza)... Ja nalewam w woreczki do kostek -
są idealne i mniej zachodu, a kostek dużo w porównaniu z tacką...
napisał/a:
~ladzk@waw.pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
2007-08-15 03:29
On Mon, 13 Aug 2007 13:38:19 +0200, archibald wrote:
>Witam!
>Jak schładzać lód do drinków aby kostki lodu były krystalicznie
>przejrzyste a nie białe ?
Robic z przegotowanej i swiezo, najlepiej pod plywajacym przykryciem
wystudzonej wody. Za metnosc kostek lodu odpowiada powietrze
rozpuszczone w wodzie - im nizsza temperatura wody tym wiecej
powietrza jest sie w stanie w niej rozpuscic ale w lodzie to powietrza
sie miesci znacznie mniej - w efekcie w trakcie zamarzania nadmiar
powietrza wydziela sie w postaci mikrobabelkow ktore w duzej mierze
nie nadazaja uciec z kostki zanim zostana uwiezione miedzy krysztalami
lodu. Jak zmrozisz wode przegotowana (co znaczaco zmniejsza ilosc
rozpuszczonych w wodzie skladnikow powietrza) i stosownie szybko
ostudzona z w warunkach ograniczonej powierzchni kontaktu woda -
powietrze to zmrozisz wode w ktorej tego powietrza rozpuszczone jest o
wiele mniej - wiec o wiele mniej babelkow sie w kostce lodu wytraci i
ma ona szanse byc przejrzysta.
--
Darek
>Witam!
>Jak schładzać lód do drinków aby kostki lodu były krystalicznie
>przejrzyste a nie białe ?
Robic z przegotowanej i swiezo, najlepiej pod plywajacym przykryciem
wystudzonej wody. Za metnosc kostek lodu odpowiada powietrze
rozpuszczone w wodzie - im nizsza temperatura wody tym wiecej
powietrza jest sie w stanie w niej rozpuscic ale w lodzie to powietrza
sie miesci znacznie mniej - w efekcie w trakcie zamarzania nadmiar
powietrza wydziela sie w postaci mikrobabelkow ktore w duzej mierze
nie nadazaja uciec z kostki zanim zostana uwiezione miedzy krysztalami
lodu. Jak zmrozisz wode przegotowana (co znaczaco zmniejsza ilosc
rozpuszczonych w wodzie skladnikow powietrza) i stosownie szybko
ostudzona z w warunkach ograniczonej powierzchni kontaktu woda -
powietrze to zmrozisz wode w ktorej tego powietrza rozpuszczone jest o
wiele mniej - wiec o wiele mniej babelkow sie w kostce lodu wytraci i
ma ona szanse byc przejrzysta.
--
Darek
napisał/a:
~Jerzy Nowak
2007-08-15 19:33
archibald napisał(a):
> Witam!
> Jak schładzać lód do drinków aby kostki lodu były krystalicznie
> przejrzyste a nie białe ?
Każda woda byle by była schłodzona/podgrzana do ok. 45-50*C.
Nawet dużo szybciej te kostki uzyskasz.
pozdr. Jerzy
> Witam!
> Jak schładzać lód do drinków aby kostki lodu były krystalicznie
> przejrzyste a nie białe ?
Każda woda byle by była schłodzona/podgrzana do ok. 45-50*C.
Nawet dużo szybciej te kostki uzyskasz.
pozdr. Jerzy