kostki lodu

napisał/a: ~archibald 2007-08-13 13:38
Witam!
Jak schładzać lód do drinków aby kostki lodu były krystalicznie
przejrzyste a nie białe ?
napisał/a: ~BBjk 2007-08-14 07:16
archibald pisze:

> Jak schładzać lód do drinków aby kostki lodu były krystalicznie
> przejrzyste a nie białe ?

Woda musi być przegotowana lub mineralna niegazowana.
Schładzanie stopniowe, czyli najpierw woda do lodówki, potem do
zamrażarki. Najlepiej by było najpierw -5 stopni, później do niższej
temp., ale i bez tego powinny był ładne.

Warunek główny: woda przegotowana.
--
BBjk
napisał/a: ~BBjk 2007-08-14 07:20
BBjk pisze:

> Woda musi być przegotowana lub mineralna niegazowana.

niskomineralizowana
--
BBjk
napisał/a: ~Panslavista" 2007-08-14 07:23

"archibald" wrote in message
> Witam!
> Jak schładzać lód do drinków aby kostki lodu były krystalicznie
> przejrzyste a nie białe ?

Kup sobie filtr RO (odwrócona osmoza)... Ja nalewam w woreczki do kostek -
są idealne i mniej zachodu, a kostek dużo w porównaniu z tacką...

napisał/a: ~ladzk@waw.pdi.net (Dariusz K. Ladziak) 2007-08-15 03:29
On Mon, 13 Aug 2007 13:38:19 +0200, archibald wrote:

>Witam!
>Jak schładzać lód do drinków aby kostki lodu były krystalicznie
>przejrzyste a nie białe ?

Robic z przegotowanej i swiezo, najlepiej pod plywajacym przykryciem
wystudzonej wody. Za metnosc kostek lodu odpowiada powietrze
rozpuszczone w wodzie - im nizsza temperatura wody tym wiecej
powietrza jest sie w stanie w niej rozpuscic ale w lodzie to powietrza
sie miesci znacznie mniej - w efekcie w trakcie zamarzania nadmiar
powietrza wydziela sie w postaci mikrobabelkow ktore w duzej mierze
nie nadazaja uciec z kostki zanim zostana uwiezione miedzy krysztalami
lodu. Jak zmrozisz wode przegotowana (co znaczaco zmniejsza ilosc
rozpuszczonych w wodzie skladnikow powietrza) i stosownie szybko
ostudzona z w warunkach ograniczonej powierzchni kontaktu woda -
powietrze to zmrozisz wode w ktorej tego powietrza rozpuszczone jest o
wiele mniej - wiec o wiele mniej babelkow sie w kostce lodu wytraci i
ma ona szanse byc przejrzysta.

--
Darek
napisał/a: ~Jerzy Nowak 2007-08-15 19:33
archibald napisał(a):
> Witam!
> Jak schładzać lód do drinków aby kostki lodu były krystalicznie
> przejrzyste a nie białe ?

Każda woda byle by była schłodzona/podgrzana do ok. 45-50*C.
Nawet dużo szybciej te kostki uzyskasz.
pozdr. Jerzy